Monday, June 13, 2011

Snail

alam.. Pa kabar takrang tek? Ada msh asa malas2 nak turun keja ka ritok? haha.. Nway, mulakan hari dengan senyuman.. Mmm.. Ritok sebenarnya nak cerita pasal cabik yang aku dah tanam.. Nektok usia cabik ya masuk minggu ke 9.. Wohh.. Dah besar dah batangnya nektok...

Bunga pun dah mula nak tumbuh... Serangga pun mula membiak juak dah.. Seiring sejalai.. haha.. So, petang tok aktiviti mok meracun.. Bukan meracun dikpun.. Meracun serangga lah.. haha.. Tok info untuk takrang yang nak bercucuk tanam.. Time meracun paling sesuai pada waktu dhoha ataupun selepas asar.. Mun mok meracun pagi ari pun disarankan pada awal pagi sebelum matahari naik pada pukul 10 pagi.. Mun dah tgh hari ya tidak disarankan lah.. 

Bukan apa sik disarankan meracun pada tgh hari.. Kebiasaannya serangga atau kulat yang menyerang tanaman akan melindungi dirik sidak dari pancaran matahari dengan berlindung bawah tanah ataupun dibawah daun.. Sigek gik, time meracun hendaklah melihat keadaan cuaca.. Sekiranya cuaca hujan pada sebelah petangnya tidak disarankan untuk meracun.. Jika hujan renyai sekda masalah.. Masa paling sesuai untuk meracun adalah pada sebelah petang sebab cuaca tidak terlalu panas dan serangga akan mula keluar pada sebelah petang..

Mmmm.. Asanya ya jak dolok ilmu untuk ritok.. Pada sapa2 yang mok tauk gik pasal ilmu fertigasi yang sedang aku polah time tok bolehla pergi ke site SITOK. Di sia takrang boleh tauk serba sedikit cemne nak mulakan proses penanaman.. Untuk entry tok adalah sebagai asas jak.. Kursus pun ada d sediakan dekat link yang aku berik tek.. Sapa berminat boleh turun kat sinun.. Oklah.. Cukuplah dolok entry kali tok.. Muahmuahmuahhhss... Sayang awak semua.. Salam..




Mok ready sut kedak tok lok.. 


21 comments:

Abd Razak said...

Salam Mir...

Ada petua juak mun meracun owhh...mun dah berbunga sik lamak gik berbuahlah pokok cabik kitak

Hans said...

walawehhhh
kitak jadi penanam cabik ka?
wahwahwahwah
kaya2
besday kamek nanti leh lah kirim hadiah ya
hehehe

Juvana Episod 8

axuerha said...

gamba kitak kah ya? hahaha....rajin & brsemangat..keep it up

L@dyKichiMachiko said...

dolok marek masa umo baru nak angkat dara..echewahhh,salu nolong mak kmk meracun.tapi bukan meracun kebun..meracun rumput di laman umah. kotan malas mok nebas..hehehe..

AmirFX said...

kepada Razak,
Salam.. Aaa.. Mok tauk sebab racun ya boleh munuh tanaman juak mun salah cara..

kepada Hans,
Haha.. Kalau ada rezki apa salahnya..

kepada Axuerha,
Erkkk.. Bukan.. Org lain ya... Nway, thanks for the support..

kepada LadyKichi,
Wahhh.. Terer gik ktk.. Kmk bok pes time molah benda ya.. Mudahan sekda pa2 berlaku ngan tangan kmk..

Chenal said...

sempat cabik yo k rayo ka?

AmirFX said...

kepada Chenal,
K raya sempat.. P sik cukup k sekampung... haha..

Ms Tikot said...

Boleh x kmk beli cabik dari ktk???

wa khairul onggon said...

Pertanian adalah perniagaan yerrr.. Sik nanam semangka kecik ya kah Mir?

Hanie_Dew said...

Petani yang berilmu Amir ni..bole la beli cili kat kamu.

Hans said...

yeyeyeye
nanti ko minta la aku alamat rumah
aku nak bagi suruh ko pos hadiah dkt aku bro
hehehe

Header Baru Blog Hans....Comel Tak?

Hanie_Dew said...

Hans nak hadiah serangga yang kuar waktu petang petang tuh...bagi la..

Khairul Antasha said...

dah main racun dh sidak lok..haha

brapa lamak tempoh cabik ya dpt d jual dgn selamat di pasar? yerrr soklan

AmirFX said...

kepada Ms Tikot,
Aaa.. Menar ka? K.. Kelak kmk reserve ngn ktk..

kepada Onggon,
Haha.. Bukan sik mok tanam.. Time tok gik dalam proses nak ngetest sistem tok berjaya sik.. Mun ok buleh jak ncoba nanam semangka..

kepada Hanie Dew,
Haha.. Thanks.. Nak beli? Aaa.. Tungguuu..

kepada Hans,
Aisehh... Cepat jer nak mintak hadiah.. Tunggu aku ada rezki lebih aku bagi.. :D

kepada Hanie Dew,
Shhhh!! Diam2.. Nanti tak surprise lagi... haha..

kepada KA,
Haha.. Tempoh edah lepas kenak racun dalam masa 2 hari jak... haha..

ciK LyndaWawa igUana said...

berik2 ngan kmk juak cabik ya koh..huhu

Redbloodsnow said...

mir, gamba ktk ya kah...wahhhh, sempatttt. pas pose PEACE ka...nk raget..hehehe :D

AmirFX said...

kepada cik Wawa,
Haha.. Bah.. Agak kebun kmk kelak..

kepada PuteriSaljuMerah,
Aaa.. Bukan kmk ya... Org lain ya..

khairunnisa ♥ said...

lamak da sik makan cabik ^_^
good luck meracuni serangga =)

AmirFX said...

kepada khairunnisa,
Thanks..

e F a said...

amir, kmk mok borong cabik ngan ktk jak la.. jual ngan kmk lak ahhh.. menar tokkk

AmirFX said...

kepada Efa,
Aaa.. Menar ka? Kelak atur aaa..