Wednesday, June 17, 2009

Feeling Not Very Well

Salam.. Dalam duak tiga hari tuk byk juak kawan ku yang asa sik berapa bagus. Maksud ku tek ada yang demam n ada juak yang migrain terok. D sebabkan cuaca o whatever yg menyebabkannya aku harap sidak akan cepat pulih. Aku mun kenak demam tuk lah paling terok asanya last few months. Sekpat nak bgn dari katil. Merepuk jak dirik tas katil. Time ya lah semua nak d ingin tetiba jak dtg. Asa nak makan pizza lah, makan ayam KFC lah, burger McD lah dan aek tebu lah.. Macam2 jak nak d ingin.

Padah ngn mak p pas madah ya terus kenak kerepak. Dgr jak lah. Dah nama urg demam ney pat nak molah apa2. Haha... Lucu ada jak. Ada juak bila time demam sempat juak g berenang d sungei serawak time gik kecik lok marek. Sik lalek agik dah. Balit rumah kenak kerepak gik. Nang sik abis jak kerepak. Haha... Dah nama mak. Bukannya radio.

Nasihat aku bagi kengkawan aku yg kurang sihat time tuk, sila2 lah ktk urg ya minum aek kosong sampei 50 gelas sehari sebabnya aek tuk akan meneutralkan kandungan asid dalam badan. Aek amat penting lam badan kita tuk sebab tubuh kita tuk 70% adalah aek. Jadi aek amat penting ya kengkawan. Mana yang suka ambik aek bergula ya kurangkan sebab aek bergula mengandungi karbohidrat yang tepu. Maksudnya, mun dah masuk dalam badan kita tuk benda ya akan jadi lemak tepu yang sakit nak d buang. Tapi pengambilan yang sederhana boleh d pakei untuk menambah tenaga.

Bagi sesiapa yang nak diet, aek juga amat penting bagi melawas brg makan yang d ambil. Mun nak diet pakei aek tuk ktk urg just minum aek kosong 30minit sebelum makan. Mun nak minum pun lepas 15minit makan. Dalam tempoh ya aek akan menyejat semua lemak yang lain. Jadi bila ktk urg ambik makanan yang sedikit pun akan maseh rasa kenyang juak pasya.

Oklah. Ya jak info aku dpt kongsi ngn tak urg time tuk. Mun ada lagik info lain just padah jak lam komen. Semoga kawan ku cepat sembuh dari demamnya ya. Ishh2. kesian... Salam.




Hadiah untuk yang ter"sayang".




Aek untuk yang ter"sayang".




Botol aek mineral yang kacak untuk yang ter"sayang".

21 comments:

Big Momma said...

siapa kah yang tersayang ittew?

[h]einsen said...

mun sapa2 nok demam dinasihatkan ke sepeta or klinik..klak jadi kdak iklan dlm tv ya lak nok iklan miak demam ya heheh..

ada juak aek namanya "belu" haha..

Si Penconteng said...
This comment has been removed by the author.
Si Penconteng said...

Yedeh yedeh. Ececece. Ehem. Tauk mek sapa yang ter'sayang' ya ko. Urang kampong udah canang kat suro malam tadik bah :|

Ms Tikot said...

Tedah, demamnya padu. Yalah ktk bergambar kat pokok masa wedding Audio hari minggu ya tek. Semoga ktk cepat bait ok. Ktk pun mesti maok minum air byk2 juak. hehe.

Su iJamm said...

demam nak bebini lah ya..

f.i.e.z.a said...

dah g klinik tek?boh lupak mkn ubat?

Felicia F. Ramzi said...

ahem...siapakah itew? eheh.. btw, makseh for the info..kamek nang minum aek mati jak sejak dua tiga hari tok, kotan panas nak mamps..aaa kamek suggest mun nak minuma aek gula yang memberi tenaga, air glukos bagus..

AmirFX said...

kepada BigMomma,
Kawan kepada kawan kepada kawan... Just a fren... hehe..

kepada Heinsen,
Ya lah hoh... Gelik juak mun pandey kenak demam cemya...

alang2 juak sidak nak engkah belu. tambah jak huruf "T" jadi Belut..haha

kepada Zatil,
Aihhh.... Suro cney ya? Sidak canang tilawah al-quran jak time ya.. haha...

kepada MsTikot,
Aishhh... Bukan kmk yang demam... Kawan mek demam.. Kawan sekerja...

kepada SuIjam,
Hahaha... Sudahhhhh....!!

kepada Fieza,
Bukan kmk Za. Kawan mek yang demam. Kinek tuk dah ok..

kepada AhMoi,
Ehem2.. Sapa hoh?! Nway, ktk sinun patut 50 baldi aek k pinum... Sinun panas gik dari situk..

Lamak juak dah kmk sik minum aek glukos..

Rudy said...

ahaha..tersayang..woot woot

WhiteTulip said...

yerrrrrrrrrrrrrrrrr...hahhahaa..

madey9600 said...

aku nang kuat minum air kosong....tapi ngak alah2 terkemeh...hihihi.."tersayang"?wooho.
mcm tauk jak ku...bkn nak ariya ka..haha

AmirFX said...

kepada Rudy,
Woot woot.... Yerrr... Gembira juak lah tek...

kepada Munga,
Yerrr... Apakahhh?!...

kepada Madey,
Uitt.... Mun ko mala terkemeh baguslah ya... Sistem dalam badan gik ok... Ya jak lah... haha....

Willie said...

cuaca nak sik best nek tok. Take care bro.

Ivy Metaga said...

moga cepat sembuh and do take care of yourself ya...=)

AmirFX said...

kepada Willie,
Yepp.. Ritok dah ok... Thanks bro...

kepada Ivy,
Makseh... Kmk dah ok time tuk.. Kawan kmk pun ok juak dah... hehe..

n i e z a said...

kmk pun dh rajin juak minum aek mati nektok. sama2 la kita menjaga kesihatan. ;)

*wink wink* said...

yerrr...sapa yg tersyg ya tek bg amerr...cta lok..xleh diam2 jak camyaa.. =)

AmirFX said...

kepada Nieza,
Haha... Yepp... Makin2 musim panas kedak tuk... Bdan cepat dehidrasi...

kepada Fazy,
Tersayang?! Ktk lah kmk maksudkan ya... haha.. Oppss....

dukunlintah plk said...

maka demam tapi macam2 jak keinginan.. mun minum aik sesungei-sungei lagik lah cepat bait.. get well soon..

AmirFX said...

kepada Dukun,
Haha... Sikit gik nak surut aek sungei d pinum... Thanks bro..