Sunday, September 4, 2011

Kata-kata Perli

Salam.. Pa kabar takrang tek? Maseh gik jalan beraya? Meriah nar juak ehhss.. Haha.. Aku bok pas balit dari umah Onyeng tek.. Hehe.. Cekcinya ritok tek.. Ecehhh.. Aummmmmmm... hahaa...

Dah2 gik cita pasal raya aku.. Stret to poin.. Ritok nak cita pasal kata2 perli.. Biasanya kata2 perli tok digunakan untuk orang yang sik suka nak dengar kakar secara direct.. Contohnya si Abu tok tek nak madah muka si Minah tebal gilak make-up.. Mun secara terus terang si Abu akan madah cemtok, "Yahhh.. Make-up kau ya nang tebal la Minah. Kalah keta kebal.." Ok. Mun ayat cemtok biasanya Minah akan merik sedas penampar mun sik berik si Abu ya makan talam.. 

Untuk mengelak dari kenak penampar ataupun talam ya tek si Abu boleh pakei ayat2 perli contoh kedak tok, "Ishh.. Minah, kacak juak make-up kau ya tek. Mun kurang kit make-up ya kacak giknya.." Aaaa.. Mun ayat cemtok mungkin si Minah ya ambik iktibar untuk ngatur balit make-up nya yang tebal ya..

Banyak gik sebenarnya ayat2 perli yang takrang leh pakei secara positif.. Sik la orang yang kita tegur ya terasa gilak.. Tapi, ada masanya juak takrang perlu padah direct juak takut2 orang ya sik faham apa maksud takrang.. Mun dipadah direct ya kelak pandey2 lah ambik hati gik pasya.. Jangan tembak sebarangan jak.. Biar kita nembaknya ada fakta kukuh.. Sik juak kita malu gilak.. 

Cara paling best untuk pakei ayat2 perli tok takrang kenak lebihkan pujian kepada orang. Mun orang ya dah ambak ati jak bila kenak puji time ya lah takrang tembaknya dengan kata2 perli.. Haaa.. Orang ya mesti asa perit jak.. Bok la makan dalam.. hihiii.. Tapi dinasihatkan mun nak main perli2 tok biarlah bertempat juak.. Mun orang ya tek happy giler, susah kit mok perli2 tok.. Kadang2 sidak sik faham.. Jadi gunakan kaedah memberi pujian dolok dengan achievement  yang diolehnya tek.. Situasi orang kematian pun jangan main2 juak k.. Kesedihan sidak time ya kita sik tauk tahap ney.. 

Oklah.. Ya cuma pengalaman aku jak.. Mun ada sesiapa yang ingin nak berkongsi pengalaman buleh juak.. Takrang komen jak.. Entry ringkas jak ritok tek sebenarnya.. Jadi panjang juak.. Haha.. Oklah.. Mok sambung men bol lok.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..




Dushh!!.. Ko perli aku yerrr...

26 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

hehehe..kompom sah.....salu kenak perli tok eh..hehehe.....

AmirFX said...

kepada Cik Wawa,
Tedah ngn kmk ooo.. Salu jak kenak buli...

Abd Razak said...

Ada juak urang sik makan saman, padah secara camni pun sik ada nya mok nengar..

AmirFX said...

kepada Abd Razak,
Salam.. Haha.. Tandah jak lah mun ada nemu orang cemya...

RaMa-RaMa Fareeza said...

ada cgek gik kata2 perli....bila lagik nak nikah mala jak kelak2 tp x juak...dush dush dush....:)

AmirFX said...

kepada Rama2,
Haha... Yahh.. Padah jak la tunggu sponsor.. haha....

Jue said...

hahaha mesti br pas kena perli tok hihihi

mun aku mls mok layan. ku sik pandei gilak mok perli org unless kesbran ku tcabar br ko dgr ku bukak mulut else 'lalek' pa ku ngan org camya..aku kan empuan cool **yerrrrrr**

Redbloodsnow said...

ktk perli balit..hehehe

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Aoklah.. Mun cemya kmk lah lelaki cool d dunia.. haha..

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Udah kmk kenaknya balit..

Cik Gold said...

ada org tua sorg ya,kmk g umah nya.kmk pake sanggul tinggi ya bah.nya bukan perli lgk.ng straight 2 d point nya mdh pk sanggul tinggi2 haram..rasa mek nak tikam pk balang biskut muka nya mir.eekekeke

L@dyKichiMachiko said...

kadang2 bg org yg sik faham dirik kenak perli mmgnya sik ambik pot punya..sekati akulahh! Hahaha..
cara yg terbaik, straight to the point jak!

Hanie_Dew said...

aku lamabt pikap kalau korang guna kiasan kat aku. senang staight to the point jak ya.

AmirFX said...

kepada Cik Gold,
Haha... Jangan ehh.. Kito bakar jak.. haha...

kepada LadyKichi,
Yeppp.. Senang jak nak... Biarnya terasa terus time ya...

kepada HanieDew,
Yepp.. Stret to poin senang lagi..

Jue said...

hahaha kita sama2 cool =P

AmirFX said...

kepada Jue,
Yeahh.. High 5 *pap*

Yumida said...

x ska la kata2 perli tok..kdg2 mkn dlm...perli/myindir mcm bgs glak rs cdak ya (khas utk org yg dh terbiasa perli org)

ska yg direct2..msj smpei n kategori org mcm tok ialah telus berkata2.

AmirFX said...

kepada Yumida,
Haha.. Benar ya.. Worst case scenario mungkin kenak gigit jak.. haha..

Globalized Dayung said...

Ya cara orang kita...tapi mun kat negara lain, nang straight to the points...tembak trus....dush!!!

Hanie_Dew said...

huna kata2 perli memang la sopan sikit tapi kene tgk org tu bole tangkap ke tidak maksud kita.

**mana ada dapat duit raya. kene bagi adala.. =.='

Umie Artoqiemie said...

kacak juak blog tok,kuning terang bederang jak upa.. <-- perli lok hahahaha

AmirFX said...

kepada Dayung,
Haha.. Ya bagus kat sinun.. Mun kat sitok kadang2 orang sik faham terus mun padah direct..

kepada HanieDew,
Haha.. Betul2.. Kenak tengok keadaan dulu.. Sebab kadang ada orang yang tak faham...

kepada Umie,
Haha.. Terang gilak ka? Kmk suka kaler kunin.. Lambang d raja.. haha..

KiKiHanakO said...

hahaa.. temepakkk palakk ! haha

AmirFX said...

kepada Kiki,
Aihhh.. Gaok juak. haha..

she_mah said...

orang nek tok main perli rah fb n twitter jak brani. coba perli depan2. ada juak yang kenak penampar juak..haha.. pernah juak terasa kenak perli tok eh.. sabo jak la

[sutera kasih] said...

cobala nyindir kmk..sik kmk geng gik haha

AmirFX said...

kepada SheMah,
Haha... Aok.. Kat sia nang berlambak sidak men cemya nektok.. Kenak hati2...

kepada SuteraKasih,
Haha.. Gaox ehhhss...