Saturday, July 9, 2011

Remedy For My Boringness..

Salam.. Lamak dah sik molah entry baru ehh.. Erkkk.. haha.. Nway, ritok mok kongsi preview pasal cgek cita yang aku bok tangga petang tek.. Cita lamak asanya lah.. Nama cita Red Riding Hood.. Ok.. Mun ekot nama cita nang lamak tapi cita tok tek pelakon2nya semua baru2.. Jalan cerita lebih kurang kedak cerita red riding hood juak.. Cuma ada tambahan sikit lah.. 

Asanya banyak yang dah tauk cemne cerita red riding hood.. Mun sik tauk juak tok aku cita sikit..*ecehhh..* Red riding Hood tok sebenarnya adalah salah sebuah cerita dongeng yang glemer juaklah... Berkisarkan tentang seorang nemiak yang tengah berjalan2 di hutan ncarik bunga derian pakei maknya masak ngan pucuk manis k makan tengah hari kelak... Timenya nak ncarik bunga derian tek tetiba nemu seekor serigala.. Serigala ya besar wooooo... Giginya boleh padah kedak tahap pagar rumah Taib Mahmud.. Nang besar.. Tinga serigala ya tek kotan besar gilak boleh jadi kedak kipas Datuk Kame.. Mulutnya bilanya bukak boleh masuk kereta Camry 2.0 Turbo..

Apa gik sik Red Riding Hood tek.. Terkejutlahnya nangga.. Serigala ya dengan suara kedak Pierce Brosnan madah ngannya "Aku nak makan ngkau wahai budak yang comel !!".. Nemiak ya terketar2 jak bila serigala madah nak makannya.. Tapi, oleh kerana nemiak tok ada belajar algebra dan calculus, makanya ada idea nak mengelakkan diriknya daripada dimakan oleh serigala ya tek..

"Wahai Encik Serigala, ko nak makan aku kerrr..? Ko tak tengok aku nie budak lagi.. Dah la kurus.. Kenyang kerrr nak makan aku? Serigala ya pun berbicara gik ngn nemiak ya tek, "Aku tak kesah, aku tengah lapar nie.." 

"Baiklah, kalau ko lapar sangat, aku ada cadangan yang best dan lebih mengenyangkan." Serigala berfikir sejenak.. 

"Baiklah budak kecik, macamana cadangan tersebut?" 

So, tanpa berlengah masa nemiak ya tek pun madah apa cadangannya kepada Serigala ya tek..

"Kalau encik Serigala nak lagi kenyang, encik serigala kenalah pergi ke rumah saya dulu." Maka serigala ya tek setujulah untuk ekot nemiak ompuan ya tek ke rumahnya.. Bila sampei ke umah nemiak ya tek, maka nemiak ya cepat2 suruh serigala ya pakei baju nineknya.. Oleh kerna badan serigala tek besar jadi nemiak ya merik sweater jak ngan serigala ya.. Kakya diberiknya juak topi k melindung muka serigala ya tek.. Serigala ya tanyaklah kenak perlu pakei semua ya.. Jadi, padahlah nemiak kecik ya tek yang apabila serigala ya makei pakaian cemya, orang sikkan camnya sebagai seekor serigala.. Nemiak kecik ya padah juak ngan serigala ya tek bahawanya akan nunggah orang pergi ke rumah ya untuk mengubat neneknya a.k.a. serigala ya tek tengah sakit.. Serigala ya bersetuju lah...

Dengan larian kedak Usain Bolt nemiak ya keluar dari rumah ya.. Berekotnya agak orang kampung Bintawak sia alu padahlahnya tek bahawa ada serigala di rumahnya.. Apalagi orang kampung bila nengar berita kedak ya alu soundlah ngan orang kerek kanan, depan belakang, gangster kampung, mak joyah, usu Leman, mak Piot dan banyak giklah sidak yang diseruk lepas ya.

Mulalah sidaknya bercarik ngn dak parang, batu seremban, lastik cicak, ridsect, kamera DSLR k munuh serigala ya kelak.. So, dengan langkah seribu sidaknya pergilah nak munuh serigala.. Setibanya orang kampung ya ke rumah yang ada serigala ya tek, Red Riding Hood madahnya akan ngumpan serigala ya dolok sebelum sidak ya munuhnya.. 



Red Riding Hood : "Salamelekom! Tok! tok! tok!..Kamek nak jual tikar. Eh salah.." 
Serigala : "Komsalam.. Masuk jak sia.. Ingin juak kmk nak nangga tikar apa dijual ktk ya"

Bila Red Riding Hood tok dengar jak ada bunyi ya tek dan konfiden suara ya adalah suara serigala yang kedak Pierce Brosnan dipondankan, maka Red Riding Hood pun nyeruk sidak kampung masuk serentak untuk membunuh serigala yang menyamar jadi nineknya tek. Tanpa undangan, orang kampung masuk dan membunuh serigala tersebut. Apalagi, mati tercekiklah serigala ya tek sebab ada sorang remaja tok sempat2 nikam DSLR nya ke dalam mulut serigala ya. Maka, tamatlah riwayat seekor serigala. Horeaahhh!! Orang kampung lepas ya molah kenduri kesyukuran tanda terima kasih kepada Red Riding Hood yang mempunyai akal licik umpama sang kancil untuk memperdayakan serigala tersebut. 

