Monday, June 13, 2011

Snails

Salam.. Pa kabar takrang tek? Ada msh asa malas2 nak turun keja ka ritok? haha.. Nway, mulakan hari dengan senyuman.. Mmm.. Ritok sebenarnya nak cerita pasal cabik yang aku dah tanam.. Nektok usia cabik ya masuk minggu ke 9.. Wohh.. Dah besar dah batangnya nektok...

Bunga pun dah mula nak tumbuh... Serangga pun mula membiak juak dah.. Seiring sejalai.. haha.. So, petang tok aktiviti mok meracun.. Bukan meracun dikpun.. Meracun serangga lah.. haha.. Tok info untuk takrang yang nak bercucuk tanam.. Time meracun paling sesuai pada waktu dhoha ataupun selepas asar.. Mun mok meracun pagi ari pun disarankan pada awal pagi sebelum matahari naik pada pukul 10 pagi.. Mun dah tgh hari ya tidak disarankan lah..

Bukan apa sik disarankan meracun pada tgh hari.. Kebiasaannya serangga atau kulat yang menyerang tanaman akan melindungi dirik sidak dari pancaran matahari dengan berlindung bawah tanah ataupun dibawah daun.. Sigek gik, time meracun hendaklah melihat keadaan cuaca.. Sekiranya cuaca hujan pada sebelah petangnya tidak disarankan untuk meracun.. Jika hujan renyai sekda masalah.. Masa paling sesuai untuk meracun adalah pada sebelah petang sebab cuaca tidak terlalu panas dan serangga akan mula keluar pada sebelah petang..

Mmmm.. Asanya ya jak dolok ilmu untuk ritok.. Pada sapa2 yang mok tauk gik pasal ilmu fertigasi yang sedang aku polah time tok bolehla pergi ke site SITOK. Di sia takrang boleh tauk serba sedikit cemne nak mulakan proses penanaman.. Untuk entry tok adalah sebagai asas jak.. Kursus pun ada d sediakan dekat link yang aku berik tek.. Sapa berminat boleh turun kat sinun.. Oklah.. Cukuplah dolok entry kali tok.. Muahmuahmuahhhss... Sayang awak semua.. Salam..

No comments: