Wednesday, January 19, 2011

Permainan Hebat Masa Aku Dahulu Kala

Salam.. Fuhh.. Kepak ritok ehhh.. Bok pas balit dari wisma saberkas carik CISS.. Bukan cheese tapi CISS.. CISS tok maksudnya Continuous Ink Supply System.. Mok tauk gik boleh klik SITOK. Dah abis survey dengan barang ya tek aku teringat lah zaman lok marek.. Time gik zaman universitas...

Time ya bila nak printing kertas kerja biasanya agak ke kedei fotostat mbak floppy disk jak.. Nektok dah ada thumb drive sik pun pendrive jak k simpan data yang penting... Bila dah ada makei printer time ya, semua berebut meli printer juak sebab senang nak print kertas keja apa inda.. Nak molah surat cinta pun taip k MS Word kakya print terus.. P kesah kawan aku best gik lah.. Ada ompuan suka ngannya tulis surat cinta k typewriter lamak yang pakei ink ribbon ya... Maseh giknya simpan surat ya.. Bila nangga balit ya asa nak ngempas dirik jak kotan lucu gilak.. haha...

Nway, cita hal permainan dolok marek yang aku maseh ingt bila petang hari aku ngan jiran setaman pitrah men permainan rondes... APa nama lain sik ingt juak lah.. Bagi yan sik tauk ya aku cuba ringkaskan jak lah cemne permainan ya.. Permainan ya dolok marek cuma perlu ada bola getah cgek n ada selipar yang disusun kedak piramid.. Selipar cuma pakei dalam tiga igek jak... Sik perlu byk gilak.. Bila dah disusun benda ya atas jeraya, mulalah bahagi team.. Team A dan Team B... Bahagi team tok part yang lucunya bila sidak nemiak besar ngan nemiak besar jak.. Nemiak kecik ngan nemiak kecik jak.. Aku dolok dalam kategori nemiak besar... Jadi nemiak kecik tok biasanya dak adik2 aku mpun.. Sidaknya ada member lain gik yang jumlahnya byk gik dari nemiak besar... Kira adil lah tek.. haha..

Dah polah team apa giklah.. Team nemiak kecik dolok disuruh nikam selipar ya.. Tikam selipar ya sampeinya terburei.. Mun stakat gugok cemya jak sik dikira.. Bila dah terburei ya, sidaknya perlu lari dari kawasan ya dan perlu atur balit selipar yang ditikam ya ke bentuk asal piramid.. Aku dengan member lain semua dah ready nak nikam bola ya tek ke arah sidak team nemiak kecik.. Pap!.. Sorang dah kenak tikam.. Ada 6 orang gik yang perlu ditikam dengan bola ya.. Peraturan untuk permainan tok bila sidaknya dah kenak bola ya tek, sidaknya sik boleh nak tolong aturkan selipar ya.. Kira out lah dari game..

Sorang2 tewas bila kenak tikam ngn bola ya.. Pernah sekali aku tikam bola ya ke adik aku mpun... Dengan sik sengaja tertikam dengan kekuatan maksimum.. Sampei nangis2 adik aku ya tek.. Adohh... Balitnya umah tek.. Ingt alu sik mok main rupanya ngambik batang penyapu nak revenge balit ngan aku.. Apa gik aku, lari terus dari tempat kejadian.. haha.. Lucu nar bila ngenang balit part ya.. Nway, game ya simple jak.. Tapi menghiburkan.. Ada time pembahagian team yang sik bias.. Adil.. Ada campur kecik besar... Ada time pilih pemain nak terer berekot.. Kompom menang punya... haha.. Nang best lah bila ngenang balit...

Nektok bila nangga balit kat jeraya depan rumah, kosong jak.. Adanya nemiak yang main pun cuma men kepong2 cemya jak.. Sekda meriah kedak zaman aku dolok.. Mungkin nektok dah ada permainan canggih gik kedak PSpTigo, EggsBok 360, Nintendus dan macam2 lagiklah... Rindu ngan zaman ya.. Nway, tok hanya sekadar cerita di petang ari sambil minum aek teh panas ngan roti keben... Sik kosong gilak jak blog aku tok.. Ada juak k cerita.. haha.. Wishlist mok update blog hari2 tek bah... haha.. Till next entry... Adios amigos... Muchas gracias... Muahmuahmuahhsss... Sayang awak semua... Sayang onyeng juak... Salam...




Cemtoklah upa selipar yang disusun ya.




Jenama paling feymes. Tat Sing a.k.a. selipar Jepun.


26 comments:

pelangi said...

haaaa tok url baru kmk...

AmirFX said...

kepada Pelangi,
Apa url baru ktk?

ieda said...

jumpa blog otoman hari ni..tapi tak berapa faham bahasa kat sini..

AmirFX said...

kepada Ieda,
Haha.. Guna bahasa sarawak.. NAnti kita ajar cemne nak fahamkan bahasa sarawak...

Ms Tikot said...

Zaman main rondes dah x ada agik kinek tok.. main kepong pun kmk rasa jarang dah. Kinek tok pun jarang juak nemu lepar Tat Sing koh. Hehehe...

AmirFX said...

kepada Mis Tikot,
Haha.. Nektok benda cemya susah nemiak nak main gik sebab lebih tergoda ngan game d rumah jak... Kakya pasal Tat Sing ya msh ada jual cuma lain dah material dpakei.. haha..

erolnukman said...

hehehe..mcm2 nama pmainan tok koh..ada temapt madah main rondes..ada tempat madah main kaki tiga..

