Wednesday, August 5, 2009

Kasih Ibu

Nurse, boleh saya nangga baby saya?" ibu muda yang baruk jak bersalin ya bersuara antara dengar ngn sik kepada seorang jururawat.

Sambil tersenyum jururawat ngembak baby yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibukak selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik baby tersebut berada dipangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar penjan. Sik sanggupnya nak nangga mata si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga.

Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sampei baby yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran baby ya normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu...

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang sekda cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia dipak rakan-rakan. "Sidak madah kamek cacat," padahnya ngn ibunya.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semengat. Si anak nerimaknya dan muncul sebagai pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk Ayah kanak-kanak itu bertemu ngn doktor. "Saya yakin dapat molahnya jika ada penderma," kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu...

"Anakku, kita akan bertemu ngn doktor hujung minggu tuk. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan," kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

"Sebelum kamek berangkat keluar negara, kamek ingin tauk siapa penderma telinga tuk, kamek ingin membalas jasanya," kata si anak berkali-kali. "Sik mungkin," balas si ayah. "Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba." "Bila?" tanya si anak.

"Akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

"Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik ke telinga anaknya. "Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibu kau cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya... tanyalah pada sesiapa pun kenalannya."

Ps :

Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui.

Selagi ibu kita ada didunia ini, ciumlah dia, cium tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya ada, curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya, 'love u mom'..LAKUKAN SEKARANG DAN DI SAAT INI...KENANGILAH WAJAH IBU TUA YANG MENUNGGU DERINGAN TELEFON DARIMU YANG SIBUK DAN JAUH ITU... Selain dari ya, penulisan tuk dkarang uleh aku k ngacak gik cerita. Ada penambahan sia situk. Harap ktk urg gembira d samping keluarga especially ngn Ibu tercinta masing2.




26 comments:

Willie said...

Pilu ku baca cerita tok. Buat cerita di Mother's day nang bagus. Grade A.

SEN said...

adoww..sggh menyentuh jiwa cita tok..besarnya pengorbanan seorang ibu..

kau ptt kawen gik sak dpt melihat pengorbanan seorang ibu :D

AmirFX said...

kepada Willie,
Haha.. Gred A ka? Makseh bro..

kepada SenPai,
Haha.. Lawak ko ya.. Nunggu kau lok ehhh...

madey9600 said...

mmmmmmmm.....hmmmm...ermmmmm

AmirFX said...

kepada madey,
chap chap chap... nyaman juak kopok tuk... *nachos cheesy cheese*

Titil said...

Ya Rabbi...nak nangis maca cita tok, Amir. Kita tok sebagai anak macam-macam jak nyusah makbapak, molah dosa... Thanks for the story, Amir...
P.S. Mena kata Si Sen Noshi ya! Wehwehweh.

AmirFX said...

kepada Titil,
Kmk nunggu ktk ngn SEn nikah lok bok kmk... haha...

Titil said...

Aie. Nakkah Si Sen tek nak nikah ngan Si Noshi. Hokhokhok.

AmirFX said...

kepada ATilGikSekali,
Sapa Noshi ya? owhhh... urg URDU ya kah?! haha.... Lampi ada jak...

SEN said...

oi oi oi oi oi..

ciss nganok akuu duhal...

Big Momma said...

jiwa keibuan ku tersentuh dah....

AmirFX said...

kepada SenPai,
Aeeee... Bukan aku ngulu... Si Atil ya tek... haha...

kepada BigMomma,
Haha... Best juak jadi seorang ibu tuk... Boleh melembutkan hati seorang anak yang kasar...

eMBuN_mALaM said...

kmk tauk cita towk... dah kmk baca... dah nangis agik da kmk... huk huk hukkk... sedihhhhh...

AmirFX said...

kepada Embun,
Haha.. Kmk bok tauk cerita tuk... Boh sedih inda... Nah gulabatu..

Ivy Metaga said...

sedih cerita tok...

ya lah pengorbanan seorang ibu kan, aihhh,,rindu dah kmk ngan mumy, call mumy lok hehehe...

AmirFX said...

kepada Ivy,
Bah2 pa tunggu lagik...

dukunlintah plk said...

patutlah ku nanggar ada bekas lubang sumpin rah telinga nembiak ya.. erkkkkk... nang 1st klass lah cita ko tok ;)

AmirFX said...

kepada Dukun,
haha... Yalah hoh... Bapak nemiak sik perasan. errkkk.. Thanks.

she_mah said...

sedih mek baca eh...wuwu...
sib bait mak kmk ada kt sebelah kmk tok.
hehe

AmirFX said...

kepada She-Mah,
Haha... Kiss mak ktk kinek tuk..

Kelebar Malam said...

sesungguhnya kasih ibu tiada bandingan...berbuat baik dan bahagiakan ibu kita semasa hayatnya...

AmirFX said...

kepada Kelebar,
Yepp.. Setuju ngn ktk.. Kinek tuk ari2 mun kmk kuar mesti mek pdh ngnnya...

Caynie De said...

nangis indah ku baca tuk

AmirFX said...

kepada Caynie,
Aihh... Boh nangis inda... haha..

bunga said...

sedehhhh.. :((

AmirFX said...

kepada Munga,
Aeee... Sedeh inda.. Cium mak ktk nun.. Cepat2...