Penghulu kampung sik lupak juak merik sumbangan berbentuk replika mesin jahit kepada Red Riding Hood atas jasanya menyelamatkan orang kampung dari kenak makan leh serigala tek.. Ok.. Tamat sudah cerita pasal Red Riding Hood. So, mun takrang nak nangga lam bentuk video boleh carik d kedei DVD ataupun paling senang nektok donlod secara percuma di Internet.. Aaa.. Lupak nak padah.. Kenaknya digelar Red Riding Hood.. Sebenarnya neneknya menghadiahkan sweater kaler merah yang ada hood.. Sebab yalah gelaran ya tek diberik ngannya.. Okeh.. Asanya cukup panjang juak entry kali tok.. Mun ada masa gik kelak aku susei gik cita apa yang aku dah tangga.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam..




Amanda Seyfried berlakon. Kiutnya tok. haha..

22 comments:

fLo said...

aih tetiba psl red riding hood..hehehehe....best bh cita tok nk...

AmirFX said...

kepada Flo,
Best cita tok.. Kmk berik rating 7 dari sepuluh bintang untuk cita tok..

L@dyKichiMachiko said...

syukk mek tetak macha cerita diolah ktk tok..hahaha.kmk lom nangga gk cita tok..tapi mun nok versi fairytale zaman nemiak lok dah puas dah di tanggar.

~..bukan jak rindu mok driving,tp rindu dgn tuan punya viva ya juak..~

[sutera kasih] said...

canggih juak crita tok after dmodenkan oleh ktk hehehe

kelak kmk meli cd cita tok, mcm best jak ktk crita ya

AmirFX said...

kepada Sutera Kasih,
Canggih ooo.. Haha.. Beli jak cd ya.. Nang best cita tok..

dukunlintahplk said...

hi.. boleh berkenalan?.. hekzz :p

AmirFX said...

kepada DukunLintah,
Haha.. Buleh.. Sapa ktk kah?! hahaa..

Hans said...

ku tgok dkt wayang
best juga citer nih
:-)

Keputusan Jom Main Teka - Teki

uSu iJamm said...

Ngutik jak bunyi cita tok. 2 3 ku nak nanggar.

axuerha said...

fuyooo!! red riding hood versi klaka sarawak...ahaha..berair2 mata kmk tetak baca cita tok..bravo!!! syabas beta!!! sbb brjaya olah balit dlm versi yg moden

AmirFX said...

kepada Hans,
Haha.. Best kan?!

kepada Usu Ijam,
Aihhh.. Bila masa pandey asa ngutik inda nangga cita seram.. haha..

kepada Axuerha,
Haha.. Aiseh.. Berair mata la pulak.. Nway, thanks..

mummysyafie said...

best crita tok mir owh, ada mek nangga. hero ngan hencem juak

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Nang best cita tok.. Kmk geram nak suruh bakal bini kmk kelak makei baju kedak Red Riding Hood photoshoot ngn kmk makei baju serigala.. haha..

erolnukman said...

perhhh..lamak ku sik ngabas blog tok,bderet2 gmbar dak otomen skeluarga..cak!

AmirFX said...

kepada Erol,
Haha... Yalah dirik lamak sik ngabas.. Keluarga Otromen madah Cak Pung! Cak Pung!.. haha..

Redbloodsnow said...

berjela jak nya explain ttg red riding hood ya..hehehe. pssttt mek maok tgk cita tokkkkk! pinjam DVD kelak ah mun tak dh beli...kehkehkeh :D

AmirFX said...

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Kmk men donlod jak deng.. Mun ktk maok kmk boleh send.. Cemne kmk nak send ngn ktk? Mun umah ktk pakei Strymx kmk ajar ktk cemne nak donlod cita ya...

Hanie_Dew said...

hanie boel tgk citer ni dua kali..haahha...

AmirFX said...

kepada HanieDew,
Haha.. Citer nie mmg best.. Pssstt.. Saya sendiri dah simpan cita nie dalam hard disk sebagai koleksi.. haha..

Hanie_Dew said...

hahhahaha..sangat suke kat cite sampai beli shawl merah...sib baik tak jumpe yang ada hoodie..

AmirFX said...

kepada Hanie,
Kalau ada jumpa yang ada hoodie kasitau.. Nak bagi kat onyeng saya...

Hanie_Dew said...

baik bos..tapi onyeng tu pe bende.