Monday, May 16, 2011

Black Coffee Anyone?!

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga sehat2 hendaknya.. Pada cikgu2 seluruh dunia, Selamat Menyambut Hari Guru... Tanpa guru kita sikkan tauk ABC.. Ais Batu Campur.. haha... Nway, what a nice day today.. Suam2 kuku.. Sik panas sik juak sejuk gilak.. 

Fuhhhh.. Ritok just nak molah entry pasal kopi.. Sapa sitok penggemar kopi tegar? Aku?! Aku mpun sik lah minum gilak kopi tapi asanya rata2 orang2 tua kita minum aek kopi.. Time2 sejuk kedak tok nang bercarik benar lah aek kopi yang panas2... 

Bila dah minum aek kopi yang kaw o pekat ya nang melekat lah burit kat kerusi.. Betul sik? haha.. Mbak gik berporet.. Wahhhh.. Nikmat menar aek kopi ya... haha... Untuk rasa kopi yang lebih aroma dan rasa, biasanya kopi yang dikisar dengan machine ya nang nyaman lah.. Aromanya segar jak dari ladang kopi.. Tapi tauk sik takrang yang biji kopi ya sebelumnya dikisar akan digoreng dolok dengan ramuan2 tertentu.. Today I just realize about it.(org dah smp Kuching aku msh d simpang Batu Kitang) hahaa... 

Bok petang tek aku dah belajar sikit jak ilmu cara2 nak molah kopi dengan menggunakan ramuan yang ringkas jak.. Dengan ramuan ya boleh menghasilkan kopi yang berperisa.. Untuk ramuan ya aku terpaksa tutup mulut doloklah.. Bukan apa, aku gik belajar time tok.. Mun dah terer kelak bok buleh padah.. Heheee.. (kedekut ada jak).. Nowadays asanya ada juak kedei yang maseh jual kopi kedak ya.. Tapi bilangannya sik banyak.. Mungkin disebabkan ladang2 kopi dah terhad nektok... Seriously, aku pun asa benda ya dah terhad nektok.. Bayangkan harga kopi nektok sebungkus untuk 1kg serbuk kopi yang dikisar ya mencecah harga berpuluh ringgit.. 

Mesti takrang ingt aku nak nanam kopi gik nak... Tapi sebenarnya aku plan nak mencuba membuat serbuk kopi yang ada aroma tersendiri jak.. Kedak ada signature dikpun lah.. Mun jadi kelak aku mok berik nama kopi Perauk Tambang boleh!? haha.. Ataupun aku berik nama kopi Obamak.. hahaa... Packagingnya mungkin aku molah dalam bentuk kedak bekas coklet Oreo.. Stail kit nak?! Insyaallah.. Mun ada ilmu ya kelak aku akan kongsi bersama takrang.. Mun aku dah polah, aku akan market suruh takrang beli dolok.. Cuba try test uja cerik kopi ya.. haha..  That's all for now.. Thanks for reading.. Wish u all a hepi holiday.. Isok cuti Wesak.. Muahmuahmuahssss... Sayang awak semua... Salam..




Clover leaves. Mesti asa bertuah jak pas minum kopi tok.. haha...




Kopi paling mahal d dunia dihasilkan dari biji kopi yang dimakan oleh musang. 


23 comments:

Yann Mazian said...

kmk ari2 cuti. sik keja lah katakan.ekekeke.
btw, selamat bercuti! :D

Yann Mazian said...

ehh. happy belated bday. hehe. :D

Abd Razak said...

Mek suka juak kopi. Mun di semananjung nun kopi stesyen keretapi kluang paling best. Mun mok asa beli jak di stesyen kluang di SPRING ya!

Nunggu kopi hand made kitak..:)

uSu iJamm said...

Time baca entry tok pun aku tgh minum kopi kisar. Sik sabar nak merasa kopi dipolah member..

hani apandi said...

kmk sikpat minum kopi.boleh angol sehari2 mek entam kopi.waktu exam jak mek nelan kopi ya.haha

AmirFX said...

kepada Yann Mazian,
Thanks.. Hepi holiday juak untuk ktk.. Kmk nektok mok apply juak untuk hari2 cuti.. haha..

kepada Abd. Razak,
Salam... Lom pernah gik ncerik kopi kluang.. Mok ngetest juak kelak..

kepada Ijam,
Haha.. Jangan heran mun minum kopi dipolah aku takrang pandei nak nurut perintah inda... hahaa...

kepada Hani,
Haha.. Kmk time nak exam sekda minum kopi.. Teh juak diagak kmk... haha...

