Sunday, August 28, 2011

Menunok Makei Kayu

Salam.. Pa kabar takrang tek? Dah start kemas2 rumah untuk hari raya tok kelak? Sik lamak gik kita bakal menyambut bulan Syawal.. Bulan yang dinantikan oleh kanak2 dan dewasa.. Cehh2.. Malam tadik area rumah aku sitok sidak dah start men mercun dan bunga api..

Meriah jak upa tapi maseh terlalu awal sidak nak main. Sik tenteram juak tido oleh sidaknya.. Nway, apa2 pun paling best juak time tok dah ready barang2 untuk makan pada hari raya pertama.. Banyak jak menu yang dah nak disedia time tok.. Ada yang dah molah ketupat, kelupis, kek lapis, lemang dan lain2 lagik.. Aaa.. Bercakap tentang lemang.. Tahun tok aku mungkin nak belajar molah lemang.. Yessss.. Belajar molah lemag yeay yeay... haha..

Mmm.. Ritok ready2 nak meli beras pulut *aku ingt molah lemang k beras biasa*.. Buluh awal dah reserve ngn kazenku.. hehe.. Nior parut beli isok ari.. So, kira nak complete lah lemang ya.. haha.. Cemne ngan takrang tahun tok tek? Ada yang dah ready ngn lemang juak ka? Asanya banyak yang dah tauk cara2 masak lemang.. 

Biasanya orang yang nak masak lemang tok makei kayu api.. Biasanya jenis kayu yang senang bakar lah.. Bukan pakei Usup Wilcha.. haha.. Biasanya kayu dah ready seminggu awal k keringkan kayu ya dari kelembapan.. Aku dengar masak lemang tok ambik masa berjam-jam juak nak masak.. K pastikan nasik dalamnya masak dengan sempurna. Sekda masalah la asanya.. Kali tok ada sidak pro masak ngn aku juak.. Jadi belajar ngn sidaklah oooo.. hihii.. Selain dari lemang ingin juak asanya nak masak ayam pansuh untuk pagi raya tok kelak.. Special menu. haha.. K lah.. Mok kemas2 bilit lok.. Muahss.. Sayang awak semua.. Salam..




Mun buluh besar kedak tok sidak masak ayam pansuh. Bukan k polah meriam buluh..







Banyak eh lemang.. Tok k seperah cgek kampung..








Ready stock kayu api.



12 comments:

Cik Gold said...

kmk org ptg tok polah ayam pansuh..bapak mek dh beli buluh tadik..hehe

AmirFX said...

kepada CikGold,
Wahh.. Best lah.. Antar ngn kmk k sungkei kelak.. hihiii...

[sutera kasih] said...

rajinnya lok molah lemang..mintak ehh pos sitok..kmk nk cerik nyaman ka sik polah ktk ya hehe


ktk diam kmpg ney bahh?

AmirFX said...

kepada SuteraKasih,
Haha.. Ingin nak tauk cemne asa masak lemang.. KMk tinggal area Gitak...

Jue said...

Ko msk lemang ya kah geng? Nang pro!nom nom faberet aih

Msti ko mok sbut ayam pansuh..dah kecur air liur ku tok hahaha

bunga said...

nak lemang..haha..

khairunnisa ♥ said...

wah, bagus la mun masak camya then berik dengan kampung ^_^ Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin ^_^

AmirFX said...

kepada Jue,
HAha.. Kira cemyalah masak sekali ayam pansuh.. haha..

kepada Bunga,
Haha.. Jom datang ke rumah saya.. Saya hidangkan lemang..

kepada Khairunnisa,
Haha.. Bait nak kmk.. *wink2*

[sutera kasih] said...

duhal..org gitak...yahh pat gathering kelak hjg taun tok, dekat jak kita ya haha

AmirFX said...

kepada SuteraKasih,
Aok.. Dekat jak.. Padah jak bila ktk nak polah gathering...

ciK LyndaWawa igUana said...

nunk lemang balo eh.......gik ado ka??mok juak..

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Aihh.. Lambat gilak ktk tok.. Dah semua masuk lam perut.. haha..