Tuesday, November 8, 2011

Mother Tongue a.k.a. Ibu Lidah

Salam. Pa kabar takrang ritok tek? Harap semuanya baik2 belaka dan indah2 semuanya.. Sebelum apa2 aku nak mintak maap awal2 kepada dak semenanjung yang baca blog aku.. Bahasa yang aku pakai untuk penulisan memang aku dari dulu niat nak buat dalam bahasa Sarawak.. 

Sorry to say that aku tok nak nulis dalam bahasa melayu baku nang ada kurang.. Bukan mother tongue.. haha.. Hope pembaca aku dari semenanjung nun faham kenak aku sik molah dalam bahasa melayu baku... Selain daripada ya juak blog tok nang khas untuk pembaca dari Sarawak pada asalnya tapi sik sangka ada juak pembaca dari semenanjung yang baca..

Seriusli aku kurang peka dengan benda cemya.. Tapi mun takrang mok aku translate ke bahasa melayu baku aku akan cuba juak.. Tapi nak, aku lebih prefer translate ke bahasa omputeh.. Lagi senang. Amacam? Nak aku guna bahasa Inggeris ker bahasa Sarawak? Just let me know.. Aku perasan juak yang banyak penulis blog dari Sarawak menulis menggunakan bahasa Melayu Baku tapi aku asanya dah cuba dengan penulisan cemya dan aku rasa janggal gilak2.. Goosebumps pun ada juak rasa.. 

Nway, mungkin certain orang dah biasa dengan penulisan cemya sikkan menjadi masalah buat sidak.. Aku respek la.. Bagi aku bahasa ya sik menjadi masalah gilak sebenarnya... Janji orang ya faham dengan apa nak disampaikan.. Bahasa Tamil sekalipun nektok orang boleh tauk apa yang dimaksudkan dengan adanya teknologi Lebai Google Translator Prime.. Just a thought jak lah.. Sik semua bahasa ada ditranslate.. Tapi mun takrang rajin, nektok asanya dah ada kamus untuk bahasa Sarawak.. 

Ok2.. Alu bunyi ngerepak jak.. haha.. Sebenarnya tok adalah entry luahan perasaan jak.. Sekiranya ada yang terkecik ati ka harap dimaafkan.. Tiada niat di hati.. Cuma untuk berkongsi pengalaman jak.. NWay, thats all from me now.. Till then.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua... Salam..


Snail got a tongue. What language will it be? haha..



24 comments:

Fifi Phillipps said...

Eh..kmk pun x terer BM tok...bukan main kelaka formal kat blog, tapi bila di tangga benar2, berterabur perbendaharaan kata, kosa kata..etc..etc (segala yang dibelajar time SPM dh lupak sepenuhnya!!)

n kmk pun lebih suka explain dlm BI...lebih fluent la...~~

nice entry btw...menyentuh hati smpei terasa saya..haha

EyqaLuvender said...

ta bape nk fhm tp kte suke bce entry awk...hehe

Nanan said...

kmk pun blog dolok start ngn bhs swk juak tp bla kwn2 kmk kat ctok start follow, alu tuka jd bm. hehe

Chenal said...

Aku mana goreng jak nyoo. Pasal dolok nang dh makei bahaso pasar KayEll algogo..terpakso la nerus juak! Walaupun ndak brapo bagus bahaso nak d pakei aku yo! tp asal urg paham..wokey la. Lagik pun blog aku ne da org nk macoo!

Gen2Merah said...

iya lah bro.. saya orang sabah pun mau hampir dua kali nak baca entri ni baru leh paham... sebab bahasa sarawak dalam tulisan sini macam pekat sangat nak faham.. ehehe

sori ya amir.. sekadar teguran bersama kan..

DzuLagiL said...

xpa...
saling kenal-mengenali budaya...

yg pnting maksud sampai...


