Friday, September 30, 2011

A Song That Reminds You of Someone

Salam.. Dah masuk ari kelima untuk cabaran 30 hari lagu.. Hihii.. So for today's song I give u song from Edwin McCain - I could Not Ask For More.. Lagu tok zaman 90-an.. Time ya aku maseh study kat Unitar Kuching.. My Onyeng love this song.. Miawwmiawww... Grrrrr...  Hope u all enjoy the song.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang onyeng gilak2.. Sayang awak semua.. Salam...




Thursday, September 29, 2011

Shearing Machine Where Can I Find It

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Aku ritok tek tgh mencari2 mesin shearing.. Tapi apakan daya kedei d kuching tok sik banyak stok yang jual.. Sapa tauk ada siney gik jual machine tok.. Dibah tok aku sertakan gambar untuk takrang kenal ngn machine ya.. Shearing machine tok berfungsi untuk memotong sheet of metal such as aluminium etc... Cgek gik nak tanyak takrang.. Shearing Machine dalam bahasa Melayu apa bah? Oklah.. Ya jak entry ritok.. Muahmuahmuahhsss. Sayang awak semua.. Salam...





A Song That Make U Sad

Salam.. Nektok dah masuk hari keempat challenge lagu.. Ritok perlu engkah lagu yang boleh nyuruh sedih.. Mmm.. Sebenarnya banyak lagu yang boleh soh sedih2 tok.. P aku pilih lagu tok la..









Sedih nak lagu tok.. Oklah.. Alu berabok masuk debu dah mata tok... Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..

Wednesday, September 28, 2011

30 Day Song Challenge - Day 03

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Hope semuanya sihat2 sahaja.. So, next entry untuk ritok adalah cabaran 30 hari lagu yang aku polah time tok.. Tajuknya A Songs That Makes U Happy.. Lagu yang molah aku hepi asanya lagu tok la.. Good Life from One Republic. Good Life means u get a good health n wealth, mind n soul, love n life ahead.. That's y I choose this song..




Wordless Wednesday

Salam.. Today is entry for wordless Wednesday.. So, here it goes...






Tuesday, September 27, 2011

30 Day Song Challenge - Day 02

Salam.. Gud morning everybody! Tok adalah auto publish post pasal 30 Day Song Challenge.. Aritok adalah lagu Least Favorite song.. Lagu yang sedikit kurang diminati lah.. haha.. Sukati mesen jak translation ya.. So, untuk lagu yang least diminat aku adalah lagu dibah tok..









Amacam? Setuju sik? Least Favorite.. haha.. Nway, sik perlu asanya didescribe panjang gilak.. Neytauk ada pembaca blog aku tok peminat Akon... haha.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..

Menonton Filem Seram Sambil Ketakutan Seorang Diri

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Mesti ada yang dah meijin cita apa ditangga aku time tok.. Well, i got to say it was freaking seram n I'm not watching it anymore at midnight.. Fuhhh.. Cita yang aku bok pas tangga tek adalah 28 Days Later.. Cita pasal Zombie... 

Gila lah cita ya.. Pagi jak kelak aku sambung balit nangga cita ya.. Oklah.. Yajak nak dicita ku malam tok tek.. haha.. Sapa yang dah nangga cita ya boleh komen lam kotak komen.. Seram ataupun sik.. 

Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Poster sik la ngutik ney pun.. haha..

Monday, September 26, 2011

30 Day Song Challenge - Day 01

Salam... Pa kabar takrang tek? Ritok aku start ngn cabaran molah entry pasal lagu selama 30 hari.. So, here I go...

Your Favorite Song : Pumped Up Kicks (Foster The People)






Perlu description sik lagu tok? Sik perlu nak?! haha.. Mok tauk pasal lagu tok boleh klik SITOK.

Mengisi Masa Lapang Dengan Membuat Cabaran

Salam... Pa kabar takrang ritok tek? Time aku tengah blogwalking tek ada jumpa blogger si Eva yang molah entry pasal 30 day song challenge.. Aku pun rasa tercabar juak nak molah.. haha.. *muka ko diat* Maka start dari ritok akan ada entry pasal lagu sampei ke hari 30... 

Mungkin entry tok boleh nambah lagik idea aku untuk mengarang entry2 baru berdasarkan lagu.. Uhuuk2.. Sakit tekak ehhs.. Oklah.. Kejap gik aku akan post lagu untuk ritok.. Mok beradu lok time tok.. Perlu rehatkan minda dan badan.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Day 01: Your favourite song
Day 02: Your least favourite song
Day 03: A song that makes you happy
Day 04: A song that makes you sad
Day 05: A song that reminds you of someone
Day 06: A song that reminds of you of somewhere
Day 07: A song that reminds you of a certain event
Day 08: A song that you know all the words to
Day 09: A song that you can dance to
Day 10: A song that makes you fall asleep
Day 11: A song from your favourite band
Day 12: A song from a band you hate
Day 13: A song that is a guilty pleasure
Day 14: A song that no one would expect you to love
Day 15: A song that describes you
Day 16: A song that you used to love but now hate
Day 17: A song that you hear often on the radio
Day 18: A song that you wish you heard on the radio
Day 19: A song from your favorite album
Day 20: A song that you listen to when you’re angry
Day 21: A song that you listen to when you’re happy
Day 22: A song that you listen to when you’re sad
Day 23: A song that you want to play at your wedding
Day 24: A song that you want to play at your funeral
Day 25: A song that makes you laugh
Day 26: A song that you can play on an instrument
Day 27: A song that you wish you could play
Day 28: A song that makes you feel guilty
Day 29: A song from your childhood
Day 30: Your favourite song at this time last year

