Thursday, October 27, 2011

Minggu Sukan #1

Salam.. Pa kabar takrang ritok? Tengah boring2?! Apakata takrang belajar camne nak bermain badminton.. Kedong aku tok peminat pemain badminton baru2 tok.. haha.. Oklah.. Skip the intro n cut to the chase..

Badminton tok adalah permainan menggunakan raket yang consist of 2 opposing player ataupun 4 opposing player.. Mun duak orang main ditunggah single gameplay ataupun dalam bahasa malaysia perseorangan.. Lam bahasa kampung single.. Mun 4 orang main retinya takrang main secara beregu ataupun lam bahasa kampung double..



Raket badminton. Dolok marek dipolah pakei kayu. Lebih kaw gik time nak smashing.



Cara permainan. Sik faham juak takrang klik SITOK.





Permainan tok juak memerlukan bola badminton yang digelar shuttlecocks. Shuttlecock tok dipakei sebabnya ada bulu yang melawan rintangan angin dan boleh berubah juak ekot arah angin.. Dibah tok gambarajah cemne upa sebenar shuttlecock. Dolok marek sidak pakei bulu ayam nektok sidak pakei bulu angsa.. Mmm.. Aku sik pasti apa bezanya.. Mungkin senang gik cabut bulu angsa.. haha..





Rule untuk permainan tok senang jak. Takrang bantey shuttlecock ya ke arah lawan dan sekiranya shuttlecock ya gugok dalam kotak gelanggang pihak lawan maka takrang akan dapat point. Ya secara basic la.. Ada rule2 yang lain gik contohnya jika pemain ya servis ke pihak lawan tapi shuttlecock nya sik masuk ke kotak gelanggang pihak lawan maka pihak lawan akan dapat point. Simple nak?! 

Game tok untuk suka2 pun boleh juak. Takrang boleh start dengan membeli raket yang biasa2 jak dolok k training depan rumah. Bila dah biasa dengan permainan di luar rumah bok takrang main d gelanggang indoor. Pastikan takrang polah stretching dolok sebelum apa2 game. Bukan apa, takut takrang stress dan kejang otot sebab permainan tok banyak memerlukan pergerakan badan dan kaki.. Lom gik kira pergelangan tangan takrang ya kelak.. Mana nak kaki smash ya paham2 jak la.. haha..

Oklah.. Asanya cukup info pasal minggu sukan untuk ritok. Ada masa kelak aku polah entry pasal sukan lain gik.. Mok lunch kejap gik.. CIao.. Salam.. Ohhh.. Lupak.. Dibah tok aku sertakan video Datuk Lee Chong Wei trick shot time melawan Pete GADE..




20 comments:

Eera Shera said...

lama dah tak main badminton..hehe

si robot comel said...

aku tak reti men badminton,hehe

BagakFX said...
This comment has been removed by the author.
AmirFX said...

kepada EeraShera,
Jom main.. haha..

kepada Robot,
Belajarlah untuk bermain.. Serius best.. haha..

eVa said...

arghhh.. lamak x men.. ada jak raket d rumah jd hiasan nektok.. haha.. mek geram ati nak men.. tp nggu crk org payah nak men.. xsama minat.. ya susah crk.. huhuh.. mek paling bencik men smash ahhaha..

Cik Yatt said...

tak pandai mane bdminton..haha

Cho Cho said...

best2 :)

Umie Artoqiemie said...

ku pernah masuk tournament wakil sekolah dolok.. tauk pa jadik? ndak alah2 tetak.. failed ku main game kedak tok. mun table tennis minat ku.

Saiazuan said...

dah lama tglkn bandminton.. aku main tennis skrng ni..hehe :D

Yumida said...

mun tetiba men badminton xda warm up dolok..nang asa selauk tgn..dh lamak gik ya....

AmirFX said...

kepada Eva,
Aaaa... Ktk men badminton juak duhal.. haha.. Ok2.. Mun ktk mok main sama kelak kmk padah bila.. ehhh.. Cemne kmk nak kontek ktk?

kepada CikYat,
Haha.. Boleh belajar.. Dalam utiub banyak tutorial cara bermain badminton..

kepada Chocho,
Haha.. Best nak.. Ktk main badminton juak ka?

kepada Umie,
Haha... Kmk dolok men setakat luar rumah jak.. Nektok bok start nak main gik.. Tabble tennis pun kmk men juak.. Feveret sport juak ya..

kepada Saiazuan,
Fuhhh.. Aku lama dah tak main tennis.. Dulu pun minat gak.. Skrg nie concentrate untuk badminton jerr..

kepada Yumida,
Yeppp.. Mok warm up mana2 game.. Mun sik ktk mudah lelah dan cramp.. :D

eVa said...
This comment has been removed by the author.
eVa said...

eyhhhhh.. hahahahaha kmk post no mek tek.. xmek tauk duhal tok trus post tanpa permission.. hahahah.. di delete mek tek.. mati mek amik org amik no mek hahaha.. post no ktk kat kmk pun komen.. xmek approve lak

AmirFX said...

kepada Eva,
Haha.. Ok2.. Kmk dah send msg ke nombor ktk tek.. - m -

NISA NASI said...

squash best gik..cepat gik biceps nak besar dr main bdmnton tk.hohoo

AmirFX said...

kepada NisaNasi,
Aaa.. Sik pernah cuba.. Mun besar biceps jak kmk sikmok.. Kmk mok nak lain besar juak.. haha..

Hanie_Dew said...

aku xtau kenapa tiap kali aku men badminton ni susah sgt nak lari sana sini. stick kat tengah je. tangan je yang ke kanan kiri pukul bole. dpt bygkan tak mir.

jue tu demam sbb toncil dia last time.

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Haha.. Kena banyakkan latihan jer tu.. Uikkk.. Kesian dengan Jue.. Dia kena banyak minum air kosong..

ciK LyndaWawa said...

baik cikgu..hehehehe..pande cikgu molah tutorial badminton oooo..huhu

AmirFX said...

kepada CIkWawaGuana,
Haha.. Anak murid yang comel dah faham ooo.. Prektis gik nun.. haha..