:)


p/s : love the way who you are

onie said...

bahasa sarawak yg basic onie faham la,tapi yg ktk cuba sampaikan tok kmk still faham lagi,hehe :D

erolnukman said...

xkesah lah bro..bahasa apa2 pun.tp aku slesa makey bahasa melayu mun dlm pnulisan..bahasa mlayu swak aku sik brapa pandey bila part pnulisan bentuk cerita...hahaha! mun gik pbualan oklah..=)

EJA said...

k bahasa melanau jak sia.. hahahahaha...

eVa said...

ahahaha.. ilek2 lah pok.. pake jak srwk cya.. xda msalah.. cara penceritaan ktk ya hebat walaupun pake bhsa srwk.. ne x org smnjg mau bc bh.. salute!

Saiazuan said...

haha tarak hal la, aku pn bkn terer bm pn, klu terer da jd ckgu bm..hehe

Fina said...

mena ka ada kamus bahasa sarawak? asa kuno jak kamek tok siktauk pa2.hihihi

saytunt yang fabulous said...

teruskan be blog make bahasa sarawak....lebih senang nak meluah bila make mother tongue mpun...(my opininon lah)

Cik Yatt said...

sokey aje.. :)

AmirFX said...

kepada Fifi,
Haha.. Boh terasa inda.. KMk just meluah perasaan jak... Soe k.. Nway, thanks..

kepada Eyqa,
Haha.. Thanks niway..

kepada Nanan,
Haha.. Yalah serba salah kmk nektok..

kepada Chenal,
Haha.. Aku ado macoo nya jang...

kepada Gen2Merah,
Takper2.. hihi.. Thanks nway..

kepada DzulAgil,
Thanks bro..

kepada Onie,
Haha... Makaseh ya Onie sebab faham...

kepada Erol,
Haha.. Thanks.. Orite.. Akan diteruskan...

kepada Eja,
Haha.. Lom belajar bahasa Melanau gik kmk.. Tauk sikit2 jak..

kepada Eva,
Suka juak ktk men pok tok.. haha.. Nway, thanks Amoi..

kepada Saiazuan,
Haha... Thanks bro..

kepada Fina,
Dah ada nektok.. Kmk pun jakun juak bila nengar ada kamus untuk bahasa Sarawak..

kepada SYF,
Haha.. Ok2.. Thanks nway..

kepada Cik Yatt,
Haha.. Orite.. Thanks cik Yatt...

Hanie_Dew said...

aku tak pernah belajar bahasa sarawak dari jue. yang peliknya aku boel faham entry blogger2 sarawak yang guan bahasa sarawak sepenuhnya. hebat tak aku..

tak kesah la mir ko guna bahasa s'wak ke, BM ke, brunei ke, kalo nak translate ke BI baik ko translate ke bahasa sabah. hahahahaahha

Fina said...

cne nak oleh kamus ya owh?rah bookstore ada sik?

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Haha... Thanks sebab memahami... Aku mana la pandai cakap Sabah ba... haha...

kepada FIna,
Ada jual d bookstore nektok.. Ataupun ktk g ke link tok -->> http://s1.zetaboards.com/anaksarawak/forum/1667655/

Hanie_Dew said...

hahahaha..eh bukan ko serba boleh me.

yo!wassap wassap! me HanieDewTheDew. Amit call me that while eating the sweet, honey dew!

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Hahaa... Yo yo wassap ma frennnn... hahaaa... Sengal tol arini...

Hanie_Dew said...

sengal sebab keje byk sangat. stress... hahahaha rasa nak pi picnic jak.

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Haha.. Jomm.. Bawak Jue sekali.. Jue pun macam sengal semacam jer... haha..

Jue said...

Amboi kmain ktk duak klaka siap ada nama ku gik hahaha eh hr ya ko hangout ngan eva ngan yann nak..jeles!hahaha
Aku suka ko blog lam bhs swk sbb aku leh blaja klaka swk dlm gik. Aku mok blog lam bhs swk tp ya la tek, sik terer gilak..buat malu jak klak *-*

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha... Lom pa2 ehhhss bahasa pakei aku ya.. Ada gik blogger yang pakei bahasa sarawak yang aku pun kadang2 pikir wujud ka sik bahasa ya.. haha.. *serius*