Sunday, May 15, 2011

Getting To Know Better

Salam.. Ritok ari yang sangat meletihkan untuk jiwa dan raga.. haha.. Pagi tadik pergi breakfast d MekDI.. First time juak aku g bekfes kat sia.. Sik la rami ney manusia.. Mungkin org lebih suka bersama femili masak d umah jak awal pagi..

Makanan untuk bekfes pagi tek menu set A.. Sapa yang pernah bekfes kat sia mesti tauk set apa ya.. Makanannya mmm biasa jak cerik ku lah.. Sik lah best gilak2 pun.. Cuma yang aku suka part rotinya... Pedas.. Cemne sidak molah aku pun sik tauk juak... haha..

Petang tek ada urusan sikit dengan kebun kecik cabik ku.. Ingat dah settle marek dah.. Ritok tek ada masalah sikit ngan media tanaman yang aku pakei iaitu coco peat(sabut nyior anchorr).. Bukan masalah apa, cuma media ya sik cukup basah.. Menyebabkan aku ngan pengurus kebun sorang gik paksa kuarkan balit coco peat ya dari polibeg cabik ya.. Ngambik masa juak lah nak proses balit coco peat ya supaya basah.. Tenaga kerja time tok duak orang jak.. Mun ada tangan kedak suntong boleh kali kerja dengan cepat.. haha.. 

Tok pun bok balit dari kebun kecik ya tek.. Badan maseh asa lenguh2.. Apu, mok diengkah atas kosi osim badan tok.. Yeahhhh... Bok la aku tauk coco peat ya perlu basah.. Mun kering, aek sikkan lekat dalam coco peat ya kelak.. Now i know.. hmmmmmmm... Nway, sapa2 yang mok tauk pasal nanam cabik menggunakan fertigasi boleh rujuk ngan site my-fertigasi.com. Mok tanyak ngan aku pun buleh juak.. Kongsi2 ilmu.. Ilmu itam sekda aaa.. Ya takrang leh tanyak ngan Mona Fendi.. haha.. Oklah.. Mok mandik lok.. Dibah tok aku kongsi sigek duak gambar k rujukan takrang cemne upa sistem fertigasi ya... Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..





Cemtoklah upa anak cabik dalam polibeg.. Nak benda rona itam ya adalah dripper.






Paip 16mm untuk salurkan aek paip dan aek baja ke dalam polibeg.





Benda rona silver ya adalah plastik silvershine.






Tangki aek baja. Dalam ya aku pakei waterpump aquarium kecik untuk salurkan aek ke polibeg.

14 comments:

Amni said...

breakfast di mcd adalah fav mek duak mirul... weekend nang ke sia.. itu suatu ketika dulu...=(

kmk tek imagine apalah getting to know better ya.. yerrr.....

AmirFX said...

kepada Amni,
Haha.. Kmk getting to know better cara nak molah cabik fertigasi...

Abd Razak said...

Salam Mir...

Cara kitak nanam cabik tok nang canggih...sik heran mun dapat hasil manyak kelak

fLo said...

Kmk suka harsh brown n scramble egg nya..hehehehe..

Kmk x sbr nggu cabik ktk berbuah n kmk nk g kutip..hehehehe

AmirFX said...

kepada Razak,
Salam.. Haha.. Insyaallah.. Cara tok dah lamak sebenarnya.. Banyak yang sik tauk jak.. Kmk tgh cuba2 juak time tok...

kepada Flo,
Harsh brown nang nyaman.. Scramble egg ya sekda rasa cerik kmk..

Haha.. Ktk tolong kutip cabik kmk mun kmk dah polah big scale kelak aaa.. haha..

axuerha said...

mcd? hurmm mek sik pnh bekfes sia...nyaman kah apakah..huhu..lak mek coba..
lambat gik kah mok besar cabik ktk??..mek asa lambat jak..baja sik cukup kali..

Khairul Antasha said...

cabik ktk ya kurang kaseh sayang...haha..

AmirFX said...

kepada Axuerha,
Kmk bok pes taem juak bekfes d MekDI.. Sik la nyaman ney juak asanya.. haha.. Nway, cabik kmk ya bok usia sebulan...

kepada KA,
Haha.. Dah kmk berik marek.. Sidak demand mok pizza hut juak...

Liana Ryan said...

nyaman sik McD.. kmk sik dpt nrimak mun nya da campur cheese.. perut mek memilih jak keja

AmirFX said...

kepada Ryan,
Haha.. Kmk asa untuk bekfes menu ya biasa jak.. Mungkin lidah kmk tok kali dah biasa ngan begernya jak..

mummysyafie said...

rajin kitak berkebun mir owh..semoga menjadi nok dipolah kitak tok.

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Insyaallah kak.. Mun sekda aral melintang jadilah cabik kmk tok kelak... Doakan yang terbaik...

Hanie_Dew said...

oo..awak nak jadi pengusaha cili..bestnye...cili mahal tuuu...

AmirFX said...

kepada Hanie Dew,
Insyaallah.. Tak lama lagi.. Doakan saya cepat2 berjaya...