Thursday, December 22, 2011

Teknologi Sekarang

Salam.. Marek aku ada paparkan gambar berkenaan dengan pemproses CPU yang aku rasa banyak yang dah tauk.. Tapi ritok aku nak cerita sedikit jak la berkenaan dengan processor yang aku paparkan arimarek..

Processor yang aku paparkan arimarek adalah dari keluarga Intel.. Sapa sik tauk Intel boleh klik SITOK. Banyak komputer ataupun laptop dan peralatan yang mempunyai pemprosesan cip menggunakan Intel cip.. Cip tok berfungsi untuk memproses data pada dasarnya.. Fungsi lain k lastik cicak.. haha.. Just kidding.. 

Nama cip yang aku paparkan rimarek adalah cip Intel Extreme Core 2.. Sebenarnya cip tok adalah cip yang lamak dah sebenarnya.. Bukanlah cip i7 yang baru... Kelebihan cip tok berbanding dengan cip i7 adalah dari segi kemampuan membuat pelbagai kerja.. Selain dari mengemas rumah dan berbasuh pakaian.. haha.. Bezanya yang ketara adalah dari segi kelampauan cip ya sendiri untuk memproses data.. Walaupun cip tok dah lama berada d pasaran tapi cip Intel i7 lebih bagus gik dari segi pembuatan transistor.. Boleh menampung sehingga 731 million transistor.. 

Bagi yang gila nak men game dan download data boleh la menggunakan Intel Extreme Core 2.. Bagi penggunaan biasa2 boleh menggunakan processor i7.. Harga untuk cip yang baru lebih murah gik berbanding dengan yang lama.. Cip intel Extreme Core 2 berharga rm5329.00 dan untuk Intel Core i7 Extreme harganya cuma rm3535.00 sahaja.. Pilihan di tangan anda.. haha.. Asanya cukuplah dolok pasal ya.. Angol takrang kelak... haha.. Orite.. Till then.. Ciao.. Salam..



Harga cip tok murah gik berbanding cip yang sebelumnya..

22 comments:

masz86 said...

hehehehe... kmk tok pk komputer/laptop jak tauk... safety2 tok x berapa tauk gilak... mun rusak tauk anta keday jak...

masz86 said...

***bukan pk... pakay***

blog-tips-kurus said...

oooooo... saya selalu kena rujuk staf it dalam hal ehwal ini. ;)

Jue said...

to be honest ku jarang mik tau psl benda tok sbb ku err err yah sbb ku pun sik tauk pahal haha

yobih reganya koh!

My Life's Journey said...

Hihi kmk tauk makey jak .. wahhhh terer la ktk tok amir .. mesti gila komputer tok hihihi ..chayok chayokkkkkkkkkk!!


Nice info :)

Bui Junaidi said...

kmk tauk makey komputer jak..apa perisian nya malas mok ambik tauk..hehehe

mun rosak ada tukang bikik peribadi..senang..

Ms Tikot said...

Kmk rasa mun setakat nk nyimpan documents boleh pakei i5 atau pentium4 jak hehehe.

Eera Shera said...

tak reti sgt la mende2 ni..tp gila download tu betul la.. haha

oo..boleh guna lastik cicak gak ek..pmesti ktk suka kan ;p

Hanie_Dew said...

harga tu tsk tsk tsk tsk. aku kalau nak beli pc ke laptop ka tgk proccessor dulu.

tapu kadang aku tanya jak terus kat staff kat kedai tu.

LAici KAng Ais said...

i7

budak penjara said...

erkk..intel i7 yg baru ni..yg ak pakai pon core 2 duo je..huhu

e F a said...

adoh eh.. mahallll nya cip ya lok...

zahidahwahid said...

serious kmk sik paham...kmk pande pakai jak...hal2 lain sik tauk...

http://www.zahidahwahid.com/2011/12/4569/

Gen2Merah said...

saya pun masi tak tau pa kebenda ni... janji laptop tetap on utk beronline.. ehehe

LadyBird said...

mahal...

hehehehe...

(sbnrnye x paham.. ni bhs sarawak ek?)

Hanie_Dew said...

aku tak pernah gik makan amplang dengan apa apa sos pun. makan cenggitu jak la.

c'axoera said...

wah wah wahhh makin rajin online lah pasni kan :p

http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/yes-aku-benci-kau-lalat.html

AmirFX said...

kepada MAsz86,
Haha.. KMk salu antar ngn kawan kmk jak..

kepada Tips,
Rujuk sini pun boleh gak.. :D

kepada Jue,
Haha.. Reganya sstandard ya berbanding ngn cip yang lamak...

kepada MLJ,
Haha.. Tauk sikit jak.. Thanks.. :D

kepada Bui,
Aaaa... Bukan perisian tok.. haha.. Best mun ada tukang bikik peribadi... :D

kepada MsTikots,
Haha.. Betul2.. Tok mun dah tahap duit sik terabis boleh beli.. haha..

kepada Eera,
*Pengsan* haha...

kepada HanieDewTheDew,
Haha.. Tokey lebih memahami hati pelanggan.. :D

kepada LaiciKang,
Yeppp.. :D

kepada BudakPenjara,
Cip yang lama gak nie.. Core 2 Duo pun ok gak.. :D

kepada Efa,
Hihi.. Nang mahal sebabnya rare item...

kepada Zahidah,
Haha.. Mmg banyak yang blur.. haha..

kepada Gen2Merah,
Haha.. Betul2..

kepada LadyBird,
Haha.. Yepp.. Nanti saya terangkan balik.. :D

kepada HanieDewTheDew,
Oooo.. Ntahla.. Aku rasa makan dengan sos lagi sedap kot...

kepada c'axoera,
Haha.. Hari2 online la babe.. :D

ciK LyndaWawa said...

aokla amir..lapt0p kmk pun dh lmk..c0ba ktk beli k kmk sgek..hehe

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Tok mesti bok update entry baru tok... Ok.. Kaktok kmk terjah blog ktk...

cik wanie Lovela (CWL) said...

xbapa tau sal benda2 alah nie hehe

http://cikwanielovela.blogspot.com/

AmirFX said...

kepada CikWanie,
Haha.. Boleh ambil info dari internet.. :D