Monday, July 18, 2011

Entry Untuk Penggemar Cili

Salam.. Lamak dah aku sik bukak topik hal cabik. Haha.. Nway, ritok tek berkesempatan nangkap gambar cabik yang aku tanam.. Alhamdulillah.. 90% pokok cabik semua dah nak mengeluarkan buah.. Insyaallah dalam beberapa minggu gik dah boleh dituai cabik ya.. Bagi yang belum tauk cara penanaman cabik secara fertigasi boleh rujuk entry2 aku sebelum tok.. Just a simple step.. Mun mok tauk lebih gik boleh kontek melalui email k.. Dibah tok ada sedikit gambar yang aku snap tadik.. Sik banyak lah.. Nway, ada juak tyk aku nanam cabik berapa banyak.. Mmm. Setakat tok cuma nanam sebanyak 38 pokok jak.. Its just for experiment. Next thing mok besarkan jumlah pokok ya aku perlukan kawasan yang besar.. Ya dalam plan lah.. Oklah.. Ya jak dolok mok cita ritok.. Kelak2 cita gik.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..




Pandangan dari tepi rumah.





Sik lamak gik tok.



20 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

cabik geronong!!!bah..mun dah jadi berik kmk juak kelak....

bos said...

mun rasa merlu tanah besar k nanam cabik tok,leh rondeng ngan bos..hehe..bos ada port bagus..join venture woo... :) serius tok..mun maok,padah jak..tanah xda masalah..

erolnukman said...

wah..mst seronok bila nak d tanam dah mnampakkan hasil..

Ms Tikot said...

Cney ktk nanam cabik tok Amir?

L@dyKichiMachiko said...

wahhhh...byknya pokok cabik ktk.maok juak eh..ada perkhidmatan courier sik?

am-rie said...

dah jadi tokey cabik duhal..nang best ada tanah luas camya,bleh bertanam-tanam..mun sitok molah camya ada di cabik oleh jiran sebelah umah, mun sik jadi cabikku cabikmu jua..hehe..tapi umah aku di tingkat 4 bleh juak ka?haha..

uSu iJamm said...

I love cabik. Mun sekda cabik dlm menu, rasa macam 50% selera makan ilang. Tapi mun disuruh nanam, ya ada lambat kit lah, hehe..

fLo said...

mintak cabik sekilo...mok plh sambal belacan pasya jual..hehehe..

ktk dh tuka link ka..pa bukak belog xdpt tek..

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haih.. Bukan cabik gronong ya deng.. Jadi apa kah? haha... Datang jak ke kebun kmk kelak..

kepada Bos,
Boleh juak.. Nang dalam proses carik kawasan time tok.. Boleh berik email?

kepada Erol,
Yeppp.. Makin2 mun polah d tanah besar.. Hoho...

kepada Ms Tikot,
Area sri wangi sia jak Mis tikot..

kepada LadyKichi,
Haha.. Kourier k cgek kontena buleh.. haha..

kepada Am-rie,
Aaa.. Boleh2.. Asal ada kawasan luas jak... Jarak untuk cgek pokok ya dalam sekaki lebar...

kepada Usu Ijam,
Haha.. First customer tok.. Bah2.. Mun mok cabik padah jak...haha..

kepada Flo,
Aihh.. Sekda kmk tukar link koh laling... Mun mok cabik datang jak ke kuching tok.. haha...

axuerha said...

cabik???? kmk penggemar cabik...why? huhu..mun makan makanan x pedas x best, xda challenging

Jue said...

aku pgemar cabik!!!haha
best aih..tanam sblh umah jak
cabik dah tumbuh lom geng?mik close pix
auwwwwwwwwwwwwww

Hanie_Dew said...

wowweee..makan cabik ngan mee maggi kari camput telor..huhuhuhuhuhu..

AmirFX said...

kepada Axuerha,
Haha.. Gud2.. Kmk sama juak..

kepada Jue,
Haha.. Dah.. Kelak ambik gambar close-up..

kepada HanieDew,
Haha.. Sedap kan?! erghhh..

mummysyafie said...

yah..rindok ati nangga nok ditaman berhasil. pastok sik gago berbeli lagik

ciK LyndaWawa igUana said...

makan ngan sambal nyaman...huhuhu

bos said...

okok.. agice87@gmail.com

lamak dh nunggu pluang cmtok..hehe..

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Yalah tek kak... Mun banyak gik polah dapat k bisness.. haha..

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Nyaman... Ktk polah cabik gronong yang blend ya.. Perghhh.. K polah sambal...

AmirFX said...

kepada Boz,
Haha.. K.. Kejap gik aku email...

[sutera kasih] said...

wahhh dh besar pokok cili ktk ya..

AmirFX said...

kepada Sutera,
Membesar sebagai johan cili.. haha..