Monday, August 1, 2011

Ribu-ribu Cabik

Salam.. Selamat berpuasa untuk muslimin dan muslimat seantero dunia.. Cemne ngan posa takrang ritok tek? Penuh sik? Aku ritok tek tamat juak walaupun time dekat2 tgh hari cemya ada asa ati nak meli aek 100plus sebotol.. haha.. Apuuu.. Nway, ritok nak cita pasal cabik yang diusahakan aku lamak tok..

Yess.. Dah masuk bulan ketiga.. Hasilnya adalah amat memberangsangkan sekali wooo.. Aku cuma polah dalam 38 pokok.. Bayangkan mun polah 4000 pokok sekali... Fuyyyooo.. Beraya benar tahun tok.. haha.. Ada sesiapa yang berminat nak nanam cabik secara fertigasi aku boleh nolong secara ilmiah.. FOC.. Tiada yuran dikenakan.. 

Untuk bulan tok persediaan untuk pokok cabik ya aku cuma memasang kayu untuk direntang tali.. Fungsi tali ya tek adalah untuk mengikat dahan2 pokok cabik dari tumbang ataupun patah akibat dari terkena angin yang kuat.. Pengalaman aku dah merasa nangga dahan2 pokok cabik yang patah akibat daripada tidak menyediakan awal tali untuk diikat pada dahan pokok.. So, pengajaran d sia kenak ready awal supaya tidak berlaku pembaziran pada buah cabik yang masak kerna mun dah dahannya patah ya takrang sekpat nak save gik.. Perlu dbuang.. Tapi jangan risau.. Dahannya akan tumbuh baru gik kelak.. Hope this info will help.. Oklah.. Asanya cukuplah setakat ya jak dolok.. Ada masa kelak aku cita gik cemne cara nak ambik buah cabik dengan betul dari dahannya.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang awak semua.. Salam..




Hasil buah cabik yang cukup masa untuk diambik. Abaikan jarik yang bengkok ya..




Penjagaan yang sempurna menghasilkan cili yang berkualiti.




Tali diikat pada dahan untuk mengelakkan dahannya patah akibat dari terkena angin yang kuat.



26 comments:

Oh Nanan said...

waaa~ cabik dah mengeluarkan hasil. hehehe. pat mintak duit raya tok bang amir. heee. anyway, selamat berpuasa! :)

AmirFX said...

kepada Enan,
Haha.. Raya kelak datang jak ke rumah... Selamat berpuasa juak untuk enan..

ciK LyndaWawa igUana said...

suntuk2 cabik nak kat raya tok kelak...serbu umah kitakla...berik alamat lok..hehe...kompom makanan k raya kelak pedas2..hehe

Abd Razak said...

Salam Mir...

Adalah kitak berjual di pasar minggu kelak owhhh..:)

[sutera kasih] said...

apuuuuuu ktk ya mir hehe..yahh, ajar kmk lok nanam cabik yaa..kedong kmk skda polah pa2 d rmh tok..nanam anggur sik juak jadi2..pecah palak haha

Redbloodsnow said...

wahhh..dah mendatangkan hasil dh cabik ya mir. leh k jual...dpt extra duit k raya...cia lok ehhh :D

blog-tips-kurus said...

cemburunya tengok cili dia. pos sini bro. :-)

*jari bengkok takpe, masih berfungsi dengan baik kan?

aL-siDDiQ said...

encek amir! saya mahu cabik geronong!

*Vivilicious* said...

aih..rindok ngga....tahniah!!

Hanie_Dew said...

wahh..sihat nya cili cili tu.

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Pedas n manis2 koh.. haha.. Datang jak ke rumah..

kepada Abd. Razak,
Haha.. Nangga rupa.. Mungkin kmk jual kat kedei2 jak buah tok kelak...

kepada Sutera Kasih,
Haha.. Anggur ktk sik diberik baja yalah sik jadi.. haha... Kmk ada polah tutorial dalam entry2 sebelum tok tek.. Check it out...

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha... Insyaallah..

kepada Blog Tips Kurus,
Haha.. NAnti budak posmen yang ambil cili tu bak balik rumah.. haha..

kepada Siddiq,
Haha.. Cabik gronong sekda jang..

kepada VivianAR,
Haha.. Best ooo.. Thanks nway..

kepada Hanie Dew,
Macam tuannya jugak... haha..

Ms Tikot said...

Kacak & fresh jk cabik ya koh...

Umie Artoqiemie said...

yerr mir. pengusaha cabik yang berjaya :DD

Jue said...

wah dah bsr dah!!
jari btuah ya..ney ndak cabik kck jak upa =)

axuerha said...

oo..ktk nanam cabik besar duhal..kmk suka cabik padi, gik pedas..huhu

kayo ktk raya kali tok..huhu..boley mintak duet raya..huhu

Liana Ryan said...

banyak juak cabik eh.. ^^

mummysyafie said...

bleh tahan juak kebun cabik kitak mir. jari ya bengkok kotan mula cabik kali nak

Yumida said...

kacak na jari ya..ada shape..

AmirFX said...

kepada Mis Tikots,
Haha.. Nang fresh dari ladang...

kepada Umie,
Haha.. Amin.. Sik lamak gik..

kepada Jue,
Haha.. Jarik ngn badan sekali.. haha..

kepada Axuerha,
Haha.. Kmk sik nanam cabik padi.. Cabik padi susah mok proses jadi sos.. Aoklah.. Mun ada rezki kelak boleh jak.. Agak jak ke rumah kmk..

kepada Ryan,
Haha.. Sikit jak ya..

kepada MummySyafie,
Haha.. Kali juak kak.. Mok tanam banyak gik boknya sik bengkok gik. haha..

kepada Yumida,
Haha.. Ada shape ka? Kedak cabik nak?! haha..

Hans said...

wah
besarnya cabik2

AmirFX said...

kepada Hans,
Haha.. Kecik jer tu.. Belum lagi aku post gambar cabik paling besar.. haha..

L@dyKichiMachiko said...

wahhhhh...bestnya hasil usaha yg dedikasi dah mendtgkn hasil. Jgn lupak pos duit raya kelak k..=)

~Salam Ramadhan..selamat berpuasa~

AmirFX said...

kepada LAdyKichi,
Haha.. Kelak kmk suruh Encik Tunang ktk berik aaa.. haha.. Salam ramadhan n camat posa juak untuk ktk...

[sutera kasih] said...

anggur mok baja juak ka??syiohhhh..hehe ok2..bok ingt, ada ktk share dolok..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

pastuk,ninek nak bljr nanam cabik dr cucu owh =0).

AmirFX said...

kepada Sutera Kasih,
Haha.. Baja untuk suruhnya membesar sebagai johan.. haha..

kepada NekViviLim,
Haha.. Ok nek.. Cucu berik ilmu mana yang ada jak..