Saturday, July 11, 2009

Duit Lama dan Perisian Baru

Salam. Entry kali tuk aku nak bercerita sikit ttg duit lama dan perisian baru yang akan dilancarkan sik lamak gik. Pasal duit lamak, mungkin ada sebahagian dari tak urg maseh nyimpan duit lama yang sik dpt d pakei gik untuk molah transaksi seperti gula batu apollo ka o tukar dgn belacan kedei Thong Hin. Benda tuk adalah d sebabkan muka o gmbr kat duit ya dah sik kacak gik o dah berkerut gilak. haha.. Sik mungkin betul sik.?! Sebenarnya duit yang lama mempunyai nilainya tersendiri.

Bagi yang pandai menghargai dan menilai duit lama pasti tidak akan melepaskan duit tersebut ke tgn penjahat. Aku pun ada koleksi hampir 30 igek koleksi duit lama. Duit kertas dan juga duit syiling. Maseh kurang lah mun nak d banding ngn taiko2 yang dah lamak berkecimpung lam bidang tuk. Libah tuk ada gmbr sebahagian dari duit lama yang aku ada.




Gambar ada kabor sebab pakei cam henpon jak.




Ok. Entry ke-2 yang aku nak kongsi bersama ngn tak urg adalah mengenai perisian terbaru dari Microsoft iaitu window seven. Perisian tuk maseh dalam bentuk beta. Beta bukan beertinya tek seorang Raja k.?! Ertinya benda tuk maseh lam bentuk yang hampir complete tapi maseh buleh pakei. Perisian tuk mungkin dlancarkan pada penghujung bulan tujuh tuk kelak sempena nama seven ya. hehe.. Ya aku sik pasti lah. Teka2 jak. Perisian tuk lebih ringan gik dari window vista sebab kebanyakan application d dalamnya telah diubah mengikut kesesuaian pengguna.

Setakat tuk aku dah nemu duak perisian yang mungkin dlancarkan serentak. Salah satunya lagik adalah OS Google Chrome. Benda tuk ada d cerita dari duak urg blogger yang aku kenal iaitu Kerol Ongon ngn Rudy Iskandar. Jadi sesiapa yang ingin tauk agik pasal Google Chrome seyla2 jak ngabas blog dak tok. Link ada d sebelah. Dibah tuk ada gmbr untuk beta tester window seven. Hope u all enjoy ur day n happy weekend.




Kacak nak upa grafiknya? It takes less memory space to install it.





25 comments:

[h]einsen said...

ney ndak kah duit2 lamak ku dolok ya owh..?ada kau nemu kah..?

windows seven..?nya bgs gik dari vista kah..?knek tok ng ku makey xp jak,lebih stabil dari vista. vista ya mok space besar rah nya mpun partition baruk la dpt beroperasi secara optimum serta optimus prime.

aku rasa la, ultraman seven nok polah windows seven ya..

Felicia F. Ramzi said...

agak kuranglah google chrome ya bgi kamek..

khairul onggon said...

Windows 7 ya nang gelak2 niru mac pun owh.. Kakya Vista ya produk microsoft yg patut dilancar trlalu awal gilak reya (wlupun aher dari tarikh aher) sbb masa vista keluar, vista masih dlm proses testing ngan byk bugs.. no wonder mekosop ngeluar windows 7 pakei kaber malu sidaknya.. :)

khairul onggon said...

* sik patut, bukan yang patut.. apa patut? aku pun suk tauk hehehe...

Khairul Antasha said...

duhal suka nyimpan duit lamak2 ktk owh...besar pulangannya kelak...neytauk ada org nak meli duit singgit ktk dgn rega limak juta......huihhhhhhh

duit lamak kmk ilang juak koh...patut lah..nang patut...nang patutttt....<----ayat x pat smbung takut org ya x jd cia beger...hahaha

AmirFX said...

kepada Hensen,
Sekda ku nemu duit kau deng... haha

window seben less more space than vista... Mungkin juaklah sebab ultraman seven penah madah ngn aku ria nya nak molah OS baru k mekrosop.

kepada Felichia,
Mesti sik hensem gilak google chrome ya... Tunggu jak ultraman seven keluar.. Mesti hensem gik.. hehe..

kepada Onggon,
Sekpat lari nya duak ya bah.. Mun window ngeluar nak baru kelak ada gik perisian untuk Mac yg baru lagik... Nway, duak2 ada kekurangan dan kelebihan...

kepada Onggon,
Nang sik patut... haha...

kepada KerolBariah,
Aihhhh... Mun rega 5juta sekeping duit ya kmk belanja ktk kedei berger ya sekali... Mun nak molah francais sekali pun buleh... haha...

