Saturday, August 20, 2011

Jatuh Basikal

Salam.. Pa kabar takrang tek? Pa polah? Dah amam? hihii.. Lepas terawikh mesti ada bercarik barang k makan2.. Mun d Kuching tok biasanya makan suntong tutok. Perghhh... Layan woo.. Ngn sambal cabik yang super hot dan suntong yang ditutok ya senang untuk diginyak ngan gigi.. Sambil2 ya layan nangga gusti.. haha.. 

Aku sebenarnya sekpat nak makan gilak suntong tutok ya kerna kekurangan gigi untuk menggigit.. Umpama harimau yang hilang taringnya.. haha.. Dah2 gik mencarut.. Ritok just nak kongsi pengalam jatuh basikal.. ADa sesiapa yang suka berbasikal sila angkat mouse anda dan letak kat dahi.. haha.. Dolok marek time gik kecik, basikal mempunyai roda 4.. Well, namalah budak2.. Mun sik diberik roda empat nang jadi frame lah basikal ya d rumah.. Aku dolok pun start dengan roda 4.. Bila basikal mula senget sebelah sebab roda keempat dah terangkat mulalah mencari spanar untuk mengatur kembali roda ke bentuk asal.. 

Tapi ayah lebih bijak.. Beliau buka terus roda keempat.. Menjawap perlu berbasikal dengan roda 2 jer lah.. hehe.. Time yalah palak dah bingung mun pandei sik balance time nak riding basikal ya.. Tapi ayah suruh cuba juak.. Cubalah tek juak kayuh.. Kayuhan pertama melanggar pasu bunga.. Kayuhan keduak melanggar pagar jiran sebelah.. Kayuhan ketiga nyaris2 masuk lam parit.. Then kayuhan keempat barulah lurus jak jeraya dalam lorong ya.. haha... Horeahhhh... Oleh kerana terlalu gembira bermain basikal sampei waktu nak maghrib bok balit umah.. haha..

Bila dah pandei berbasikal ya mulalah menjelajah seluruh pelosok taman2 dan lorong2... Sik ingt dunia.. haha.. Then at that day juak ada kejadian nemiak sorang badan besar gilak.. Oleh kerna badannya besar nak elak pun kenak jauh juak lah.. Time nak elak ya, tetiba tayar depan basikal terlanggar lah bim parit. Dengan gaya superman penunggang basikal ya jatuh tersembam ke tepi parit.. Basikal pulak masuk lam parit.. Bibir pecah dan gigi susu tertanggal masa ya.. Fuhhh.. Darah iboh cita lah.. Nang kechor2 jak.. Lepas kejadian ya ngambik masa 3 tahun untuk recover balit dari trauma gugok basikal.. Yalah asaku pengalaman paling best main basikal yang aku pernah rasa time kecik2 dolok.. Mun ingt  ngan nemiak main basikal roda 4 ya nang terkenang balitlah peristiwa.. So, amacam..? Best nak pengalaman aku jatuh basikal.. haha.. Oklah.. Asanya cukuplah entry tok.. Panjang juak asanya dah.. Dibah tok aku share video pasal wipeout sidak menunggang basikal.. Selamat bersahur sik lamak gik.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam.. 




16 comments:

Hans said...

hehheheehe
dasyat jatuh sampai macam tu
den luka lutut je tapi teruk juga
:-)

p/s : iklan forex? ada ker? mana?

Lady Shana Sweet said...

pengalaman gugok beskal.. ngeee ^,^

AmirFX said...

kepada Hans,
Haha.. Time gik kecik kira dasyat ler time tu... Aku masuk blog ngko mlm tadi ada tgk kat bawah entry...

kepada LadyShanaSweet,
Haha.. Best....

Cik Gold said...

kmk xpandey bak basikal...ehehe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

ninek pun ada pengalaman juak pestime gohet basikal. mula2, makei sikai roda empat ya kazen mpun....dh la tempat dudok basikal ya mala jak nak tercabut..kemudian, disuroh ngembak basikal besar..ala2 basikal tua..basikal bsr gik dr ninek aih..nak tak nak coba jak lah..bjaya juak w/pun masa ngayuh ya sik pat duduk ats seat sb tinggi gilak..hari seterusnya gohet agik..siap ngembak kazen ngn adik. masa ya dpt duduk ats seat..sb kazen kat blkg kaki nya pjg jadi nya jadi tukang kayuh..adik tukang break basikal pakei kaki sb sikal sik da break.ninek jadi kapten jaga haluan basikal...hem..kotan kejeron laju gilak, alu nempuh urg yg tgh dating..ada ninek molah entri pasal tuk kat blog ninek =0).

AmirFX said...

kepada Cik Gold,
Haha.. Tedah.. Kelak mtk tolong kakak ktk ajar men beskal..

kepada NekVIviLim,
Hahaa.. Aok nek.. Dolok marek time gik kecik suka nak brake beskal k lepar cemya jak.. Bagus2 sidak molah beskal ada brake kedirik mok juak makei brake slepar jepun.. haha.. Adoh.. Bait sik ngamok sidak dating ya...

[sutera kasih] said...

pengalaman kmk nait basikal. gugok sampey patah tangan, yahhh ktk ada???hehe

AmirFX said...

kepada SuteraKasih,
Haha.. Dasyat ehhh... Mesti kesan msh ada smp nektok...

Umie Artoqiemie said...

pergghhh suntok tutokk!!!

AmirFX said...

kepada Umie,
Suntok? Pa benda ya umie? Beradik suntong juak ka?

Jue said...

Ish byk darah ya kuar. Imagine jak molah ku rs mok luput hahaha

Ku pnah juaj jth dr basikal. Smpi tertanggal kulit lutut di jeraya hahah

AmirFX said...

kepada Jue,
Haihh.. Tedah.. Pa pengalaman takrang semua tang daysat jak.. Ishh.. Gelik na nengar ehhhs...

Stilla Royazrie said...

mek 2 kali xcedent pake basikal...22 ya dengan cuzen mek...masuk lam parit gara2 xsen trn dari bukit pake basikal..hehhe...kazen mek sampe kembang bibir...lawak eh...maka ompuan tapi olah kadak laki..

AmirFX said...

kepada Stilla,
Haaahhh.. Dasyat ehh.. Yahh.. Ganas juak ktk gik kecik dolok ooo.. hahaa..

ciK LyndaWawa igUana said...

kmk pande main basikal seusia kmk darjah 1..wee....

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Terer lah ktk...