Saturday, September 10, 2011

Durian Datang Lagi

Salam.. Pa kabar takrang tek? Hujung minggu kedak tok mesti yang tengah santai2 nangga tibi kat rumah dengan anak bini ataupun kuar berekreasi.. Hujung minggu aku pulak diisik dengan nangga cita Korea.. Fuhhhh.. Ok gik la dari nangga senetron Indon.. hahahaa... Betul sik Audio? 

Nway, ritok dah masuk bulan 9.. Rata2 kat area aku sitok orang dah start berjual ngn buah derian.. Perghhh.. Nang berlambak la buah2 derian yang dijual tepi jeraya.. Musim derian katakan.. Maka banyaklah buah derian.. Siap dengan harga yang super murah gik time tok.. Sapa penggemar derian kedak aku tok mesti sik mok lepaskan peluang kedak tok.. 

Mun dolok marek aku sik perlu pergi beli buah derian.. Sebabnya kebun derian orang ninggal Atuk aku dolok bila tiba musim nang tauk pergi ke sia.. Berkayuh lam 15 minit cemya untuk pergi ke kebun derian.. Siap bermalam gik kat kebun.. Pengalaman time nunggu derian gugok nang best la.. Macam2 bunyik jak boleh nengar.. Bunyik babi utan la, katak la o bunyik orang nunggah nama la... Erkkk.. Mun ada bunyik orang nunggah nama takrang lam hutan ya boh d saut.. Mungkin "orang" ya sik jejak kaki ke tanah.. Buat derk jak.. Baca apa yang patut lepas ya..

Balit2 dari kebun kelak singgah kejap kat kawasan batu kerangan untuk bermandi-manda.. Nang best la time ya.. Paling aku sik lupak juak mun musim derian bermula pada bulan puasa.. Time ya lah tetiba pandei sik ingt ari puasa.. Dengan selamba jak bukak derian dalam perauk.. Dah telan 4-5 ulas derian bok teringat ari posa.. haha.. Yalah pengalaman sekpat lupak..

Nway, ritok kebun dah sik pernah d pergi gik. Mungkin dah jadi kebun lalang yang berjaya.. Insya Allah kelak mun ada rezki lebih mok jak beli enjen n sebuah perahu k pergi ke kebun ya.. Nostalgia ada jak.. Oklah.. Asanya cukuplah cita pasal pengalaman aku time musim2 derian.. Pengalaman takrang cemne? Citalah dalam komen box.. Cukuplah dolok entry pasal derian tok.. Dah tercium bau derian dibukak kat dapur time tok.. haha.. Muahmuahmuahhhsss.. Sayang awak semua.. Salam...




Isik derian kaler merah.. Cuma d dapati kat Sabah. Betul ker?







Isik kaler kuning. Ehh.. Sama kaler blog aku. Adakah secara coincidence? haha..


18 comments:

Cik Gold said...

bark mlm tdk mek mkn durian mer..pergggh.sodap giler.sampe berangat badan.ekekeke

Yumida said...

nyamannyaaa!!! buah peberet tok...masa raya hari ya mkn smpe 3 biji..byk nak???..nang rangkak bah...hahahaha

gne ndak kah rs buah derian kaler merah ya...nanyak SUTERA KASIH lok..kn nya stay kt sabah..ria i study sia, xda nemu org jual derian tok kt pasar tamu sia..cm mok cerik jk rs nya...

AmirFX said...

kepada CIkGold,
Haha.. Sedia ENO awal2.. Kmk udah juak kenak kedak ya.. haha..

kepada Yumida,
Haha.. Aok ooo.. Tunggunya baca entry kmk tok.. Ingin juak kmk nak cerik asanya.. Mok kedak asamboi asanya kali.. haha..

L@dyKichiMachiko said...

perghhhh!!! deriann..lamak sik mkn derian eh.mun kat tmpt mek tok mahal da jak cdaknya jual.so malas la mok mkn derian lok.cium bau jadilahh..
Derian merah ya nyaman aie..kat kpg kmk lok ada siktauk knek tok msih ada sikkah pokoknya..

AmirFX said...

kepada LadyKichi,
Haha.. Tedah.. Tunggu buah derian kat kebun ktk lah mun cemya...

erolnukman said...

sayang kebun orng ninggal datuk kau ya..bagus d usahakan agik.mst best bila musim drian...

tek aku meli durian kat sibu..mahal dari sarikei..dah nak makan,malas nak bkira gilak..beli jak lah..

ciK LyndaWawa said...

datuk mek hari2 meli durian koh..xnya tauk nya ya ada penyakit..kadang2 makan durian pey pening palak eh...p rangkak juak..huhu

mMoOnN aAlLeEaA said...

time sebelum raya org berjual di satok sampei 25 sigek.dah raya lelong 4 igek sepuloh ringgit.

Ms Tikot said...

Isi durian warna kuning yalah nyaman, lunak, lemak & berkerim ;-)

[sutera kasih] said...

sitok pon dh mengarey org jual durian hehe

AmirFX said...

kepada Erol,
Haha.. Dah nyawa nak makan rega sik menjadi masalah.. haha..

kepada Cikwawa,
Aihh.. Larang kannya.. Ishh.. Bahaya cemya ehhss...

kepada Monalea,
Haha.. Benar ya... Mun kat serian ktk boleh jumpa orang jual cgek tambok 30 igek dalam rm20 jak...

kepada MisTikots,
Haha.. Yeahhh.. Makin2 mun isiknya sedang2 lembut dan biji yang kecik..

kepada SuteraKasih,
Ada sik derian isik kaler merah kedak lam gambar ya?

Hanie_Dew said...

ok bunyi orang panggil nama tu seram okey. durian merah tu memang ada kat sabah tapi jarang la ada. rasa aku pun dah lupa sebab dah lama tak makan.

AmirFX said...

kepada Hanie Dew,
Haha... Saya belum pernah jumpa lagi derian yang isinya kaler merah.. Sedap ker?

Stilla Royazrie said...

kat kmpg mek dah melambak juak buah durian...huhuhu

Chenal said...

x ado pengalaman gilak..
pengalaman makan buah durian jak ado!
Gik carikk durian x ado bau...ado sik? ;)

AmirFX said...

kepada Stilla,
Waaaa.. Cney kampung ktk? Best la mun cemya...

kepada Chenal,
Haihhh.. Sekdo wak nemu buah derian nak sekdo bau yo...

Redbloodsnow said...

alu jd teringin mek nk mkn buah durian yg kaler merah ya. baruk lah ITS SOOOOOO REDBLOODSNOW...haha

AmirFX said...

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. KElak ktk polah entry pasal derian kaler merah...