Ms Tikot said...

Kopilah yg paling sedap diminum... especially kopi cap tangan ;-)

AmirFX said...

kepada Ms Tikots,
Haha.. Kmk tok bukan penggemar kopi tapi kopi padah ktk ya nang glemer.. haha..

Hans said...

kopi kampung sedap
cicah dengan biskut mayat
besttt
nikmat jer makan

Apakah Petua Untuk Hilangkan Ketumbit Dimata? Kongsikan

mummysyafie said...

kopi nok dimakan musang ya, dikluar balit jadi taik nak..hihihi..

mek sik minum kopi mir, mudah nak batuk mun mek minum.

[sutera kasih] said...

sik minat minum kopi hoho

AmirFX said...

kepada Hans,
Haha.. Fuhhh.. Kalau dah nama biskut mayat tue perghhh.. Nasib baik tak kena sampuk lepas tu.. haha..

kepada Mummysyafie,
Aaa.. Kmk sik minum gilak juak kopi.. Kadang2 kmk leh penin2 juak mun minum...

kepada Sutera Kasih,
Haha.. Sama ngan kmk.. Mun kmk sekda penin mun minum kopi mmg kmk minum ari2.. Baunya sedap...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

perghh! aek kupi eh...polah kupi satu cangkir pakei ninek lok...mun dah berjaya molah kupi dgn aroma tersendiri, jgn lupak madah ngn ninek..kelak ninek ngabas kat kedei..packaging ala oreo owh...lak ninek nantikan keluaran kupi ya...wehaa! =0).

wa khairul onggon said...

Kopi O Kaw nang peberetku pok.. Tp syg lately ku sikpat minum gilak xtauk kenak.. Bukan migrain, angin kus-kus bah hehehe.. :P

Hans said...

hahahaha
biskut mayat tu roti 4 segi atau biskut yang petak segi tu
orang panggil biskut mayat sebab zaman dlu bila orang meninggal jer sapa2 tetamu yang datang tuan rumah hidang biskut tu dengan air kopi or teh

Apabila Sudah Bekerja Jangan Lokek Dengan Ibu Bapa

Tia said...

la...........

happy belated birthday!!!

Jue said...

aku plg suka minum kopi!!hehehe
tp mun tmpt ya ada latte, hazelnut br la ku sik pandang gilak raw kopi hehehe

Redbloodsnow said...

adohh...mek tgh avoid kopi tok mir. x bgs utk kesihatan kmk :(

axuerha said...

uiks..ceridak nar gambar last ya trus ilang mood kmk mok minum kopi..heehee..

kopi rasa vanilla ada sik? rasa pisang kah? kmk suka minum kopi o..

AmirFX said...

kepada Vee,
Haha.. O tedah ninek.. Kelak cucu molah aaa.. Gik dalam proses carik bigik kopi... Tungguuuu...

kepada Onggon,
Haha.. Tedah.. Buang darah beku k lintah jak dirik ya...

kepada Hans,
Haha.. Kalau kat sini digelar roti cracker Hup Seng.. Jenama kena sebut baru org tahu.. haha..

kepada Kak Tia,
Thanks kak Tia..

kepada Jue,
Haha.. Kelak kmk polah ktk cuba kopi kmk aaaa... gagaa...

kepada Puteri Salju Merah,
Otedah.. Minum kopi tok mok jega juaklah.. Ambik dalam kuantiti yang sikit jak sekda masalah...

AmirFX said...

kepada Axuerha,
Haha.. Kelak kmk cuba polah asa vanilla.. Kmk promote ngn ktk kelak..

PutRee SeJiNjaNg said...

oppsss sory mek sik pat minum coffee...mek migrain...huhuhu

AmirFX said...

kepada Tilla,
Haha.. Sama kedak kmk juak.. Buleh penin2.. P maseh juak minum walaupun penin.. Kmk suka bau dan aromanya...