Sunday, November 6, 2011

Wireless Modem vs Apis

Salam.. Pa kabar takrang tek? Dah kenyang amam kari n lemang n menu2 lain?! Alhamdulillah... Setahun sekali jak nemu barang makan cemya.. Tadik nang banyak la barang makan.. Sik terkaber juak nak makan semua.. Jadi malam tok terpaksa bertugas untuk membakar seberapa banyak kalori... hihi.. Kita main bedmenten.. haha..

Ok.. Ritok just nak cerita ngn takrang pasal Wireless Modem Router.. Mesti banyak yang sik tauk apa benda ya.. Bagi yang celik IT mungkin ada yang tauk.. Bagi yang butak IT kedak aku tok nang jakun bila nengar nama ya.. haha.. 

Benda ya adalah device k takrang polah connection wireless selain dari menggunakan LAN cable.. Biasa2 mun takrang pengguna strymux TmNut takrang akan ada diberik dengan device wireless modem router.. Tapi beberapa hari lepas, kilat sabung menyabung kedak cerita Thor telah menyebabkan modem kawanku tok tek angus dan tidak dapat berfungsi seperti biasa..


Cemtoklah upa device ya. 




Oleh sebab ya juak kawanku nama Apis tok tek terpaksa la beli baru modem.. Bila beli baru modem ya tek coverage wireless untuk modem ya tersangatlah sedikit.. Jadi, terpaksa la bercarik gik ngn antenna.. Antenna tok takrang boleh tukar ke antenna yang lebih besar dan panjang untuk coverage yang cukup luas.. So, bercarikla kat kedei One TJ sia.. 


One TJ shopping complex. Klik SITOK untuk mengetahui lokasinya..





Contoh antenna untuk modem wireless..



Pergi ke sia tek banyak la kedei2 yang menjual barang komputer. Masuk sigek kedei dan sesi soal jawab ngn amoi2 kat sia pun berlaku.. Amoi sorang tok madah ada jual p bila barang ya diambik tek pandey sekpat pakei tegal modem ya sik dapat dicabutnya mpun antenna.. Last2 alu la sik berbeli ngn benda ya.. Hoho.. Pengajaran dari cerita tok tek adalah lenkali check lok modem ya dapat sik dicabutnya mpun antenna sebelum beli modem ya.. haha.. Oklah.. Entah apa2 jak cerita petang tok.. Takrang layan jak.. Kesian nangga kawan aku ya.. Dah la modem kenak pangkak kilat.. Beli modem p sekpat tukar antenna.. Double trouble.. haha.. Orite.. Mok mandi manda kejap lok.. Sebelum hari semakin sejuk.. Muahmuahmuahhhss.. Sayang awak semua...

20 comments:

Nanan said...

kmk pake broadband yg slow mcm siput tok jak. hehe. lamak dah xg onetj koh.

onie said...

streamyx best!full bar jak,hehe...




p/s: nak tengok binatang yg dikorban pon kena kuatkan fizikal dan mental, kalau tak sanggup tak ley tapi onie kuatkan semangat..onie teringin nak tengok real binatang yg dikorban ,alhamdulillah dah tercapai.. :)

AmirFX said...

kepada Enan,
Haha.. Sekda pa2 gilak kat One TJ sia.. Tunggu ujung bulan tok ada ICT Fair kat kuching..

kepada Onie,
Haha.. Nway, syukur sebab ktk dapat kuatkan semangat untuk melihat binatang korban yang disembelih..

Gen2Merah said...

yaa.. saya pun sekadar pakai berukband yang slow macam snailpig.. ehehe

Saiazuan said...

ble aku blk umah, pki bb je..hehe :D

AmirFX said...

kepada Gen2Merah,
Haha.. Sekarang nie mmg banyak promosi menggunakan brokbang... Teknologi kian canggih tapi masih ke belakang gak.. haha..

kepada Saiazuan,
Aku maseh blur camner nak guna BB...

blog-tips-kurus said...

celcom tengah ngok ngek ni. potong stim betol le!! ;)

she_mah said...

slalu nengok benda tok rah kedei IT, ya duhal fungsinya..kmk make clcm berukband jak. nak make streamyx bapak xnyuruh..uhuhuk..

Gen2Merah said...

line tenet umah saya cari hal lagi.. arghhhh

Umie Artoqiemie said...

sian kawan kitak..

AmirFX said...

kepada TipsKurus,
Haha.. Tukarlah ke Strymux.. haha..

kepada SheMah,
HAha.. Kmk pernah juak pakei berokbang dolok.. Kejap ada kejap sik jak line nya... Pasya kmk makei Strymux.. Dalam sebulan sekali jak mesti ada problem...

kepada Umie,
Haha.. Sian ooo...

mummysyafie said...

teringin mok ada modem juak mir. tok gik makei berukben..ada masa ok ..ada masa ko

btw..selamat hari raya haji mir

Yumida said...

mun modem ya kaler pink..mesti kilat xmok pangkak....like pink kaler! haha...lari tajuk dah..lariiiiii

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Boleh ktk pakei modem nektok.. Sebab banyak modem dah ada surge protector... Jadi selamat mun kenak pangkak kilat.. NWay, selamat hari raya aji juak untuk kitak dan keluarga...

kepada Yumida,
Haha... Kelak cuba...

Hanie_Dew said...

alahai malang ditimpa tangga, konkrit, batu bata. dah angus xdpt ganti antena pulak.

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Haha.. Boleh jadi arkitek... hahaa...

ciK LyndaWawa said...

kmk lum da pendapatan mok tukar streamix.hehehe

AmirFX said...

kepada CIkWawaGuana,
Haha.. Mun ada pendapatan kelak ktk tukar...

eVa said...

ow tedah lok.. haha... bait2 tym tok mala hujan kilat..

AmirFX said...

kepada EvaRomina,
Haha.. Nang jak.. Time kejadian kmk gik men game ngan adiknya time ya...