Thursday, July 1, 2010

Dang! Wake Up Call.

Salam.. Lama dah tak buat entry baru.. Yerrrr... Melayaes ehhss... Haha... Ok.. Nak kakar lam BMS lok.. Lamak dah sik kakar lam bahasa org kampung... Pa kabar takrang tek?! Hope sehat2 lah ooo... Bizi nar juak lamak tok.. Blog pun dah sik d engon agik...

Nway, just today kawanku dah dpt kerja baru d KL nun.. Lupak nak wish gud luck.. Harapnya epi lah dpt keja baru.. Kepada Abang Zulfikar mun ko ada maca blog aku tok aku nak wish kau kerja rajin2 kat sinun kelak.... Simpankan sifat ular kau ya.. Boh berolah... Jega dirik d tempat org... Jangan lupak mbak ole2 mun ko blt kuching gik kelak... Hmmm... Take care of urself... Wish u well..

Aaaa.. Byk juak nasihat d berik ehhh... Rasa dah tua menar jak.. P nang dah tua juak pun... haha... Berkenaan ngn tajuk ya aku nak kupas sikit jak lah... Biasanya mun kenak wake up call tok kadang2 ambik masa juak lah.. Tapi biasanya mun manusia normal kenak wake up call tok sidak akan cepat2 ambik tindakan betul sik?! Sik kira tindakan ya kiranya betul atau sik.. Bagi pengalaman aku mun dah kenak wake up call ya takrang jgn gelabah... Lam bahasa nenek ku "Don't panic"... Jadi macam biasa jak.. Ambik tauk apa yg perlu ktk org nak polah... Jangan nak melulu..

Polah perancangan sebagusnya... Lepas ya bok lah takrang laksanakannya.. Sometime people tends to do it right tapi cara d ambiknya salah.. Get to know first the choices... Take example.. Mun takrang nak molah bisness beger ka, apa perlu d polah? Mestilah tauk apa beger nak d polah.. Beger kambin ka, ayam ka, lembu ka, itit ka, renab ka etc... Lepas ya carik cara paling mudah nak pasarkan benda ya... Adakah mok molah kat depan umah o just polah dari umah then takrang pasarkan ke setiap kedai runcit yg mok jual beger instant... Contoh jak la...

Cemya adalah simple method yg biasa d ambik.. Ada juak yg terus jual tanpa ada molah perancangan.. Jual2 terus... Boleh polah p akan ambik masa.. Sekdanya susah mun kita ambik sikit masa untuk molah perancangan yg sesuai sebab ya akan mempengaruhi apa d polah kita kelak ba... Hehe.. Panjang juak kerepakan ritok... Untuk positif sidenya tek mungkin juak org ya nang dah sekpat agik berfikir o sik mok nak pikir panjang... haha... Nway, just my opinion.. Mun nak polah bagus2 pun better work smart than work hard... Oklah.. Setakat itu dulu... SAyang Awak Semua... Aummmmmmm... haha.. Salam.





Beger manok kampung nyaman sik ooo?! Genti byk khasiat.




Pagar atas dah ruboh. Apa nak d makan lembu tok?!




Nyam2.. Polah satay tok.. Adoh2..




Bersamamu...




Gambar dah menceritakan segalanya. haha...




Picture : Goooooogle Source

nota merah : BMS = Bahasa Melayu Sarawak
nota kuning : pas makan beger Satok tek
nota biru : nampak cgek2 lok..!
nota cinta : babe sayang deng... muahsss...

10 comments:

ztie said...

kmk mok rabbit ya.. mek x lalek.. carik anak rabbit k kmk lok!

EDDY DY said...

Ya Rabbi..bena nar juak pusak ngan renab ya...ya baruk...nang sihat abis...

Kenny De said...

haha.. sihat mena la pusak ya :)

AmirFX said...

kepada Ztie,
Haha.. Ilek aaa.. Kelak kmk tolong... Berik nomor kontek ktk...

kepada Eddy,
Haha.. Cukup makan asaku...

kepada Kenny,
Haha... Pusak giant pun tok...

Beautiful Stranger said...

kmk maok itit! maok pusak!
gney ndak mbak pusak ya tido hoh..mst konker habis katil.

AmirFX said...

kepada VivianAR,
Haha.. Abis katil ktk kenak rusahnya kelak... Engkah lam sangkar jak aaaa... haha...

Nono Fara said...

Salam.

Sebenarnya kan kmk pun sometimes da rs ingga kedirik bila kmk nulis dalam bahasa Melaya. Tapi most of my blogging friends urang sinun yalah kmk nulis English camput BM.

:)

Nang gemok lalu jak renab dgn pusak ya. Hehe

AmirFX said...

kepada Nono Fara,
Haha... Kelak kmk translate ke bahasa yg sidak faham juak... Tok cuma luahan jak... yerdehhhhhh...

ztie said...

cmne nak merik.. public phone gilak sitok. hahaha

AmirFX said...

kepada Ztie,
Haha.. K pos laju ka... haha... Email kmk kat propelarkapal@gmail.com..