Friday, April 30, 2010

Kenak Perlu Makei Internet

Salam.. Entry k rindok ati jak... Hehe... Terbaca cgek blog tek.. Apa namanya tek? aaaa.. Empayar Poyos. Blog tok ada molah cgek contest k sapa2 yg ada blog sahaja sik kira k blogspot ka wordpress... Kontes tok tek nyuruh kita molah entry pasal 10 sebab kenak mok makei internet a.k.a. 10 sebab menggunakan internet.. Oklah.. Tanpa membuang masa lagik aku senaraikan 10 sebab kenak aku makei internet...




1. Update blog. Well... Common lah nak... Kedong dah ada blog tok haruslah salu apdate walaupun aku tok nang jarang juak nak apdate.. Mun apdate pun seminggu sekali jak.. Harap bulan baru tok ada resolusi baru nak apdate blog ari2. Yeaahaaaa...!! Chaiyok! *muka ko diat* ehemmmmss...


Update sama sik meaning ngn up-to-date?!
Courtesy image : Google




2. Trading Forex. Tok pun sik kurang juak pentingnya bagi aku mun nak makei internet... Bukan apa, k aku trade juak.. Sapa nak tauk pasal tok boleh click kat Forex. Hehe.. Minggu tok dah untung usd 60... Dpt k meli gadjet baru k pc aku tok kelak... Yahoo..!!


Mun nak clear gik click jak kat gmbr ya.
Courtesy image : Hard disk PC aku.





3. Youtube n Facebook. Tok kegemaran nektok lah... Mun dah boring2 sekda keja benda duak igek toklah k layan perasaan n hiburan... *Aihhh.. Jiwang ada jak lok...* Asaku nang byk juak sidak carik lagu2 jiwang kat youtube tok... Aku mestilah carik lagu rock2 pun... haha... Leh cayak sik?! Cayak jak sia bah... haha... Facebook aku biasa k layan game jak... Mafia Wars Rock!


Ali, Abu dan Leman.
Courtesy image : Google





4. Baca News. Haaa.. Tok pun aku biasa polah... Nangga perkembangan dunia luar.. Sik perlu ngagak seben eleben meli news.. Lam internet segala macam news ada... Nak rindoknya tek maca news lam tenet tok juak boleh makan ruti keben masin cecah ngn aek milo.. Uhhhh.. Nikmatnya!


Old newspaperrr...! Old Newspaperrrr...!
Courtesy image : Google





5. Tambah kawan baru. Aaaa... Makei tenet juak kita leh nambah kawan baru d alam maya... Bukan sekadar satu tapi dua.. haha.. Kira byk juaklah kawan baru dari internet... Biasanya dari blog n facebook... Best2 semua sidaknya... Sayang awak semua... Muahmuahmuahhsss...


Aku ngn geng aku zaman belia remaja.
Courtesy image : Google




6. Download Lagu n Movie. Yeahhh.. Tok mesti takrang setuju.. Mun dah ngadap tenet tok nang sekda lain nang tauk ada jak lagu n movie nak d donlod.. Biasanya donlod lagu tok bukan apa k engkah ringtone lam tipon masing2.. Kira apdate lah lagu dalam tipon ya.. Sehari mesti ada cgek lagu k donlod n cgek cita.. P biasanya crita o movie tok jrg ckit sebab mun dah byk gilak download genti sesak nafas tenet d polahnya kelak..


Cita yg best.. Ompuan lam cita tok manis2 jak mukanya.
Courtesy image : Google





7. Mencari fakta atau auta. Nang jak.. Ada nengar berita sikit alu nak kamboh ncarik info... Sik sah mun sik carik.. hehe.. Just opinion aku jak lah.. Ada org tok d tandah jak... Biarlahnya kekal kedak ya... Mun bagi aku mpun nang aku suka cari kebenaran... Mun dah benar boklah merik tanda colop... Mun sik benar boleh nyuruh nyawa naso nak nentu pasal jak.. haha..


