Saturday, October 15, 2011

Mari Bercerita

Salam.. Entry ritok nak sahut cabaran bercerita.. Asa tercabar juak sebab banyak dah sidak lain yang polah entry pasal tok.. Sebenarnya entry tok bagi aku sak dapat nambah idea juak nak nulis entry.. Aku lamak tok biasa tulis karangan biasa2 jak.. Kali tok karangan yang perlu dipolah adalah berdasarkan ayat2 yang diberikan.. Ayat nak diberik ya pun bukan2 juak.. haha.. David Teo pun leh penin palak nangga.. haha.. Mok tangga ayat apa yang perlu dikarang boleh tangga kat dibah tok..


Nasi Lemak 2.0. | Karipap Karipap Cinta | Congkak | Flat 3A | Al-Hijab | Buli | Libas | Bini Biniku Gangster | Cicakman | Adnan Sempit | KL Gengster | Gerak Khas The Movie | Hikayat Merong Mahawangsa | Geng : Pengembaraan Bermula | Jangan Pandang Belakang | Hantu Kak Limah Balik Rumah



Storyline aku bermula dengan 3 orang sahabat baik.. Geng : Pengembaraan Bermula disebuah kota cowboy.. Upin, Ipin dan Pintu.. Sidak 3 tok semuanya dari Flat 3A. Dari kecik sampeilah ke besar sidak nang menetap d sia.. Makan, mandi, tido, skodeng, mencuri selipar di surau adalah perkara asas bagi mereka hari2.. Sebab ya juak sidak tok salu kenak Libas oleh jiran tetangga.. Asal temu jak sidaknya terus dilibas.. Nang muka penjenayah la.. haha.. 

Oleh kerana sidak 3 mok berubah jadi sidak pun pergilah mengembara untuk mencari kehidupan yang lebih baik.. Sidak berpakat untuk tidak berpisah walau apa pun yang terjadi walaupun Hantu Kak Limah Balik Rumah madah ngn parents sidak tek yang sidak 3 tok cuma ngerayo ngn Cicakman.. Biasalah mun dah ngerayo ngn cicakman mestilah sidak ngerayap2 kat dinding sambil2 cuci mata sambil ya juak makan Nasi Lemak 2.0

Tapi olahan sidak banyak juak orang tempatan yang sik puas hati.. Dah la cuci mata sambil makan nasik lemak.. Bungkusan nasik lemak berterabur jak atas jeraya... Sidak KL Gangster nak main rollerblade pun payah nak carik makan... Terasa mereka kenak Buli.. Maka si Ah Kang ketua gangster tiponlah Ac Mizal untuk nangkap sidaknya... Ac Mizal yang pernah berlakon dalam Gerak Khas The Movie mulalah bertindak atas arahan Ah Kang.. Well, si Ah Kang sebenarnya dah berik awal duit ngan Ac Mizal supaya berlakon jadi polis untuk menangkap sidak ya tek..

Takrang mok tauk.. Sebenarnya si Ac Mizal ya nikah dua.. Sorang adik Ah Kang dan sorang gik adik Rajagopal.. Dua2 gangster.. Kedak dalam cerita Bini-Biniku Gangster.. Cemyalah life si Ac Mizal nektok.. Oleh kerana si Ac Mizal tok ada pengecut sikit jadi diembaknya Adnan Sempit.. Adnan tok dapat nama sempit ya sebabnya nang ari2 sempit sekda duit nak meli barang makan.. Ada2 jak alasan sedangkan ada duit lam poket.. Jadi si Ac Mizal tok mbaknya dan dapat juak meriknya upah ngan si Adnan tok tek...

Oleh kerana sidak 3 berkawan dengan Cicakman jadi sidak dapat tauk dengan hal ya.. Sidak pun cepat2 belah dari tempat kejadian.. Sidak 3 terpaksa berpecah.. Sorang tukar nama jadi Yusry Halim dan polah cerita Hikayat Merong Mahawangsa the movie.. Sorang gik jadi pembuat Congkak yang berjaya dan memakai Al-Hijab sebagai nama company.. Sorang gik jadi pak Guard Unimas nektok dan berjaya dengan menjadi penyewa kereta untuk student2 di Unimas.. Sidak 3 berpakat dengan Jangan Pandang Belakang gik kisah2 lama.. Semua ya adalah kenangan.. Dulu, kini dan selamanya.. 

-The End-


Haha..So, amacam Jue ngn HanieDewTheDew? Best x cita kmk tok?! haha.. Bagi yang suka ngan cerita yang aku polah boleh la takrang klik +1 ataupun share kat FB.. Bagi sesiapa yang mok join juak polah cerita takrang just klik nama Jue ngan Hanie.. Blog sidak duak pun banyak juak entry yang best2.. Oklah.. Asa mok mandik lok lepas men menten tadik.. Peluh2 sudah kering.. kekekee... Cidak ehhs.. haha.. Ciao.. Salam..



Teringat ngn cita dongeng Journey To The West. Pic credit to Lebai Google.