Sunday, September 25, 2011

Aku Ingatkan Dapat

Salam.. Pa polah takrang ritok tek? Mesti ada yang tengah santai2 dengan famili ataupun dengan kengkawan di hujung minggu tok.. Sorilah lambat update.. Marek ada kejadian yang aku nak cerita tapi oleh kerna kepak gilak alu terbantut nak naip entry baru..

So, kejadian marek berlaku kat Masja.. Masa kejadian petang ari.. Mok tauk cney Masja ya boleh klik SITOK. Time ya aku ngan kazen aku drive keta Toyota Hilux.. Sapa yang sik tauk ngn keta Toyota Hilux ya klik SITOK

Kazen aku tek nak cuba drive test 4wd ketanya.. Lamak dah sik di uja 4wd padahnya.. So, cariklah kawasan yang ada bertanah n bukit.. Adalah jumpa kawasannya.. Sik jauh dari pejabat Kastam yang baru kat area Masja sia.. 

Mula2 tek nang nampak jak smooth jeraya tanah ya.. Sik sampei berapa seken jak lepas ya tayar depan ketanya masuk dalam lopak air yang dalam.. Mula2 lom madak panik gik.. Dah lepas 30 seken sik juak kuar dari lopak ya panik pun menerjah.. haha.. Kamboh dah kmk duak cemne nak ngeluar kereta 2 tan ya kuar dari lopak.. Waaaa... 

Gohet gostan sik juak maok kuar.. Dahya tek terpaksa juak la emergency nipon kawannya mintak tunda kereta.. Nasib orang sik rami time ya.. Mun sik nak ka kederrr.. haha.. Oklah.. Asanya cukuplah entry ritok.. Pengajaran dari sia aku oleh, next time mun nak molah aksi ngn keta 4wd better ada sedia proper tools.. haha.. Muahmuahmuahhss... Sayang awak semua.. Salam..




Lebih kurang kedak tok la kejadian marek. 

Friday, September 23, 2011

Mari Belajar Bahasa Sarawak

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Bok pas makan derian.. Erkkkk.. Chedap ehhh... haha.. Oklah.. Entry ritok adalah berkenaan dengan bahasa Sarawak.. Ada pembaca blog tok yang maseh sik tauk dengan bahasa Sarawak jadi ritok aku bermurah hati untuk mentranslatekan beberapa keping ayat supaya lebih faham dengan bahasa Sarawak yang aku pakei lamak tok dalam penulisan..

So, sekiranya ada persoalan boleh kemuka dalam komen box ataupun ada orang Sarawak yang ingin berkongsi maksud untuk perkataan ataupun ayat boleh juak kongsi bersama k?! Dibah aku senaraikan ayat2 yang biasa aku pakei dalam percakapan seharian ataupun dalam penulisan blog.. Sebelah kiri untuk bahasa Sarawak dan sebelah kanan untuk Bahasa Melayu Baku..

Nangga, Tangga (bukan untuk memanjat) = Melihat sesuatu
Tanggak                                                  = Tangga (objek untuk memanjat)
Tok                                                         = Ini
Kenak                                                     = Kenapa (untuk soalan), Kena
Dolok                                                      = Dahulu
Balit                                                         = Balik
Ritok                                                        = Hari Ini
Kakya                                                      =  Selepas Itu
Siktauk                                                     = Tak Tahu
Aok                                                          = Ya
Kitak                                                        = Awak
Kamek                                                     = Saya, Aku
Gilak                                                        = Sangat
Mun                                                         = Jika
Takrang                                                    = Singkatan untuk "korang"
Sitok                                                         = Sini
Terusuk                                                     = Tersungkur
Terpelecok                                                = Kaki tetiba tersandung
Dibah                                                        = Di Bawah
Engkah                                                      = Letak
Jak                                                            = Jerr
Juak                                                          = Juga
Olahnya                                                     = Perangai dia
Cemne                                                       = Macam mana
Ator                                                           = Atur
Mupok                                                       = Beransur pergi
Sik                                                             = Tidak  @ Bukan

Ok2.. Cukuplah dolok. Mun ada masa kelak molah gik.. haha.. Tok cuma sebahagian jak.. Haraplah sapa yang maseh belum faham ya akan faham lepas tok.. Ada persoalan leh tanyak jak aaa dalam komen box.. Muahmuahmuahssss.. Sayang awak semua.. Salam..

Thursday, September 22, 2011

Hari Hujan

Salam.. Pa kabar takrang tek? Mesti ada yang dah balit rumah petang2 kedak tok sambil ngadap nangga tibi.. Cuaca ritok pun sangatlah best mun layan tdo.. P tdo lepas Isya' yerr bagi yang muslim.. 