Colop tanda bagus bukan tanda colop bila nangga tosikal Kapchai.
Courtesy image : Google





8. Polah keja @ Assignment. Biasa kita keja opis makei tenet tok penting juak k update pasal email2 client n projek2 yg nak masuk... Mun time student, tenet tok lah pakei carik sumber ilham nak molah assignment apa inda... Kadang2 assignment isok ari antar, mlm ya juak bercarik jawapan lam internet... Mudah dan cepat.. Copy paste sahaja ya kawan2... haha...


Setuju ku ngn qoute tok. Sapa sik setuju angkat tgn..!
Courtesy image : Google





9. Tiket Wayang. Kedong nektok semua dah pakei internet nak, jadi senanglah nak carik info pasal bila wayang nak start dan rega tiket... Dolok marek berbeli newspaper mun nak nangga show d wayang... Nektok semuanya ada dalam internet arum bulak boleh tauk nama ompuan yg jual tiket wayang.. haha... Isok nak nangga cita IronMan 2.. Sapa mok ekot?!


Kruppp...kruppp... *kunyah popcorn*
Courtesy image : Google





10. Perniagaan Secara Maya. Aaaa.. Nektok dah jadi kebiasaan mun nak berbeli brg apa inda makei tenet.. Dari dak baju smp ke reload tipon.. Semua secara online ke internet... Transaksi semua dah boleh polah k internet jak... Sik perlu ke Bangunan Satok nyucuk dindin kat sia.. Ambik senang bah... Jimat2.. haha..


Ada juak buku k takrang belajar nak molah bisness k internet.
Courtesy image : Google




Oklah.. Toklah antara sebab2 kenak aku makei internet.. Maka, sesapa nak join kontest tok boleh click kat Empayar Poyos. Hadiahnya best2 jak.



*Nota Bulan Penuh : Faham tak encik empayar bahasa sarawak?!














12 comments:

Ms Tikot said...

Kmk setuju dgn apa nak dipadah ktk tok...Semua ya memerlukan internet, cznya lebih senang...

Beautiful Stranger said...

dah tauk jawapan! about forex. hehe

smua ya kmk stju..kmk rasa..ktk jak menang lah! nang complete jak entri. hehe

AmirFX said...

kepada Ms. Tikots,
Haha... Yalah horr.. Nektok sekpat lari dari makei internet...

kepada VivianAR,
Aaaa.... Mudahan juaklah menang... Dpt belanja molah gathering kelak horrr... yerrr... hehe...

joynstar said...

boleh sik asa handicapped jak sikda tenet?

AmirFX said...

kepada Jonstar,
Haha.... Benar ya... Nang kira handicaped lah mun sekda tenet nektok... Semua keja mok makei tenet...

Redbloodsnow said...

haaaa ng bernas suma reasons ya...huhu. pendek kata...internet is a must have nk ow :P

Willie a.k.a Reptoz said...

sama ngan reasons aku kecuali nak main forex ya.

cikgadis said...

hahah
first time jumpa blog guna bhsa full bm srwk i likeee!

(n__n)

btw, aku pencabarmu!
kenak?? sik cayakah?
hihi

http://ceritacikgadis.blogspot.com/2010/04/dengan-ini-dimaklumkan-sebab.html

mummysyafie said...

setuju mir..nektok semua perlu internet..mun diopis tenet kenak block..sanggup embak berukben dirik empun

AmirFX said...

kepada Zie,
Yepp.. Sgt setuju... Mun sekda nak ngempas dirik jak asa... haha...

kepada Willie,
Haha.. K side income jak ya...

kepada Cik Gadis,
Wahaaaha.. Pencabarku upanya... Ok.. Kmk dah check blog ktk... hehe.. Nice...

kepada MamiSyafie,
Haha.. Yalah ooo.. Nektok semua mok makei tenet...

aL-siDDiQ said...

mer.. ko add fb aku.. haha.. tauk ada..

AmirFX said...

kepada Siddek,
Haha... Ok.. Dah add.. Ada tujuh profile fb aku mpun.. Boh heran aaaa.... haha...