Thursday, April 12, 2012

Sarawakiana Thursday

Salam. Pa kabar takrang ritok tek? Aritok pergi bekfes kat sebelah badminton world jalan satok sia ncerik mee kampua.. Rasanya nang mabeles lah.. Ehhh.. Lupak mok padah.. Ritok adalah entri dalam bahasa Sarawak.. hihi.. Apa makan pagi takrang ritok tek?

Rimarek aku ada tayang gambar eskrem magnum.. Aku adalah salah seorang penggemar eskrem di dunia tok.. Elehh.. Macam lah orang lain sik makan.. haha.. Mun ekot eskrem ya boleh digunakan untuk mengubati batuk2 yang sedang2.. Mun dah batuk kedak nak ruboh rumah digalakkan ambik segelas aek suam dan minum madu 2 sudu besar..

Eskrem tok ada pelbagai jenis dan pelbagai perisa.. Perkataan eskrem tok berasal dari bahasa english yang berbunyi ice cream yang ngembak maksud pencuci mulut yang disejuk bekukan.. Biasanya dipolah dengan mencampurkan produk tenusu antaranya adalah susu dan krim dan bahan2 lain seperti buah2an dan perisa.. Takrang boleh jumpa macam2 jenis eskrem yang ada d pasaran nektok.. Di lain2 negara eskrem mungkin membawa maksud yang berbeda.. Takrang boleh google sendiri la.. haha.. Ok.. Itu saja dari saya.. Sehingga ketemu lagi. Ecehhh. Pengaruh cerita Hafalan Shalat Delisa.. haha.. Chao. Salam..


Eskrem Cone.. Nyum2...



Cherry eskrem.. Yummeeehhh...


15 comments:

hani apandi said...

kmk minat makan aiskrim juak tp sik semua aiskirm mek suka.hee.kmk suka solero!

Umie Artoqiemie said...

ya ku sikmok display gambar nak.
ngidam indah!

mMoOnN aAlLeEaA said...

kamek suka makan aiskrim milo, limo, jagung, samboi yang rega dua puluh sen ya....nyaman eh....

eVa said...

eskem 20 sen milo jak paling nyaman lam dunia... ahhahhaah. gigit aiss.. adoh nyaman abissss hahahaha

Abd Razak said...

Salam Mir...

Kitak koh nang suka nyuruh kamek urang sitok kembang air liur...

Yumida said...

nasib bait pic ya xpat dibukak..mun x tek mesti rs kriok2...ktk cerita asal usul sekerem ya soh mek telio jak

khairunnisa ♥ said...

magnum nang nyaman.. nyuruh orang jeles jak >.<

Masz Sidek said...

heheh... kmk tok sik milih gilak makan aiskrim... janji nyaman...

mun dah kata kmk nak makan... hari ujan pun kmk redah makan aiskrim...

rasa nak beli eskram dah pulang keja tok...

♥Ismi Huda♥ said...

tg nyaman jak rupa eskrem ya koh.. mok cerik la kelak.. entri ktk berjaya menggoda kmk.. hahaha..

Zul Fattah said...

amer.. takrang ritok tek tu ape? takrang tu pembaca ke?

meleleh pulak air liur aku tengok aiskrim ni.. erm.. sdap nmpak..

Cik Yatt said...

eskem lagi? arggghhh..!

Bui Junaidi said...

MUN MAGNUM KMK SUKA ALMOND
MUN SEKEREM BIASA,KMK X MILIH GILAK ASAL NYAMAIIII..KEKEKEKE

intan.maisarah said...

sedapnyaa...
saya suka aiskrim

zahidahwahid said...

kinek tok fav kmk wall selection double dutch... hehehe
http://www.zahidahwahid.com/2012/04/5379/

c'axoera ヅ said...

kan dah ckp tadi tak makan aikemmmmmm....gi sana maen jauh2 hehehe