Saturday, January 21, 2012

Problem Inside

Salam Jumaat untuk semua.. Ritok cuba nak molah entry lam bahasa melayu baku.. Harap2 takrang faham.. hihi.. Ok.. 

Hari nie nak cerita tentang hempedu.. Banyak juga yang bertanya kenapa aku letak gambar hempedu pada entri Rabu yang bisu.. haha.. *macam pelik jer terjemahan* Hempedu manusia berfungsi untuk mencerna lemak di dalam usus kecil.. Hempedu dihasilkan oleh hati manusia.. Biasanya hempedu akan mengecut apabila kita makan dan sebaliknya jika lepas makan..

Beberapa hari yang lepas aku pergi berjumpa dengan doktor dan hempedu aku mungkin bermasalah.. shisss... Sepatutnya aku dah periksa sebelumnya di Klinik 1 Malaysia tapi pembantu perubatan mengatakan aku cuma mengalami gastrik yang biasa.. Apa2pun langkah seterusnya aku mungkin akan pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.. 

Doakan yang terbaik untuk aku ya.. Terima kasih kerana sudi membaca entri ini.. Kejap lagi nak pergi mandi sebab baru balik dari bermain badminton.. hihi.. Sehingga bertemu di entri yang baru.. Ciao.. Salam..


Gambarajah penyakit yang berkaitan dengan hempedu. Menakutkan tak?!

23 comments:

♥Ismi Huda♥ said...

aie.. moga ktk baik2 jak owh.. InsyaAllah.. jaga mkn mnum baik2 owh..

AmirFX said...

kepada IsmiHuda,
Makaseh.. Ok.. InsyaAllah.. :D

Eera Shera said...

oh hempedu..betul la sy teka hehe :p

bermasalah mcm mana tu? cepat sembuh ek..nak rm10? boleh..bla! heee..

AmirFX said...

kepada Eera,
Ehehh.. Awak teka buah pinggang la dear... Bak sini rm10.. haha..

Gen2Merah said...

uiii bahaaya juga tu ek.. jaga kesihatan baik2... jangan rajin bersukan tapi ada masalah organ dalaman... hehe

Shaz @ Ratu Ngerecho said...

kmk xpaham bahasa tok eyh..hehe.tedah~moga xda papa lah..jgn malas berechek jak..huhu :p

LadyBird said...

smg ok2 jerk.. ameennn..
risau jugak bile organ dlmn bermslh..

Masz Sidek said...

pergi periksa awal2....
ekot kata doktor....
semoha cepat sihat k...

Fina said...

tedah...get well soon...always listen to the doctors, and not the MA..

AmirFX said...

kepada Gen2Merah,
Haha.. Ok.. Thanks friend..

kepada Shaz,
Haha.. Ok. Akan sentiasa check lepas tok... Thanks.. :D

kepada LadyBird,
Thanks.. Yerlah.. Skrg nie kalau organ luaran senang nak atur.. Kalau dalaman mmg payah sebab kat dalam.. :D

kepada Masz,
Ok.. Thanks for the wishes..

kepada Fina,
Haha.. Kmk mula ingtnya doktor.. :D

eVa said...

ktk mala men badminton jak2 kali.. hahaha.. guro jak.. g jumpa doc secepat mungkin eyh.. arap2 xda pa2 nok serius..

AmirFX said...

kepada EvaAmoiRomina,
Haha.. Ok Moi.. Kelak kmk jumpa doktor.. :D

Yumida said...

mungkin banyak sangat makan hati ayam kot...pa pun, saya budak baik...saya doakan awak cepat sembuh yer...otromen kn kuat

AmirFX said...

kepada Yumida,
Makseh Som.. InsyaAllah sekda pa2...

Bui Junaidi said...

NEKTOK MCM2 PENYAKIT DTG..MCM KMK SELALU SAKIT DADA..P TAKUT NAK JUMPA DOKTOR..

AmirFX said...

kepada Bui,
Mbak check kelak bok tauk apa sakit...

CHU MAJORFLAVA said...

amir..mudahan xda papa..gastrik biasa jak..jaga kesihatan ktk ok!!

AmirFX said...

kepada Chu,
Thanks Chu.. InsyaAllah sekda pa2 yang teruk..

[sutera kasih] said...

yerdehhhhhhhhhhh ada jwpn dh WW nya lokkk :P

Hanie Dew said...

ooo..hempedu ke..ko sakit ulu hati la cenggitu ye mir. klinik 1 mesia tu asal cek jak la sbb ramai org kan. baik cek kat hosp seblum telambat. takut bukan hempedu. mungkin di sekeliling hempedu ke.

AmirFX said...

kepada SuteraKasih,
Haha... Rajin datang menjelma... Ngegeh ktk ya.. :P

kepada HanieDewTheDew,
Aaa.. Bukan la ramai cuma Medical Assistant jer pun yang check... Dierang check ala kadar jer... Bagi paracetamol untuk sakit ulu hati.. Mana tak sakit bertambah2..

blog-tips-kurus said...

makan tu ingat le orang...

cepat baik yek! :-)

AmirFX said...

kepada TipsKurus,
Haha.. Thanks.. :D