Friday, August 21, 2009

Belajar Sejarah

Salam. Lamak dah sik molah entry baru. Gago gilak ngn ehem2 ngn keja. Yerrr.. Kaktuk mesti ada speku.. haha.. K k. Sik mok cerita speku2 eh. Sik lamak juak nak puasa. Kenak belajar sabar.

Tajuk ritok aku nak bercerita pasal peralatan yang aku penah pakei zaman mensia marek pasal disket. Mungkin yang penah nangga n makei mungkin ada juak yang belum penah makei benda ya.

Disket lok marek sebelum adanya peralatan lain k nyimpan data kinek tuk adalah sebesar telapak tangan. Jarang dah kita makei disket yang besar kedak ya nektok. Kebanyakan ofis2 lamak zaman 80an masih ada makei sebab k security reason. Mun nektok byk opis dah merik pendrive jak ngn pekerjanya k nyimpan data. Data kinek tuk buleh dsimpan dalam pendrive yang sekecil ibu jari jak.

Setiap disket lok marek cuma dapat nyimpan data sampei 1.44 mb jak. Nang sgt kecik. Nak nyimpan sigek lagu pun sekpat. Cuma dapat k nyimpan file jenis words o gmbr2 yang kecik jak datanya. Maseh sik ingt bagi sesiapa yang penah makei disket tuk juak mun nak simpan gmbr perlu byk2 disket nak dbeli kakya d tag dengan selotep puteh k engkah nama file yang nak dsimpan? Yepp... Aku penah ada smp 100 disket k engkah gambar jak. Nang penuh lah. Even mak aku pun ngerepak k apa juak nyimpan benda ya byk gilak d umah. Aku padahlah yang benda ya makei men dango.. yerr.. Aku just padah jak benda ya k polah assignment skolah.

Jadi sesiapa yang maseh ada nyimpan disket cemya simpan jak sigek pakei kenangan. Haha.. Neytauk ada anak cucu takrang kelak bertanyak benda cemya. haha.. K lah. Ya jak cerita sejarah pasal disket. Dibah tuk ada sedikit gmbar k takrang nangga cemne upa disket lok marek.




BESAR nak?!





Tuk yang biasa takrang temu lok marek.





Jenama 3M. Ada lok marek jenama Mikrosop.





Toklah upa pendrive yang buleh nyimpan data smp 32gb.














24 comments:

KHaiRuL aNTaSHa said...

haha..start speku lok..ehemmsss2.. ngeso gik gmbr ehem2 ktk ya..mok nangga..

Faizal n Fashitah said...

Betapa jaohnya perbezaan teknoloji dolok marek ngan kinektok hoh. Hmmm.. ku nenga, in future klak.. manusia akan dapat nyimpan semua file2 dan data2 kedalam lubang idong, lubang pusat dan rah sisi palaktut masing-masing..

madey9600 said...

haha...smua storage device ya dah sempat ku nemu n makey haha

AmirFX said...

kepada Kerol,
Haha... Ehem2 ya maksudnya kmk sakit anak tekak.. ehemm2.. Sakit gik dah.. haha..

kepada Faizal n Fashitah,
Yalah owhh.. Mun nak bait processor sekali d tambah lam utak k proses data... Mata leh jadi skrin projektor.. haha..

kepada Madey,
Best owh time ya... Berharga mena juak disket time ya...

SEN said...

nok first ya namanya floppy disk..aku sempat makey dolok taem skolah rendah lok heheh..

gambar ehemms2 ney..?

bunga said...

kamek ada disket dolok! kaler papel.. k kah projekk.. disket tok mun di susun dapat jadi rumah..kedak main lego! hehehe.

salam ramadhan amir!

eMBuN_mALaM said...

rasanya jeman study lok ada lah dlm 10 - 15 box disket d beli kmk... mena kata bUnga... mun simpan n susun mok jd sbuah rumah manok lik...

selamat posa Amir... boh nk ngenjen jak2 k...

AmirFX said...

kepada Sen,
haha.. Jeman skolah lok marek cikgu sik tauk pa2 pasal komputer.. haha..

kepada Munga,
Yohh.. Dasat juak smp berpolah rumah inda.. haha.. Nway, salam ramadhan juak buat ktk..

kepada Embun Malam,
Sama juak ngn Munga... Leh jadi kontraktor molah rumah manok itit k disket tak duak ya.. haha.. Nway, salam ramadhan juak buat ktk.. Enjen buleh p pakei gear 1 jak.. haha..

Titil said...

Paling saq ati la bila molah esainmen tapi kapasiti fail besar gilak alu sekpat muat lam floppy disk ya. Pi rindu juaklah nangga disket ya. Hehe.
P.S. Intro entri tok haruslah dihuraikan dengan lebih panjang dan mendalam. Hehe.

