Wednesday, May 18, 2011

Kadar Kadaran Kandahar

Salam.. Pa kabar takrang tek? ehhh.. Lamak dh sik update baru blog tok ngn entry2 yang kontrobersi ehh.. haha.. Blog tok bukanlah blog kontrobersi yerr semua.. Blog tok adalah blog kontrol besi supaya besi ya dapat dpakei jadi kaki meja dak kerusi...

Ritok cuaca sangatlah best.. Mun mbak tdo nang nyaman nar juak lah.. Nway, ritok nak cerita sikit pasal tanaman cabik yang aku polah nektok.. Kedong blog tok adalah diari aku juak untuk simpan info pasal tanaman cabik yang aku polah nektok..

Bagi sesiapa yang dah baca entry aku sebelum tok mesti dah tauk baja yang aku pakei.. Mun sik tauk juak boleh klik SITOK. Baja ya sebenarnya adalah campuran bahan2 lain untuk menghasilkan baja campuran larutan.. Mun baja biasa yang takrang temu kat kedei2 pertanian ya nang larut juak dalam aek cuma campurannya berbeda.. Selain daripada ya, baja yang aku pakei nektok ada sukatannya mpun.. Untuk molah sukatan ya perlu ada precision scale supaya sukatan yang diperlukan adalah betul dan tidak membazir..




Contoh penimbang elektronik. Source dari Google.


Bercerita pasal campuran ya asanya sik perlu dolok lah sebab time tok aku belum pernah polah baja ya jak gik.. Jadi sik perlu cita doloklah.. Tunggu tuan blog belajar cara molah baja.. 

Untuk tanaman fertigasi yang aku polah nektok, baja ya akan dicampur dengan air.. Sukatan baja dan aek adalah mengikut kepekatan yang diperlukan.. Pakei mengira kepekatan baja yang dah larut dalam aek ya tek, EC Meter diperlukan.. EC adalah singkatan untuk Electrical Conductivity.. Benda tok akan digunakan untuk menyukat kepekatan baja yang sesuai mengikut variety pokok.. Untuk pertumbuhan pokok yang dah mula berbuah, bacaan pada EC meter mesti dalam paras 1.5uS dan kepekatan akan ditambah sehingga 2.0uS sekiranya hari hujan.. Mun mok tauk gik takrang leh carik dalam google.. Penerangan aku tok cuma seringkas yang aku buleh berik... 

Asanya cukuplah dolok pasal kadar kepekatan baja yang dipakei aku untuk minggu tok.. Kadaran hujan minggu tok dah sampei tiga hari hujan lebat dan Kandahar adalah nama tempat di Pakistan nun.. haha.. Mun ada sebarang soklan buleh tanyak.. Harap takrang faham apa nak diexplain oleh aku time tok.. Next entry aku cita cemne nak bancuh baja.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..

16 comments:

fLo said...

wwooohooo...bleh refer belog ktk mun mek nk nanam cabik or tanaman lain lak..ada juak info...

mudahan menjadi apa yg d usahakan oleh ktk lak...goodluck!

Jue said...

apakah betul blog yg dibaca ku tok hehehe
bgs2..kipidap!!boleh jd ref blog tok kelak aih
psst: sik sbr mok nunggu cabik ya mbesar dgn sihat dan kuat! **imagine ko, ku tgh nyanyi lagu milo ehehehehe**

wa khairul onggon said...

Dah macam CSI tangga ku, sukat isa sukat situk campor sia, campor situk hehehe.. Errr.. fertigasi ya sama ngan fertilasi kah pok? hehe

axuerha said...

elehhhh...mun mok bancuh baja senang jak bah..cam bancuh aik kopi jak..apa daaa..nanyak ngan kmk tk..


^_^

Khairul Antasha said...

pkey nimbang berat bdn boleh juak nak?

Abd Razak said...

Salam Mir...

Good info, mun diikot menar2 cara tuk pasti dapat cabik terbaik..

AmirFX said...

kepada Flo,
Haha.. Boleh.. Mun ktk nanam timun jepun barter trade jak ngan kmk kelak... haha..

kepada Jue,
Aaa.. Kmk meijin ktk kedak nemiak nak molah summersault masuk ke sungei ya... Hati2 ada boyak.. Haha.. Nway, thanks for the support..

kepada Onggon,
Fertilasi? Ya bukan untuk proses pembiakan haiwan ternakan ka?! Adeh2.. Macam2 jak ko tok..

kepada Axuerha,
Haha.. Mun kedak bancuh kopi kmk akan tyk ngn ktk kelak aaa.. haha..

kepada KA,
Haha.. Mok besar gik.. Sebab kmk asa ktk berat gik dari sekampit beras...

kepada Abd. Razak,
Salam.. Makseh bro.. Insyaallah.. Semoga dipermudahkan..

mummysyafie said...

kitak rasa timbang yang dapat kei nimbang tepung sik? tang kacak jak. :)

Hans said...

kitak ada kebun sayur kah?

Filem Nur Kasih The Movie Tidak Akan Ditayangkan Di Mana - Mana Siaran Berbayar : Satu Langkah Yang Bijak

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Boleh kak.. Timbang tok boleh sampei 10kg.. Tok mesti k molah kueh tok nak?!.. haha..

kepada Hans,
Haha.. Mini kebun jer...

Chenal said...

biaso makei bajo taik manok jakk! x bleh makei taik manok ka? ka bau x nyaman?

AmirFX said...

kepada Chenal,
Haha.. Tok bajo larutan jak nyooo.. Taik menok sekdo lam bentuk larutan..

fLo said...

kmk tuka url http://salynomin.blogspot.com

Redbloodsnow said...

tang canggih jak upa penimbang ya ow..hehe

PutRee SeJiNjaNg said...

wah pastok ktk mesti jd pengusaha cabik terhebat...gud2..:)

AmirFX said...

kepada Flo,
Aaaa.. Patut lah sekpat masuk lam blog ktk tek.. Ok.. Noted..

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Penimbang k nyukat tepung jak ya.. haha..

kepada PutriSejinjang,
Haha.. Thanks.. Insyaallah...