AmirFX said...

kepada Erol,
Haha.. Yalah.. Tempat aku tok cgek nama jak... Rondes...

Monalea said...

rindu kamek mir nak main segitiga, zeropoint, rondes, main kepong. best na jak.habis sekampung tupong tgh ya direkot.hehehehe.mir...mek ada tag kitak.

AmirFX said...

kepada Monalea,
Haha.. Sama lah kita... Nang dah lamak sik men game kedak ya.. Nektok jrg nangga gik nemiak main... Ok.. Kelak kmk polah tag ya...

Yann Mazian said...

heheheh. main rondes? kmk tauk game ya. tp kmk sik penah n sik pandei main. klak polah kelas tuisyen ajar main rondes k. hikhikhik. :D

AmirFX said...

kepada YannMazian,
Haha.. Mok polah kelas juak ka? haha.. Kelak kmk polah tuisyen aaaa...

Oh Nanan said...

universitas cne ktk dolok bang amir?

e lamak dah xmen rondes eh. xpnh mek tgga miak nektok men bnda ya agik koh..

AmirFX said...

kepada Nanan,
Haha.. Nang susah nak nemu sidak men rondes nektok... Kmk dolok universitas tun abdul rajak..

Globalized Dayung said...

Dolok ada crita Jepun ya...Mero Attack kah! Hahaha alu lah start miak2 jaman kita dolok main bola tampar lah tek...ada anak2 yang berada sikit meli lah bola tampar pakai main...siap main alulah nyebut perkataan "Tamparan Pusingan Maut" lah..."Double Attacks" lah...macam2 gi...ada gi pandai2 molah nama tamparan kedirik...mun dipikir kisah jaman kechik lok, nang tetak2 aja aku....

ciK LyndaWawa igUana said...

selipar dibah ya nak..kehkehekhekehe..selipar mbiak tambi umah kmk...gelik alu ku melihat selipar itu......hahaha....

VIVIAN said...

best ada jak main tok dlok..satu kmog skali main..lawan antara bhgian kampung..hehehe ada juak yg nangis ntam main tok..huh

Redbloodsnow said...

hahaha...x pnah ler pulak mek main games nikam selipar kdk tak org tok mir. unik permainan ya..hahaha

P/S:
-->> Mir, siapa nama kwn tak
yg tak pdh ngan mek dlm komen
mek saying nya selalu gi c aman.
then sekali diat gi jumpa cinta
mati nya yg udah berstatus janda.
mcm fit dgn bakal abg ipar mek jak
ya..hahaha. pa nama nya oi. Jaki ka?
nya kerja kat Simpang 3 x? Mun nya
nama jaki kerja kat simpang 3, nang
nya lah ya...kehkehkeh.

AmirFX said...

kepada Dayung,
Haha.. Yalah owhh.. Dolok marek semua nak ditiru.. Even jadi ninja pun boleh juak.. haha..

kepada CikWawaGuana,
Haha.. Glems lepar tok.. Nang khas k jamban jak.. haha...

kepada Vivian,
Haha.. Dolok nang jak.. Main full blast punya... haha..

kepada PuteriSaljuMerah,
HAha.. Namanya Jaki.. P kmk sik pastinya keja d simpang 3.. Nang kecik lah kuching tok mun ya tek abang ipar ktk...

Teratak Berpenjan Kayu said...

Hahahahaha...rindu ngn lepar tat sing aih..;)
aok, bez zmn kecik2 dolok main ronders..main lepar 3 pun bez juak..ngentam makei lepar dgn syarat lepar jepun yang lembut buatan nya..

kmk selalu jadi mangsa balun bola mun dh main ronders..hohohoho..sik pandei nak ngelak ball ya..bila org nikam, kmk jadi pegun takut nak lari..sik da gik kmk nangga nembiak main ya skrg..sayang skali jak permainan ya kian ditelan zaman :(

sYazY_dZaiMa said...

Yah yah yah..main rondes..dolok salu main time PJ rah sekolah..main ngan cdak laki nang sedeh..tauk kepek kepek jak bunyi badan kita dibantei cdak, xda belas kasihan time ya,hahaha!!

AmirFX said...

kepada Teratak PenjanKayu,
Haha.. Nang jadi mangsa lah ktk dolok oooo.. Nway, nemiak nektok dah nemu games elektronik.. Yang lebih senang n sik perlu nak kuar berpanas apa inda... Yalah sidak rindok...

kepada Syazy,
Haha.. O tedah... Kenak lah ktk sik balas balit... Tikam balit sidaknya mun turn ktk gik.. Berik full blast cun2 kat muka.. Aaa.. Bok sidak tauk sapa.. haha...

ciK LyndaWawa igUana said...

uh..lepar ya mbak nya berjlan dlam umah..banyak rajalaaa...even x kotor pun...tetap juak gelik....gelik ngan sipemakainya ya...

AmirFX said...

kepada CikWawaGuana,
Haha... Engkah notis sohnya bukak selipar ya... Mun kmk nang kenak empasnya.. haha..

mummysyafie said...

tauk mek nama mainan tok. rondes nak..dlk depan rumah mek orang selalu jadi lokasi, and selalu juak bapak ngerepak selipar mala hilang.

lepar jepun ya sakit ko mun kena badan.

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Nang glemer makei lepar jepun k main rondes.. Makin2lah palyer rami.. Sukati nak nikam jak ngan bol ya.. haha..