JT said...

mek pnh juak k ya dlk.. Ng kelasik ehs.. Ng byklh disket dlk. Smpy kdg2 xtauk dh nkny satu pun brg.. Miak nktk ng btush nemu bnd2kin moden tlampau2 ehs... Yg mk xpuas ati tk nk. Opis kmk pun pc dblok usb?... Pa ka pekdah oww.. Lak soh ot.. Xkn nk angkut pc mbk blt.. Hahahaha

khairul onggon said...

Betapa jaohnya perbezaan teknoloji dolok marek ngan kinektok hoh. <---- niru ayat odio.. hehehe..

Salam ramadhan amirfx.. smoga ramadhan kali tuk memberi sinar dan dilimpahkan rahmat dan berkatNya.. aminnn..

AmirFX said...

kepada Atil,
Yalah hoh... Nang byklah perlu benda ya mun asainmen dah menimbun.. Makin2 nak perlu makei excell o powerpoint..

p.s. Intro ya setakat ya jak.. hehe.. Sikleh d huraikan dengan lebih2 gik.

kepada JT,
Haha.. Sian... Pa juak d polah mun dah USB port pun d tutup.. SIkkan nak makei disket gik... haha... Lucu opis ktk ya..

kepada KerolOnggon,
Niru ayat odio inda.. haha... Nway, salam ramadhan juak buat dirik... Raya kelak singgah2 lah ke rumah....

dukunlintah plk said...

awok jeman ya asal mok simpan data mesti diwinzip lok.. ada sigek gik disket.. zipdisk, tp x berapa popular lah.. dpt muat sampei 1 gig.. nang besar menar lah 1 gig time ya owh.. haha.. selamat berpuasa.. dikset nok bnyk2 ya boleh digantong pakei ngias rumah kedak kita ngantong kad raya ehh.. nang gik ada urang berias ngantong kad raya ka??

AmirFX said...

kepada DukunLintah,
Ya ada juak ku penah nengar makei zipdisk... Time ya cuma sidak big bos jak makei sebab benda ya mahal dari disket biasa... Yohhh... Lamak juak dah sik ngantong kad raya... Mensea jeman dah.. haha...

aya_snooter said...

oh..masih simpan kmk dak disket2 ya ehh..ehekk..rah opis lak nak try anta keja pake disket lahhh!! hahaha

AmirFX said...

kepada Aya,
Haha... Nang lamak hoh..?! Tergezut bos aya kelak mun d berik disket cemya... haha...

Ivy Metaga said...

kmk dolok bnyk juak pake disket masa study, nang suka kumpul colorful sbg koleksi, cute bah kan hehhee

selamat berpuasa buat amir ngan ehem2 heheheehe laaarikkkk...

Kelebar Malam said...

yobih..lamak nar mek sik nanggar gambar disket ya..ermmm mun zaman akan dtg, camney ndak kah urg nyimpan info... selamat berpuasa...

Felicia F. Ramzi said...

aok oo..dolok asa dah maju bila tauk makey disket..nek tok makey disket alu kenak jeling hahahhaa

Zen Eizan said...

sekda apa nak d padah... kinek tok handy drive pun semakin kecik and nipis ...

AmirFX said...

kepada Ivy,
Koleksi disket juak ktk duhal.. haha... Buleh bukak sigek club disket.. Nway, ehem2 ya pa benda kah?! hehe..

kepada KelebarMalam,
Mun ekot idea kreatip, jaman depan kelak mungkin data2 akan terus d simpan lam badan kerana lam badan ada hard disk yg support data berbillion-billion gig.. haha... nway, selamat berpuasa juak buat ktk n family...

kepada Ahmoi Santek,
Yorobi... Bukan kenak jelin ajak rasanya... Mun nak bait ada urg bait ati merik ktk pendrive sigek.. haha...

kepada Zen Eizan,
Yepp.. Setuju... Makin kecik kin canggih...

*wink wink* said...

shiohhh..disket ya lok...isk,byk benda ya d umah mek nun..pa tek bpk mek cekgu aja komputer dolok..=) slmt posa bg amer!aih,so gik pic ehem2 ktk ya...

erolnukman said...

serius..aku adalah org yg masih makey disket mun molah keja...hehehe.tp ya just kat pc kat ofis jak lah..sik brani nak makey pendrive.pc kat ofis ya ladang virus.anti virus just k tetak dak virus2 jak..hahahaha

AmirFX said...

kepada Fazy,
Haha... Yalah kinek tuk... Payah nak nemu gik benda cemya d pakei...

kepada Erol,
Haha.. Pc opis tuk nang d ternak ngn virus... haha.. Nway, hepi holiday ngn dirik...