Saturday, May 2, 2009

How To Get Rich

Salam.. Tajuk rituk sekda kaitan ngn kek lapis boyan o mee kolok hj. salleh... Pagi tuk aku nak bercerita sedikit apa itu Forex.... Byk urg yg tauk forex tuk adalah tukaran matawang asing.... Tapi adakah sidaknya sedar yg matawang asing tuk boleh dmain@ddagangkan? Mungkin ada yang masih tertanya-tanya camne nak main ngn forex tuk? Ok. Firstly mun nak main forex tuk ktk urg kenak letak dalam minda yg ktk urg akan ada untung dan akan ada juak ruginya... Sekda nak untung segala terus... Maksudnya d sia adalah sik semua urg akan dpt main forex...

Next is ktk urg kenak tauk pasaran matawang tuk sekda kaitan juak ngn indeks nikkei o hang seng kek ka... Indeks adalah berlainan... Camne ney mainnya?! Cemya kah soklan nya?! Mmmm... Aku serah ngn urg yg lebih pakar jawapnya....

Jadi urg pakar ya tek telah madah ngn aku mun nak main tuk kenak download platformnya dolok... Bila platform tuk dah d donlod bok tak urg buleh mula main forex... Kebanyakan forex platform memerlukan tak urg nukar dolok duit RM ke US Dollar... Boh terus nak mencik mun nengar jak sidak US tuk... Sebab USD tuk adalah tukaran asing pakei kita men forex tuk kelak... N sebab lain juak adalah USD tuk tukaran wang antarabangsa yg d gunakan d kebanyakan negara... Jadi dalam forex tuk ktk urg akan nemu benda cemtuk. Aku berik contoh sigek...


Tuk adalah cth forex market. USD vs Canadian Dollar


Tuk adalah contoh platform yg d pakei aku untuk men forex. InstaTrader forex platform. Ada byk gik platform untuk tak urg men forex tuk. Platform tuk aku makei coz mun tak urg masukkan USD100 sidaknya akan berik bonus usd30. Mun tak urg nak nukar duit ke dalam forex tuk pun ada tukaran juak d mana untuk 1usd tak urg perlu bayar rm3.80 mengekot broker yg tak urg pakei. Tukaran balit untuk ngeluar duit dari forex tuk pun berbeda juak d mana lebih kecik. Untuk 1usd akan jadi rm3.60. Sekali lagik aku nak madah yg tuk bergantung ngn broker yg tak urg deal. This broker person nyedia wang k tak urg main forex tuk. Jadi mun nak main ngn forex tuk kenak belajar juak. Mun nak main terus cemya jak pun boleh juak asal tak urg tauk cemne nak pending sale o pending buy. Yang bestnya dalam men forex tuk tak urg boleh beli bila matawang tgh turun. Asanya setakat tuk jak cerita aku mengenai forex tuk. Mun nak tauk lebih lanjut boleh carik video lam TiubKau o giggle kan lam yahoo o mana2 lah. Nak cerita pjg gilak kelak ayong palak tak urg... So, selamat mengenali dunia Forex. Hepi holidays to all n semuga hari tak urg semua ceria sentiasa... Yerrr... kedak maca berita Ntv7.. Salam..

17 comments:

Ida Athanazir said...

hee hee...kmk ari ari siang malam nanggar graf tok

my hubby trade in u.s. market & dlm forex juak. dah 2 tahun dah. mek pun tauk juak selok belok juak... sikit sikit belajar. buy put, buy call. maok jaga jaga jak, very unpredictable lately tok

AmirFX said...

kepada Ida,
Hubby ktk men forex juak ka??! wahh.. Buleh kongsi sama kelak ilmu yg ada... Tyme tuk kmk ngah belajar makei skill Bill William.. Urg tua tuk byk ilmunya sebab dah hmpir 65tahun trade...

Ida Athanazir said...

heehee... blajar lah ajak dgn org tua ya. byk years pengalaman ya

AcHiKa said...

uish~~ kenak semua urg main tuk~~ even time kmk g clinic check mata~~ Dr ya siap promote gik ngan kmk pasal forex tuk~~ ish2~~~ fenin nengok graph ya~~ :P neway mun betol gaya nya bole jd kaya wooo~~ :P

AmirFX said...

kepada Achika,
Yohh.. Ada juak doktor yg promote ngn Achika benda tuk?? Haha... Nway, mun Achika mok cuba boleh juak sebab kita buleh molah akaun demo... Pree op cas...

AmirFX said...

kepada Ida,
Haha... Kmk ngah memasterkan skill kmk tyme tuk... Sik kesah urg ya bok blajar ka mungkin ilmunya berbeda.. Buleh tukar2 idea...

SRISUFI said...

wah seh Amir...main saham forex kah? setiap hari maok trading ya nak? hehehe semoga berhasil ok.

=)

Ivy Metaga said...

moga ktk akan berjaya hihi, amir kmk tercari2 keta ktk di jalanraya tapi sik juak temu2 eh hahaha...

AmirFX said...

kepada Sufi,
Kmk sik salu juak nak trde coz pagi ari ada keja lain... Insyaallah, sik lamak gik boleh berhasil... Haha... Think +ve...

kepada Ivy,
Ada kmk d jeraya ria... Carik jak ktk mlm2... Kmk salu nyukat jeraya mlm ari jak.. Mun siang ari jrg... Panas...

khairul onggon said...

Ku nengar2 org nyebut mi kolok aji salleh tek yalah ku singgah sitok.. neynya?? ney nya?? apa cerita hal forex tok ehek...

Sambil2 main fotrex jom kita abiskan kuota ASB jom.. teh tarik secawang... ehek..

AmirFX said...

kepada Onggon,
Yarabi... Sensitip juak mee kolok hj salleh ehhss.. Haha... Jom pekena kopi secawang d Kopi 'o' Corner..

Willie said...

ku tauk benda tok tapi sik tauk kenak kemalasan benar nok main benda tok. Main OLo raji ku. Kui kui kui

Khairul Antasha said...

sesuai la ngan title blog ktk entry tok..hehehe.kmk kurang gemar ngan forex tk..mun ktk kaya lak iboh lupak blanja mek mkn kek kopok lekor rah boyan ya...hehehe..

AmirFX said...

kepada Willie,
Yahhh... Lamak sik nengar game Olo ya ehhss... Zaman sekolah menengah lok sblm main tauk ada ngepau nemiak main olo... Haha... Mun dirik nak main just try demo nya jak... Mun nak makei duit bena tuk ada thrill gik asanya...

kepada Kairul,
Yep... Mun nak kaya perlu ada katak kakya engkahnya luar tempurung... Saknya boleh jadi katak luar tempurong... Mun ada rezki sekda masalah nak belanja ktk kelak... Insyaallah..

SyFazidawaty said...

aduh eh..cam fenin jak palak baca..hehee! =)

dukunlintah plk said...

ada kelas tusyen sik?.. hehe..

AmirFX said...

kepada Syfa,
Haha... Kmk dolok first tyme nengar dari kwn kmk gik asa nak migrain juak olehnya....

kepada Dukun,
Boleh... Bila u mauk??!! F.O.C...