Tuesday, September 6, 2011

Membuang Hasil Ternakan

Salam.. Pa kabar takrang tek? Ritok dah masuk ari keduak orang bekerja.. Mesti gik ambak ati nak cuti raya.. Asa macam sik cukup jak cuti tek nak.. haha.. Dalam hari raya ya tek mesti takrang bebenar makan.. Ne ndak.. Semua makanan best2 jak diidang time raya.. 

Satay, lemang, ketupat, rendang dan kueh mueh semua takrang bedal.. Nak diet pun alu ilang mood bila nangga barang makan nyaman2.. Haha.. Aku sik terkecuali juak.. Seminggu lepas nang banyak lah hasil ternakan lemak lam badan.. Bulan puasa bukan main gik kurang.. Dah lepas raya nang bertambah2 la berat badan.. haha..

So, ritok cuba nak molah rutin macam biasa.. Kurangkan lemak dan gula dalam badan.. Ambik minuman yang kurang gula sikpun minum aek kosong jak senang gik.. Petang sikit mungkin nak berkebun kejap k ngeluar peluh.. Mun lah.. haha.. Bagi yang nak diet ya disarankan untuk bersenam lebih untuk kesihatan badan.. Jangan nak ilek2 jak sik makan tapi sekda molah apa2 exercise.. Senaman ringan2 jak.. Sik perlu nak angkat berat.. Mun mok body kachak kedak Ryan Reynolds o Kim Kardashian bagi ompuan boleh la mulakan exercise yang ringan2 dari nektok.. haha..

Bekfes jangan lupak juak oooo.. Mun bekfes takrang dah skip kelak badan takrang sekda energy nak molah apa2 kerja.. Untuk lunch takrang leh ganti dengan makanan yang kaya serat contoh kedak biskut munchys o roti lempong cap Ping Pong.. Minum ngn segelas susu ataupun kopi.. 

Malam kelak takrang makan buah2an.. Pisang ka, betik ka, semangka susu ka.. Macam2 gik jenis buah la.. Aku prefer makan pisang jak.. Sebab senang nak "membuang" kelak.. Sik la perlu serius gilak mun dalam jamban.. haha.. Oklah.. Ya jak asanya entry aku kali tok.. Rami2 lah kita mengitar semula lemak2 yang ada dalam badan ya.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang awak semua.. Salam.  




Bagi pompuan jangan tangga lamak gilak gambar tok.. Cepat2 skrol kat libah. haha..




Splash!





Baik untuk kesihatan.





Jenama aek mineral paling mahal. Jangan beli. Membazir jak. Beli jak Borneo Mineral water sikpun aek paip jak..



10 comments:

Jue said...

hahaha haruslah buang skit 'hasil ternakan' ya tek nak. Else alu brat jak rs bdn hihihi

Wah g bkebun. Lamak ku dah sik dgr crita psl cabik =)

ciK LyndaWawa igUana said...

yobih..alu tebik posa kmk nangga pic ya oi...huhuhu...pa cita cabik kitak tek?

Yumida said...

apuuuuu....nsb bait bkn bln posa tek mir..tebik posa org ngga ompuan seksi ya..

kacak istilah hasil ternakan ya...

Redbloodsnow said...

hehehe...haaa banana nang bgus utk buang isik perut yg x berguna gik...hehehe.

btw, super wow wooo body kim :D

erolnukman said...

haha..aku kinek tok masih bgasak makan aih...xpa,berat badan aku susah sikit nak nait...ptg tok mbak main rollerblade ok lah ya..ada juak bpeluh.

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Sak ringan kit tulang molah kerja.. haha.. Pasal cabik ya kmk gik start molah baru time tok...

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Ktk posa ka? Boh lamak gilak merati gambar ya.. Pasal cabik ya kmk start molah baru gik...

kepada Yumida,
Haha.. Boh lamak gilak nangga.. haha..

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Kacak o body nya.. Ecehhh..

kepada Erol,
Haha.. Best la cemya.. Senang2 jak bergasak makan.. Men rollerblade? Sik men skate gik ka?

Hanie_Dew said...

ala yang lelaki jugak jangan pandang lama pix kim tu.

harus buang semua. jom exercise!

AmirFX said...

kepada Hanie,
Haha.. Tak tengok lama2 pun.. Pejam celik pejam celik jer.. haha... Jom2 exercise..

Chenal said...

open house gik 'hangat'...ne pat tahan. makan jak lok.

AmirFX said...

kepada Chenal,
Haha.. Nang jak... Perlu control2 juak.. K masa depan yang cemerlang dan gemilang...