Ida Athanazir said...

duit lamak tang lamak jak rupa nya...

eMBuN_mALaM said...

mmg jk ciplak dr MAC... pc kmk k vista... full memory upgrade 2 5gb... sbb xmuat... gila ehhhhhh... tp kmk sukaaaaa... heheheheeee...

{::}duit lamak kmk pun ada ilang kohhh... hmmmmm... ne ndak kaaa... ktk ada ngutit dr siney ka???{::}

Caynie De said...

best juak munyi nya windows seven tuk..ko pat install x bro?nulong sama drik..hehehe

she_mah said...

duit lamak mmg kita rasa berharga kan. kmk ada duit lamak rm5 tapi masih baru..mcm ne ya?haha..

microsoft vista gik kmk kureng pande nak pake, hrp2 microsoft 7 ya senang gik pake..

AmirFX said...

kepada Ida,
haha.. Kali juak lah.. bak kata urg lok marek... Tua2 berisik... berisik apa sik tauklah.. haha..

kepada Embun,
Ktk buleh upgrade smp 8gb untuk vista edition.. Nextime ktk engkah jak memori daun pisang mun seh sik cukup..

*duit lamak ktk ilang? Coba carik lam lemari jiran umah kazen ktk sebelah bapak ktk.. Carik smp dpt... kmk ria nemu d sebelah umah taib jak... hehe..

kepada Ken,
Buleh... kelak aku molah entry camne nak install window seben.

kepada SheMah,
Haha... Duit kertas kinek tuk nang kedak duit lamak juak... Zaman mensia makei kertas kinek tuk dah makei plastik jak..

Window seben ya lebih kurang juak kedak vista cuma less memory consumption.. harap2 ktk dpt makei kelak...

mummysyafie said...

bapak mek still nyimpan ko duit lamak tok. even nak zaman british lok pun ada.

windows seven? duhh...men tok ada budak it kit ko..hihihihi...

AmirFX said...

kepada Mummy,
Taiko bapak ktk ya... Bapak kmk sik penah nyimpan pun duit lamak zaman british lok marek... Nway, pasal IT sekda masalah kinek tuk.. Ada buku n internet.. Rajin2 jak ktk surf mun nak tauk hal IT2 tuk...

n i e z a said...

kmk ada juak molah collection duit syiling time kecik2 dolok tp nektok x tauk dah cney tuju nya. mun x tek, pat juak nukar pound ke ringgit k masa sontok2. hehe..

kacak layout windows seven ya. lak la try bila nya dah launch mena2.

adzzha said...

sekpat dicoba-coba OS tok, sebab banyak benda akan conflict...

hahaha.. XP maseh juak jadi taruhan aku

tapi di laptop pakey vista.. dah tamat zaman coba-coba OS tok

AmirFX said...

kepada Nieza,
Aihhh.. Ada duit pound ktk duhal... Sayang ehhh... Haha... Mun dah sontok ya sekpat d thn gik.... Nway, sama2 lah nantik kemunculan window seben kelak... Lamak juak dah sik nukar komputer baru... haha...

kepada Away,
Yepp.. Sekpat gik kedak dolok.. Men coba2.. Aku nak nukar terus kelak ke window seben... Nunggu nukar motherboard baru lok.. haha... Loba ada jak...

erolnukman said...

window seven ya kedak mac jak..
sik maok beralih arah ke mac bro?best aih...hehehe

AmirFX said...

kepada Erol,
Haha... Sekda masalah... Insyaallah mun ada rezki lebih mok juak meli apple pun laptop kelak...

Titil said...

Ehe. Mek makei jak mana-mana nok senang dipakei. Mana rondeng jaklah. Ehe. Gasak jak.

dukunlintah plk said...

Ehe. Mek kedak titil juak makei jak mana-mana nok senang dipakei. tapi sik lah makei tudong baju kurong indah nak ahahaha.. Mana rondeng jaklah. Ehe. Gasak jak.

AmirFX said...

kepada Scha Atil,
Haha... Pakei jak mengekot kesesuaian masing2... Mun nak makei os window buleh juak.. Mun nak makei os google pun buleh juak.. Makei os Mac pun buleh juak... Janji bukan osama bin laden jak...

kepada Dukun,
Sama duhal tek... Pakei jak lah... Mun asa sesuai ngn dirik... Baju batek cap daun pisang ngenak juak mun dirik nak makei.. haha...

Ivy Metaga said...

kmk ada juak simpan duit2 lama tapi sik banyak...

AmirFX said...

kepada Ivy,
Best aihh nyimpan duit lamak.. Mun masih ada just kipidap.. U go girl!!

Willie said...

wah! Aku collect duit lama sikit sikit .Aku lebih kepada setem. Lenkali mun kita duak bertemu boleh ku nanga duit lamak kawu. Hehehe

AmirFX said...

kepada Willie,
Haha... Sikit jak koleksi aku ya... *malu na nak ngesor koleksi duit ya...