Monday, May 9, 2011

Kamboh

Salam.. Nak molah entry kamboh kejap lok.. Dah ok sikit dari demam nak.. haha.. Oklah.. Minggu lepas sebelum aku kenak demam aku dah start merik baja ngan anak2 cabikku.. Sehat2 dah sidak koh.. Haha.. Bagi yang lom tauk pasal penanaman cabik aku ya buleh refer entry2 sebelum tok..

Dibah tok ada gambar yang aku ambik semasa proses merik baja ngan anak cabik a.k.a. cili..




Baja A. A bukan untuk Ayam.





Baja B. B bukan untuk B**i. hahaa..





Setiap baja ya dsukat untuk campuran dengan aek untuk menghasilkan ibu baja.





Anak cabik ya tek akan drendam dalam campuran baja A dan Baja B.




Penggunaan EC meter untuk menyukat kepekatan baja jenis larutan cecair 





Ok.. Asanya takrang faham nak apa dpolah aku ya.. Maseh juak sik faham kelak aku nerang cgek2.. Pertama sekali untuk proses tok takrang kenak ada Baja A ngn Baja B. Baja tok adalah jenis larutan dalam aek.. Untuk molah baja A dan B tok ada ramuannya mpun.. Ktk orang kenak tauk hal2 kimia pasal benda tok mun sukatan sik betul boleh membantutkan tumbesaran anak pokok.. Untuk kali tok aku makei baja yang dah sedia ada.. Men beli jak d pasaran.. Cuma yang perlu dtauk adalah sukatannya untuk menghasilkan ibu baja..

Sistem yang aku pakei untuk polah pertanian cabik tok aku pakei sistem fertigasi.. Lebih jimat dan senang.. Sebab apa? Sebab sistem tok automatik.. Jadi mun pandei lupak kah apa nak siram ataupun berik baja benda tok akan polah mengikut masa yang dtetapkan.. Sik perlu gago gik nak polah siraman secara manual.. hehe.. K lah. Yajak dolok untuk nektok.. Tenet pun dah start angol time tok.. Sebelumnya datang angol dengan lebih teruk better aku publish dolok entry tok.. Salam semua.. Muahhsss...

15 comments:

Khairul Antasha said...

mala jak tenet ktk ya angol..dh berkurun mslh yg sama..hahahaha...

apakata hntr cabik ke umah kmk..pkey kmk cabik mulut jiran kmk..hahahahaha

Abd Razak said...

Nang rutit keje nok nanam cabik tok. Mok sabar jak owhh!

RaMa-RaMa Fareeza said...

amir kmk org ada molah projek composting koh..barang makanan dak sayur dak palak ikan segala kmk org masukkan dalam mesin..dalam mesin ya ada sawdust n enzim..after 48 jam dak sayur n palak ikan semua bertukar menjadi kedak tepung2....tepung ya boleh jadi fertilizer...hehe mun maok diat datang kat green station kat stutong market..[etang tok ada kmk org....

L@dyKichiMachiko said...

yahh....kacak and suburlah cabik ktk tumboh kaktok lak mir..kakya leh jual di pasar owh,mun sik polah jeruk cabik kah..

khairunnisa ♥ said...

camya duhal tanam cabik. haha. demam pun masih sempat jaga anak anak cabik. tabik spring.

fLo said...

waiseh menjd jak tanaman ktk hoo...

eh jap brapa besar projek cabik ktk tok?

ciK LyndaWawa igUana said...

hai pengusaha cabik..mintak segenggam cabik..k merik ngan kerak makan lok...

hani apandi said...

mek ada juak belajar pasal fertigasi.tp mek byk lupaaaaa! terukkan? hehe

wa khairul onggon said...

Setauk aku, baja ya mundicampor ngan bahan kimia tertentu menjadi bom buatan manusia hehehehe... Larikkk!

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

mintak juak cabik seikat duak oi..
dpt pakei kmk molah tomyam..=0)

erolnukman said...

ishh..main2 kimia tok lah penin..sik sama ka baja nak d beli d kedey ya?

AmirFX said...

kepada Antasha,
Haha.. Menar aihh.. Kelak aaa berik cabik ngn ktk..

kepada Abd. Razak,
Salam.. Aaaa.. Nang mok sabar...

kepada Rama2 Fareeza,
Haha.. KMk makei baja nutrien larutan time tok... Baja maksud ktk ya kedak baja organik.. Insyaallah mun ada masa kmk g sia...

kepada LadyKichi,
Haha.. Insyaallah subur.. Jeruk cabik? Sik pernah juak kmk nangga koh..

kepada Flo,
Haha.. Sik besar setakat tok.. Kmk bok tanam 50 pokok jak.. Untuk experimenting jak time tok..

kepada CikWawa,
Haha.. Kerak ktk makan cabik apa? Haha..

kepada Hani,
Aaa.. Ada juak ktk belajar fertigasi.. Bagus juak.. Boleh ajar kelak...

kepada Onggon,
Haha.. Boh takut jang.. Baja tok dpolah nang untuk tanaman jak.. haha.. Mun dirik padah cemya nektok pun ada juak sidak molah bom dari campuran sabun..

kepada Vivi,
Haha.. Ok2.. Masak banyak kit.. Antar ngn kmk juak kelak.. haha..

kepada Erol,
Sama Rol, cuma tok larut dalam aek dan sukatannya jak lain...

axuerha said...

hehe..mek asa blog tk cam blog pertanian cili jak..gtaw cara2 camni mok nanam, pakey apa2..usaha yang bagus, keep it up ok...tp mun ktk dpt untung lumayan ktk share sik?

AmirFX said...

kepada Axuerha,
Haha.. Kmk tnam kecil2an jak.. Ada untung kmk share.. Mmg kmk akan share ngan partner kmk juak kelak..

Jue said...

hahaha suka baca part baja ya
lucu2
chayo2 ah!