Kisah hujan ritok cumalah berkaitan dengan apa yang berlaku disekeliling.. Biasanya mun ari hujan kedak tok mestilah payung kenak sedia, jet ski kenak sedia in case banjir teruk.. Hujan juak sebenarnya adalah bertujuan untuk membasahkan bumi supaya tanah2 sentiasa segar selepas pancaran dari matahari dan juga debu2 kotaraya..

Mun sekda hujan maka keringlah tanah2 disekitarnya.. Makanya haruslah bersyukur sekiranya datang hujan..  Oklah.. Asanya cukuplah dolok pasal ari hujan.. Ada masa kelak cita gik k?! Muahmuahmuahhhss.. Sayang awak semua.. Salam...




Time kecik2 dolok sukanya men ngn hujan.. Nektok jarang dah nemu nemiak yang main dalam hujan.. 

Wednesday, September 21, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Everyday I'm Shuffling

Salam.. Entry pasal shuffle ritok aaa.. haha.. Dah asanya dalam 5 tahun yang lepas aku kerja kat KL.. Time ya sidak sinun kemaruk dengan dunia shuffle.. Mula aku pun sik tauk juak pasal shuffle tok.. Waffle tauk la.. haha.. One day I found this guy walking around in the cafe but not exactly walking.. Seems like break dance.. So, tanyakla ngan kawan ku.. Pa sidak polah ya? Then my friend said they're shuffling..

What!!? Shuffling.. Never heard of those thing before.. haha.. Kakya bercerita la kawan ku tok tek pasal shuffle muffle.. Baruk ku faham. Aku cuba juak nak men-shuffle dirik time ya.. P apakan daya kaki tok keras kedak batu.. Bakat pun sekda juak.. Maka terpadamlah niat nak bershuflle2.. haha..

P sebenarnya dolok ada ingga juak nangga la.. Lamak2 ku merati sidak shuffle pun ilang la asa ingga ya.. Mungkin sebab sidak yang shuffle tok ok gik dari sidak yang merempit dan berpeleseran nak tentu hala ya.. Nektok aku siktauk la maseh sik sidak men shuffle tok... Mungkin dah sekda gik kot.. Cuma yang ku tauk ngn sorang blogger tok minat ngn shuffle.. Si UmieArtoqimie.. Ataupun nektoknya maseh shuffle juak.. haha.. Mun maseh ingin juak nak nangga blogger yang terer shuffle.. Kelak berik gula batu duak posen.. haha..

Asanya cukuplah entry pasal ya.. Aku tok dah la sik pandey shuffle nak bercerita hal shuffle2 kedak tok.. haha.. Nway, aku enjoy juak nangga sidak tok shuffle.. Videoklip gegirl shuffle.. Cute n gorgeous.. haha... Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam...




Kereta MyVi Baru

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Syawal sik lamak gik abis.. Sesapa yang posa 6 ya boleh polah nektok... Nway, ritok nak cerita pasal kereta Perodua MyVi yang baru dilancarkan baru2 tok tek..

Sumber gambar dari SITOK.


Banyak perubahan yang dipolah pada kereta tok.. Antaranya adalah bumper depan yang mempunyai stail kedak keta Toyota Camry... Rim alloy 7 batang.. Selain dari ya bahagian dalaman juak telah diubahsuai dengan meletakkan leather cover seat dan stereng leather.. Aku pun sik tauk la sidak suka gilak ngan leather tok... Mungkin kulit boyak nektok dah murah.. haha.. 

Antara lain yang ketara pada MyVi yang baru tok adalah enjinnya.. Enjinnya telah diupgrade ke 1.5 liter yang mana sebelum tok cuma 1.3 liter.. Penjimatan minyak pula sik la jauh gilak beza sebab mungkin enjin yang telah dibesarkan ke 1.5 liter.. Kali tok juak Perodua memperkenalkan model baru 1.5liter MyVi Extreme dimana bahagian depan bonet telah diengkah dengan front lip rona kelabu.. Sekda jauh gilak beza dengan MyVi SE.. 

Banyak lagik la benda2 baru yang sidak polah untuk menaikkan reputasi Perodua MyVi.. Mungkin nektok sidak nak compete dengan keta hatchback yang banyak kat pasaran Eropah nektok.. haha.. Oklah. Cukuplah entry pasal keta MyVi baru tok.. Mun mok tauk lebih lanjut takrang leh klik ke SITOK.. Mok rehat2 kejap lok.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..

Monday, September 19, 2011

Rooney Terpelecok

Salam.. Pa kabar takrang tek? Entry awal pagi buta tok dipolah bukan apa sebab isu kaktok nak cerita pasal match bola yang bok abis beberapa jam lepas..

Sapa ada nangga match bol M United VS Chelsea tek? Mesti ada peminat M United kat ctok.. Aku? hehe.. Arsenal Fan maaa... haha.. Tapi match tadik berbaloi la nak ditangga berbanding nak nangga men bol Sarawak.. Nang jauh la beza..

