Thursday, November 3, 2011

Minggu Sukan #2

Salam... Pa kabar takrang ritok? Hepi2? Sedih2? Hope semua dalam keadaan baik dan hepi2.. Sedih2 buang dalam sungei.. haha.. Okeh.. Seperti dijanjikan, entry tok adalah berkaitan dengan sukan.. Yeahhh.. Sapa sik minat sukan? Owhhh.. Semua jak angkat tangan tok.. haha..

Orite.. Sukan yang nak diceritakan untuk haritok adalah sukan Ping Pong.. Bukan lagu Enrique Eglesias aaa.. Walaupun dalam videoklipnya ada orang men ping pong.. Nway, ping pong tok adalah permainan menggunakan raket juak seperti game badminton.. CUma raketnya kecik dan sik berlubang2.. haha.. Asal permainan ping pong tok adalah dari Britain.. Hmmm.. Makes me wonder.. Aku ingt la sidak China yang discover game ping pong tok.. 


Tibhar Freitas.. Antara contoh raket ping pong. Credit to Lebai Google.




Rules untuk men ping pong tok simple jak.. Takrang kenak bantey ball ya ke pihak lawan dan jika pihak lawan sekpat sambut bola ya tek maka anda dapat point.. Simple jerrrrrrrr... Permainan tok boleh juak dimain dengan 4 orang serentak.. Doubles la.. Tapi rulesnya ada berbeza sedikit jak.. Takrang tengok gambarajah kat dibah tok lok...





Untuk permainan doubles takrang kenak tauk rules bahawasanya sik boleh korek idong semasa bermain.. Ehhh.. Bukan2.. haha.. Rules untuk permainan doubles takrang kenak pastikan bila takrang servis bola ya adalah ke arah lawan yang selari ngn takrang.. Ekot arah anak panah ya tek la.. Paling senang takrang nak faham adalah bila takrang servis ya tangga cney dolok kawasan takrang.. Mun takrang berik servis belah kiri retinya takrang kenak berik bola ya ke pihak lawan sebelah kanan takrang.. Ok.. Ada faham? Tidak faham boleh klik SITOK

Aok.. Lupak mok cerita pasal bolanya.. Ok.. Bola untuk ping pong adalah bulat.. haha.. Opkoslah bulat.. Bola ping pong tok ukurannya dalam 38-40 mm.. Biasanya dipolah dari celluloid atau plastik yang diisik dengan angin.. ROna bola juak berbeza mengikut rona meja yang takrang pakei.. Mun kaler putih rona meja ping pong mestilah kaler ijo, biru ataupun hitam.. Mun kaler meja kaler kelabu takrang mungkin susah nak nangga bola ya kelak.. 


Adidas table tennis ball. Aku dolok makei jenama Hap Joo jak..




Berkenaan dengan meja untuk ping pong takrang mesti ada net ditengah2 dan pastikan meja ya boleh melantunkan bola ya balit.. Dolok marek meja dalam kelas pun boleh pakei.. Untuk net ya kmk orang pakei buku sejarah.. haha.. Untuk lebih lanjut pasal meja ping pong takrang klik SITOK. Orite.. Asanya cukuplah dolok pasal sukan untuk minggu tok.. Ada yang terinfo dengan bacaan entry ritok takrang leh klik +1 untuk support.. Pertanyaan takrang leh tanyak lam komen box.. Terima kasih juak kepada encik Wikipedia yang banyak membantu.. Selamat bersukan.. Kekal cergas minda cerdas.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam...

13 comments:

Cho Cho said...

xpenah mek main ping pong..p ingin juak nak main..huhu

erolnukman said...

huh..masa diam asrama skolah mnengah dolok bila malam minggu bgasak main pingpong sampey ke pagi..hahaha..

aih,asal britain duhal oo..aku pun ingat dr china..=)

Hans said...

aku pukul bola ping pong tau tapi asyik kalah je..hahaha

Yumida said...

main ping pong mesti tahan tunduk sepjg masa

Zul Fattah said...

ko pro ke main? mai lawan aku

mummysyafie said...

dolok rah opis di kuching selalu mek main ping pong tok. eventho sik pandei rules janji buah ya pelantin rah sebelah jak.

tapi netok..meja ping pong pun mek sik penah diat dah..

Saiazuan said...

dah lama x main pingpong.. jom lawan! hoho

AmirFX said...

kepada Chocho,
Haha.. Best men tok.. Senang jak..

kepada Erol,
Yalah.. AKu dolok ingt sidak dari China juak.. Rupanya sidak The Beatles pun negara molahnya...

kepada Hans,
Haha.. Ok lah tu.. Kena banyak prektis g..

kepada Yumida,
Haha.. Cemnelah ngn sidak orang rendah... Ekot cara ktk main juak.. Pergerakan berbeza ekot citarasa masing2...

kepada Fattah,
Haha.. Uishh.. Tak ler pro.. Setakat main2 jer...

kepada MummySyafie,
Haha... Soh wawan ngn abang men ping pong.. SIdak duak ya cam berbakat lam sukan jak...

kepada Saiazuan,
Haha.. Jom..

EyqaLuvender said...

dulu masa drjh 6 pnah gler maen ping pong kjp...
tu pon maen pkai meja dlm kls...hik3

Umie Artoqiemie said...

kmk sampe no.4 jak termampu.. sukan tok mesti tiap ari pektis. dah la laju macam the flash..

AmirFX said...

kepada Eyqa,
Haha.. High 5!

kepada Umie,
Haha... The flash ya kedak bola ping pong nak... haha..

♥ p a a n i ♥ said...

sarawakian? :D haritu baru balik jalan2 kt sarawak. nice!

AmirFX said...

kepada Paani,
Yepp.. Hihi.. Welcome.. Ehh.. Macam lambat sudah.. haha.. Thanks nway..