25 comments:

Hanie_Dew said...

hahahahahaha..amir thanks sebb join. kelaka gilak tang KL gengster men rollerblade.

pastu rupanya yusry halim yg folo cicakman dulu dulu. hahahha...

[sutera kasih] said...

hehe kmk pun tetak part KL gangster main rollerblade :P

perenggan akhir ya lucu ! ahaha

Eera Shera said...

pandai buat cite ek.bersusah payah nak paham kan bahasa srwk ni.hee..

pengakhiran 3 sekawan tu lawak la. hahaha...

Puan Kutu said...

haha lawak..cuma bahasa sarawaknya sy tak berapa nak faham..kreatif..:)

Saiazuan said...

haha jgn nak puji2 akak aku tu.. #bilaclaimakaktah? lol

AmirFX said...

kepada HanieDewTheDew,
Haha.. Thanks.. Dierang mmg dah lama main Rollerblade.. haha..

kepada SuteraKasih,
Haha.. KMk nak nambah.. Pak guard Unimas ya kenal ngn WawaGuana.. haha...

kepada EeraShera,
Aaa.. Kena baca entry saya pasal terjemahan bahasa... Thanks nway...

kepada PuanKutu,
Haha.. Nanti puan kutu terjah la entry saya pasal belajar bahasa sarawak... Boleh la faham nanti... :D

kepada Saiazuan,
Haha.. Akak pipi bulat.. Ehh.. Opsss.. Ada kang kena cubit nie nanti...

Jue said...

Ooo akak pp bulat..tolak markah! Hahaha

Dr ney dpt nama ah kang kah?hahaha nang unik jak nama hahaha

Hanie mdh lam sms tek 'aku yg x phm bhs swk pun bole phm pe amir tulis'

Lamak2 alu bena2 pandeinya klak =)

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Sori.. Nama ya secara spontan jak.. Aaa... Ktk la tolong translate kan kelak.. haha..

blog-tips-kurus said...

lagi best kalau en Amir sediakan sarikata.. ;)

AmirFX said...

kepada Tips Kurus,
Haha.. Panjang sangat nak translate.. Nanti2 saya translate yer... ;D

Jue said...

haha ok!mun btul pa yg ku translate..ko ya pro gik dr aku haha

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Kmk asa berbelit juak lidah mun nak translate.. Kelak2 kmk translate cita ya.. Ktk rasa kmk perlu tukar bahasa sik? Banyak juak sidak yang sik faham padah kmk.. P seriusli kmk susah nak translate ke bahasa.. Bukan sik mok...

ciK LyndaWawa said...

org mandik dolok..buk dapat idea segar..hahah....kitak mesti sepanjang men bedmenten ya mikey pa mok ditulis nak?huhu

Ms Tikot said...

Boleh tahan juak cerita ktk... mun kmk tek, lalu terkapak-kapak nak molah cerita mcm tok ;-)

axuerha said...

hehe..pernah baca rah blog org laen..cerita ktk mpun juak ok bah..ada juak idea siklh kata merapu gilak..ermm..tapi merapu juak sikit2..haahahhaa...

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Tang tauk2 jak ktk.. haha..

kepada Ms Tikots,
Haha.. Secara spontan jak cita ya... Kmk asal nak molah marek p ritok bok ada idea...

kepada Axuerha,
Haha... Merapu adalah asas penulisan cerita tok... haha...

Jue said...

Rsnya sik perlu sbb blog kan nang dknali ngan klaka lam bhs swk. Aku suka juak bc. Ley pakei 'update' dirik pun sak pandei gik klaka haha

Tp mun ko rs mok translate, mun rajin, polah jak la haha. Aku fhm pa ko rs, risau pas translate alu lain rsnya haha ssh juak hor

AmirFX said...

kepada Jue,
Benar ya. Bila dah translate lain jadinya.. Nway, thanks for the advice.. Asanya stay jak dengan stail nektok nak.. Thanks again..

Cho Cho said...

best~nang kretip.hehe

AmirFX said...

kepada ChoCho,
Haha.. Thanks.. Kmk belajar dari sidak lain juak... :D

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

hahaha.... mencik ku cerita karipap2 cinta ya...dah x ko nangga? sckrip cita ya agak lucah..kekekee

eVa said...

ahhahah kreatif da jak.. kmk xpat nak join. xpande polah bh.. tukang bc jak.. haha

AmirFX said...

kepada Fadli,
Lom gik.. Aaa.. Nangga trailer jak nang skrip sidak pakei ya lucah semacam jak...

kepada Eva,
Haha.. Kmk belajar dari ktk bah.. haha... Sila2 baca.. Mun suka, ktk klik +1 kat dibah ya.. Mok share2 pun leh juak...

Redbloodsnow said...

pjg na juak cita tak ya mir. x pat mek bc hbis...hahaha

AmirFX said...

kepada PuteriSaljuMerah,
Panjang ka? Aaa. Kelak kmk polah pendek2...