Chelsea perlu lebihkan lagik usaha sidak mun nak menang lawan team yang hebat kedak ya.. Ataupun mungkin malam tok bukan malam sidak.. haha.. Nway, nice match.. Siap terpelecok gik Rooney malam tadik.. Uishhh.. Nang dasyat.. haha.. Apa2 pun tahniah untuk pasukan M United.. Dibah tok aku engkah video Rooney terpelecok time nak sepak penalti.. Enjoy... Oklah.. Cukuplah pasal bola malam tok.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua ketat2.. haha.. Salam...





Walaupun terpelecok tetap menang juak.. haha.. 

Sunday, September 18, 2011

Hoyeahhh.. Batuk Dah Hilang

Salam.. Batuk aku dah start hilang.. Syukur alhamdulillah.. Lepas tok adalah takrang baca entry baru aku.. Ehh.. Tok kira entry baru sik ooo?! haha.. Oklah.. Mok carik idea lok.. Muahmuahmuahsss.. Sayang awak semua.. Salam..




Gambar cilok dari SITOK.

Saturday, September 17, 2011

Batuk Go Away

Salam.. Ritok maseh kurang sihat.. Batuk tengah melanda dengan hebatnya.. Jadi konsentrasi nak molah entry baru lom ada gik.. Doakan tuan blog supaya cepat2 sihat.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Bukak mulut.. Aaaaaaaaaa...

Friday, September 16, 2011

Hari Malaysia

Salam.. Pa kabar takrang tek? Ritok mesti rami yang cuti sebab hari Malaysia.. Best ehhh.. Cuti maaa.. haha.. Nway, ritok juak melambangkan penyantuman antara negeri Sabah(Borneo Utara) dan Sarawak dengan Tanah Semenanjung yang membentuk Malaysia.. 

Dolok marek perjanjian dipolah untuk menggabungkan Singapura sekali tapi Tunku Abdul Rahman telah menyingkirkan Singapura tegal parti PAP menyuarakan ketidakpuasan mengenai hak keistimewaan kaum bumiputra..

Maka terhasillah sebuah negara perikatan Tanah Melayu yang consist of Sabah, Sarawak dan Semenanjung.. Bagi aku hari Malaysia juak adalah hari untuk memperingati perjuangan orang zaman dolok yang menentang penjajah British dan penjajah2 lain yang pernah ingin menakluki Malaysia pada zaman ya.. Banyak juak nyawa yang hilang untuk mendapatkan kemerdekaan pada zaman ya.. 

Nway, kinek tok Malaysia dah merdeka dari penjajah British.. Syukur alhamdulillah.. Semoga sejarah2 lepas mengajar kita supaya lebih maju lagik ke depan.. Sekarang tok orang banyak cerita pasal kemerdekaan.. Tapi benarkah sidak dah merdeka..? Bagi aku, merdeka ya bermaksud bebas dari segi kewangan, masa dan juga pemikiran.. Kemerdekaan bukanlah sesenang ya betul sik?! Mun senang sekda la kita dengar pasal ada nemiak yang kebuluran d dunia tok.. Contoh jak la.. Alhamdulillah Malaysia dah maju.. Ada juak pembangunan.. Aku sayang ngn Malaysia... Walau apapun terjadi.. Malaysia tetap negara kita.. Sik lamak gik nak election wahai rakyat Malaysia.. Jangan lupa mengundi untuk memilih wakil rakyat untuk kebaikan negara kita..

Gunakan hak mengundi untuk memajukan Malaysia ke arah yang sebetulnya.. Jangan cakap2 jak padah cintakan negara tapi mengundi sik pernah sekalipun.. Oklah.. Asanya banyak juak cita pasal Hari Malaysia.. Selamat HAri Malaysia untuk semua rakyat Malaysia.. Saya sayang Malaysia.. Muahmuahmuahhhss.. Sayang awak semua.. Salam..





Selamat Hari Lahir

Salam Jumaat.. Pa kabar takrang tek? Entry ringkas jak ritok. Entry tok khas untuk my mum.. Asanya blog aku tok sik la mak aku baca tapi aku just nak wish juak la k blog tok.. haha.. Selamat Hari Lahir kepada mak gua.. Usianya nektok dah masuk 56 tahun... 

Mak selalu jak ngerepak ngan aku mun aku ada molah silap. Tapi mak tauk benda ya nang bagus pakei aku juak.. Bukan la nak ngerepak sebarangan.. Mak banyak juak berusaha soh kmk orang adik beradik supaya berjaya di dunia dan di akhirat.. Dolok marek mun kmk orang sik sembahyang maghrib ready jak kenak paluk ngn rotan nombor 9.. haha.. Sekpat ku lupak part ya.. 

Nway, anak mak tetap sayang ngan mak.. Today, tomorrow n forever will always love u mom.. Selamat Hari Lahir... Oklah.. Cukuplah asanya entry ritok.. Panjang gik kelak masuk debu gik mata kelak.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang ngn mak.. Sayang awak semua juak... Salam...





Thursday, September 15, 2011

Promosi Pelancongan

Salam... Pa kabar takrang tek? Aaa.. Aku time tok maseh kenak selsema.. Aishh.. Asa nak dibukak jak idong tok aleh tempat lain lok.. haha.. Ritok just nak cerita sikit pasal Regatta Sarawak yang akan berlangsung dalam masa duak hari tok kelak..

Bagi sesiapa yang lom tauk ngn pesta Regatta Sarawak tok boleh layari laman tok. Klik SITOK. Regatta Sarawak tok dianjurkan untuk mempromosikan Sarawak ke seantero dunia.. Selain dari promosi Sarawak, regatta juak mempromosi sukan air yang glemer dari dolok iaitu sukan lumba perahu panjang.. Macam2 gik sukan air nektok yang dipertandingkan.. Nektok ada lumba jet ski lah, lumba perahu tambang dan macam2 lagik..

So, sapa2 dak senanjung yang ingin nak tauk pasal regatta Sarawak leh klik kat link yang diberi tek. Yang ingin juak nak melawat Sarawak boleh pergi ke link SITOK untuk mengetahui cemne cara nak pergi ke Sarawak dan tempat2 untuk stay kat sitok.. Yajak la dolok.. Palak dah ayong2 time tok.. Asa nak sambung tdo gik lok.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam...




Pic cilok dari SITOK.

Kureng Sehat

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Aku ritok kureng sehat.. Sori la lambat nak update entry baru.. Mok rest lok kejap.. Muahmuahmuahmuahhss... Sayang awak semua.. Salam..




Olaterdah lok..





Onyeng.. Mok pizza..

Wednesday, September 14, 2011

Tuesday, September 13, 2011

Kisah Dalam LAgu

Salam.. Pa kabar takrang tek? Dah kemas2 rumah lepas raya ka? Aku tok maseh ada rasa nak raya jak time tok.. haha.. Ritok just nak kongsi video lagu yang liriknya dipolah berdasarkan kisah benar.. hehe.. Mesti ada yang pernah dengar lagu tok.. BAgi aku lagu tok nang catchy la.. Aku dah ulang main lagu tok smp 10 kali dah ritok.. Lom lebam gik telinga dengar.. haha.. Koatan catchy gilak..





Klik kat link tajuk ya mun takrang sekpat bukak direct dalam blog tok.




Nway, video lagu tok berkisarkan tentang kes pembunuhan beramai2 kat sebuah sekolah tinggi Columbine.. Sapa sik tauk siney Columbine High School ya takrang terjah jak lebai Google.. Pembunuhan ya berlaku disebabkan oleh seorang pelajar 19 tahun yang mengalami masalah mental.. Then tetiba cdak duak ya pada 20 april 1999 membunuh secara rambang nemiak kat sekolahnya dengan pistol UZI ngn Carbine M14 yang dipendekkan barrel nya.. Mun takrang mok tauk gik pasal ya boleh klik kat link SITOK. Oklah.. Cukuplah entry ritok.. Panjang gilak kelak boring juak takrang.. Asa mok rehat kejap lok.. Muahmuahmuahhhss.. Sayang awak semua.. Salam..

Monday, September 12, 2011

Time Bersih Bilit Tetiba Mata Masuk Habuk

Salam.. Pa kabar takrang tek? Mata aku time tok tetiba berair jak.. Tebal nar debu lam bilit tok ehhh...




Sunday, September 11, 2011

Sport Center

Salam.. Pa kabar takrang hujung minggu tok tek? Ada apa2 aktiviti? Aku macam biasa lah.. Tauk ada jak aktiviti nak d polah.. haha.. *macam kaya menar jak*

Ritok tek sik juaklah aktiviti giney2 pun.. Cuma encarik buah derian disamping ya men bedmenten.. Fuhhh.. Sungguh mengepakkan badan.. Bukan2 jak keja.. haha.. 

Aaa.. Ritok tek first time lah aku pergi ke sport center kat area Stakan sia.. Sapa2 tinggal area ya mesti tauk.. Sport Center ya simple jak.. Besar kedak e-mart matang sitok.. Cuma dalamnya ada partition2 untuk setiap gelanggang bedmenten.. Saiznya berbeza dari Arena Sukan tempat aku salu main bedmenten.. 

Kat sia promosi untuk men bedmenten cuma rm8 untuk 4 jam game.. Murah nak?! Aku pun tergezut juak nangga rate murah kedak ya gilak.. Asa berlalak jak main.. Tapi bagi yang dah biasa men kat tempat kedak Arena Sukan mungkin tempat ya kecik la.. Tapi berbaloi untuk duit.. Ya jak dapat aku padah.. 

Badan dah asa kedak plastisin keras jak time tok.. haha.. Oklah.. Mok rehat2 lok.. Esok sambung polah entry baru gik.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Tok dalam court bedmenten ya.




Tempat parking yang banyak..







Ada kedei jual alatan sukan juak..




p.s. Klik link SITOK untuk maklumat lebih lanjut.

Saturday, September 10, 2011

Durian Datang Lagi

Salam.. Pa kabar takrang tek? Hujung minggu kedak tok mesti yang tengah santai2 nangga tibi kat rumah dengan anak bini ataupun kuar berekreasi.. Hujung minggu aku pulak diisik dengan nangga cita Korea.. Fuhhhh.. Ok gik la dari nangga senetron Indon.. hahahaa... Betul sik Audio? 

Nway, ritok dah masuk bulan 9.. Rata2 kat area aku sitok orang dah start berjual ngn buah derian.. Perghhh.. Nang berlambak la buah2 derian yang dijual tepi jeraya.. Musim derian katakan.. Maka banyaklah buah derian.. Siap dengan harga yang super murah gik time tok.. Sapa penggemar derian kedak aku tok mesti sik mok lepaskan peluang kedak tok.. 

Mun dolok marek aku sik perlu pergi beli buah derian.. Sebabnya kebun derian orang ninggal Atuk aku dolok bila tiba musim nang tauk pergi ke sia.. Berkayuh lam 15 minit cemya untuk pergi ke kebun derian.. Siap bermalam gik kat kebun.. Pengalaman time nunggu derian gugok nang best la.. Macam2 bunyik jak boleh nengar.. Bunyik babi utan la, katak la o bunyik orang nunggah nama la... Erkkk.. Mun ada bunyik orang nunggah nama takrang lam hutan ya boh d saut.. Mungkin "orang" ya sik jejak kaki ke tanah.. Buat derk jak.. Baca apa yang patut lepas ya..

Balit2 dari kebun kelak singgah kejap kat kawasan batu kerangan untuk bermandi-manda.. Nang best la time ya.. Paling aku sik lupak juak mun musim derian bermula pada bulan puasa.. Time ya lah tetiba pandei sik ingt ari puasa.. Dengan selamba jak bukak derian dalam perauk.. Dah telan 4-5 ulas derian bok teringat ari posa.. haha.. Yalah pengalaman sekpat lupak..

Nway, ritok kebun dah sik pernah d pergi gik. Mungkin dah jadi kebun lalang yang berjaya.. Insya Allah kelak mun ada rezki lebih mok jak beli enjen n sebuah perahu k pergi ke kebun ya.. Nostalgia ada jak.. Oklah.. Asanya cukuplah cita pasal pengalaman aku time musim2 derian.. Pengalaman takrang cemne? Citalah dalam komen box.. Cukuplah dolok entry pasal derian tok.. Dah tercium bau derian dibukak kat dapur time tok.. haha.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang awak semua.. Salam...




Isik derian kaler merah.. Cuma d dapati kat Sabah. Betul ker?







Isik kaler kuning. Ehh.. Sama kaler blog aku. Adakah secara coincidence? haha..


Kereta Kelajuan Tidak Ada Sound Kamboh2.

Salam.. Testing polah entry auto publish gik.. Kali tok entry pasal kereta yang laju dan tidak mengeluarkan bunyik enjen.. Cuma deruan angin dan tayar sahaja yang berbunyik.. Sila layan video kat dibah tok.. Muahmuahmuahss.. Sayang awak semua.. Salam.




Hari Untuk Chill Out

Salam.. Pa kabar takrang ritok? Semoga sihat2 semuanya.. Aku ritok gik nak ilek2 lok.. Lom ada idea nak molah entry baru.. So, takrang layan video ilek2 dari omputeh tok.. Lagu lamak d embaknya.. Lagu lenggang kangkong... Layannnnnnnsss....





Thursday, September 8, 2011

F1 for Newbies

Salam.. Testing molah entry auto publish.. Testing testing 1,2,3... Entry tok cuma kongsi video pasal perbezaan antara enjin keta V8 ngn V10 untuk keta F1.. Beza yang aku dapat dari video tok cuma dari segi bunyik jak.. Mun takrang mok tauk gik pasal perbezaan enjin F1 tok boleh klik link SITOK.




Wednesday, September 7, 2011

Bergerak Khas Dengan Jason Statham

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Sunyi sepi jak tok.. haha.. Aku tek bok pas balit dari ator to-ikai.. Napo namo to-ikai yo.. haha.. Mengalami sedikit kesilapan teknikal.. Sudah pun dibaiki oleh mekanik yang bertauliah.. Yeppp.. Sendiri atur jerrrrrr... hihii...

So, entry ritok nak cerita sikit pasal movie yang aku bok pas tangga ria tek.. Cita Blitz. Sapa dah nangga cita ya? Cita ya mengisahkan pembunuh polis yang saiko.. Banyak juak la polis dah d bunuhnya.. So, hero dalam tok tek kenak solve cemne nak carik pembunuh ya dan sumbatnya masuk lokap..

Tapi dalam cita tok tek, rupa2nya pembunuh ya berdendam ngan polis yang pernah tahannya sebelum tok tek. Termasuk si Jason Statham tok tek.. Jason Statham lam cita tok namanya Brant.. Brant tok asalnya ada masalah juak dengan kerjayanya dalam bidang kepolisian.. Kira gangster dalam polis la.. Boleh tahan juak olahnya.. haha.. Choppp. Banyak juak dah cita aku tok tek.. Jong2 sekda surprise gik k takrang nak nangga kelak.. haha..

Oklah.. Asanya cukuplah pasal ya.. Takrang kenak tangga cita The Blitz. Tangga cemne ending cerita ya.. Mupok lok kmk tok. Jumpa next entry.. Muahmuahmuahhss... Sayang awak semua.. Salam.. 




Coincidence juak kaler poster tok tek kuning juak ooo.. haha..

Wordless Wednesday

Salam.. Wordless Wednesday for today..




Tuesday, September 6, 2011

Futbol Match

Salam.. Entry ringkas jak.. Cuma nak madah malam tok ada match futbol antara pasukan Sarawak dengan pasukan Kelantan.. Aku sik kan la sokong Kelantan.. Mesti la sokong Sarawak team.. Go Ngap Sayot! Tuan blog sik turun ke padang.. Tunggu twitter dari member jak madah result. Haha.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam...




John Hunter ngn Mazlan Wahed. 





Ngap Sayot turun ke padang malam tok mbak semangat Bujang Senang.

Membuang Hasil Ternakan

Salam.. Pa kabar takrang tek? Ritok dah masuk ari keduak orang bekerja.. Mesti gik ambak ati nak cuti raya.. Asa macam sik cukup jak cuti tek nak.. haha.. Dalam hari raya ya tek mesti takrang bebenar makan.. Ne ndak.. Semua makanan best2 jak diidang time raya.. 

Satay, lemang, ketupat, rendang dan kueh mueh semua takrang bedal.. Nak diet pun alu ilang mood bila nangga barang makan nyaman2.. Haha.. Aku sik terkecuali juak.. Seminggu lepas nang banyak lah hasil ternakan lemak lam badan.. Bulan puasa bukan main gik kurang.. Dah lepas raya nang bertambah2 la berat badan.. haha..

So, ritok cuba nak molah rutin macam biasa.. Kurangkan lemak dan gula dalam badan.. Ambik minuman yang kurang gula sikpun minum aek kosong jak senang gik.. Petang sikit mungkin nak berkebun kejap k ngeluar peluh.. Mun lah.. haha.. Bagi yang nak diet ya disarankan untuk bersenam lebih untuk kesihatan badan.. Jangan nak ilek2 jak sik makan tapi sekda molah apa2 exercise.. Senaman ringan2 jak.. Sik perlu nak angkat berat.. Mun mok body kachak kedak Ryan Reynolds o Kim Kardashian bagi ompuan boleh la mulakan exercise yang ringan2 dari nektok.. haha..

Bekfes jangan lupak juak oooo.. Mun bekfes takrang dah skip kelak badan takrang sekda energy nak molah apa2 kerja.. Untuk lunch takrang leh ganti dengan makanan yang kaya serat contoh kedak biskut munchys o roti lempong cap Ping Pong.. Minum ngn segelas susu ataupun kopi.. 

Malam kelak takrang makan buah2an.. Pisang ka, betik ka, semangka susu ka.. Macam2 gik jenis buah la.. Aku prefer makan pisang jak.. Sebab senang nak "membuang" kelak.. Sik la perlu serius gilak mun dalam jamban.. haha.. Oklah.. Ya jak asanya entry aku kali tok.. Rami2 lah kita mengitar semula lemak2 yang ada dalam badan ya.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang awak semua.. Salam.  




Bagi pompuan jangan tangga lamak gilak gambar tok.. Cepat2 skrol kat libah. haha..




Splash!





Baik untuk kesihatan.





Jenama aek mineral paling mahal. Jangan beli. Membazir jak. Beli jak Borneo Mineral water sikpun aek paip jak..



Sunday, September 4, 2011

Kata-kata Perli

Salam.. Pa kabar takrang tek? Maseh gik jalan beraya? Meriah nar juak ehhss.. Haha.. Aku bok pas balit dari umah Onyeng tek.. Hehe.. Cekcinya ritok tek.. Ecehhh.. Aummmmmmm... hahaa...

Dah2 gik cita pasal raya aku.. Stret to poin.. Ritok nak cita pasal kata2 perli.. Biasanya kata2 perli tok digunakan untuk orang yang sik suka nak dengar kakar secara direct.. Contohnya si Abu tok tek nak madah muka si Minah tebal gilak make-up.. Mun secara terus terang si Abu akan madah cemtok, "Yahhh.. Make-up kau ya nang tebal la Minah. Kalah keta kebal.." Ok. Mun ayat cemtok biasanya Minah akan merik sedas penampar mun sik berik si Abu ya makan talam.. 

Untuk mengelak dari kenak penampar ataupun talam ya tek si Abu boleh pakei ayat2 perli contoh kedak tok, "Ishh.. Minah, kacak juak make-up kau ya tek. Mun kurang kit make-up ya kacak giknya.." Aaaa.. Mun ayat cemtok mungkin si Minah ya ambik iktibar untuk ngatur balit make-up nya yang tebal ya..

Banyak gik sebenarnya ayat2 perli yang takrang leh pakei secara positif.. Sik la orang yang kita tegur ya terasa gilak.. Tapi, ada masanya juak takrang perlu padah direct juak takut2 orang ya sik faham apa maksud takrang.. Mun dipadah direct ya kelak pandey2 lah ambik hati gik pasya.. Jangan tembak sebarangan jak.. Biar kita nembaknya ada fakta kukuh.. Sik juak kita malu gilak.. 

Cara paling best untuk pakei ayat2 perli tok takrang kenak lebihkan pujian kepada orang. Mun orang ya dah ambak ati jak bila kenak puji time ya lah takrang tembaknya dengan kata2 perli.. Haaa.. Orang ya mesti asa perit jak.. Bok la makan dalam.. hihiii.. Tapi dinasihatkan mun nak main perli2 tok biarlah bertempat juak.. Mun orang ya tek happy giler, susah kit mok perli2 tok.. Kadang2 sidak sik faham.. Jadi gunakan kaedah memberi pujian dolok dengan achievement  yang diolehnya tek.. Situasi orang kematian pun jangan main2 juak k.. Kesedihan sidak time ya kita sik tauk tahap ney.. 

Oklah.. Ya cuma pengalaman aku jak.. Mun ada sesiapa yang ingin nak berkongsi pengalaman buleh juak.. Takrang komen jak.. Entry ringkas jak ritok tek sebenarnya.. Jadi panjang juak.. Haha.. Oklah.. Mok sambung men bol lok.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..




Dushh!!.. Ko perli aku yerrr...

Saturday, September 3, 2011

Raya Ke Lima

Salam.. Pa kabar takrang tek? Maseh kuar beraya ka time tok? Aku ritok stay d umah jak.. Transport nadai.. Asa ikan paus yang terdampar kat pantai.. Sekpat nak polah apa2.. haha.. Oklah.. Ritok just nak cerita apa yang berlaku sekeliling ku jak..

Dari pagi tadik sunyi jak jeraya kat lorong kmk orang tok koh.. Keta lalu lalang dapat dihitung banding hari raya pertama sampei ke hari raya ketiga.. CUma kedengaran nemiak main mercun.. Letam letum jak bunyiknya.. Fuhhhhhh.. Nang meriah menarlah sidaknya.. Sampei ada sidak nunok mercun ya n diengkah lam bekas kosong.. Tetiba bekas kosong ya pelanting ke atas dan kenak atas bumbung sebuah keta.. Nasib bukan keta aku.. Mun kenak ke keta aku dah ku aro sidaknya ya tek.. haha..

So, takrang cemne? Ada pengalaman ngan nemiak yang men mercun sebelah rumah takrang ka? Asa mok balas balit jak men mercun ngn sidak tok p apakan daya dah tua gilak nak men mercun.. haha.. Oklah.. Mok mandik n solat kejap gik.. Takrang mok nangga akibat main meriam buluh boleh klik link SITOK. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Semua mercun tok aku belum pernah main gik. *ptuii..*

Friday, September 2, 2011

Bersukan

Salam Jumaat.. Pa kabar takrang tek? Tekak dah asa kerin tegal banyak gilak aek gas? haha.. Banyakkan minum air kosong selepas beraya.. K ilang asa aek gas dalam badan.. Baru2 tok d Hospital Umum Sarawak ada kejadian seorang makcik tok tek mabuk oleh aek gas.. Hmm.. Bok pes taem juak nengar benda kedak tok.. Salu mun kenak mabuk durian adalah.. Tok mabuk aek gas.. Fuhhhh.. Berapa botol nak ka dah d pinum olehnya... So, diharap jangan takrang nak mencoba juak minum sampei berbotol2.. haha..

Nway, ritok nak cerita pasal sukan.. Dolok marek aku suka dengan game ping pong.. Sapa suka men ping pong sila angkat keyboard @ mouse anda sekarang.. haha.. Masa nak men ping pong ya nang sik kesah gilak pun.. Time malam hari, dinihari, siang hari, semua hari2 main.. hahaa... Nektok dah jarang asanya nak men ping pong gilak.. Nunggu ada masa gik mok jak men ping pong.. P sapa lah mok ngan main ping pong? haha.. Aaaa.. Ya kelak carik sapa pandey main.. Sapa2 blogger yang main ping pong boleh lah ajak aku main sama kelak.. Sik la terer ney.. Mun setakat molah bol spin ke tanah ya nang lihai.. haha... Oklah.. Ritok mungkin aku g semayang jumaat kat Kampung Batu Kitang.. Takrang layan jak video kat dibah tok.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Thursday, September 1, 2011

Beraya Sambil Nyanyi Lagu

Salam.. Pa kabar takrang tek? Dah masuk raya ketiga... Mesti tengah ready2 nak beraya gik.. haha.. Aku ritok asanya mok nak kuar gik.. Banyak juak rumah lom dipergi gik time tok.. Dak kazen mazen gik semua lom agak.. Umah pak menakan n mak menakan gik.. Fuhh.. Banyak.. haha.. Sak jak kelak angol minum aek gas.. haha.. Oklah.. Mok kemas2 nak beraya lok sambil nyanyi lagu Stereo Hearts.. Ehh.. Ada yang lom pernah dengar gik ka? Meh2.. Dibah tok ada VC lagu ya.. Jom layan... Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Camat Ari Raya... Salam...