Thursday, February 2, 2012

Sarawakiana Thursday

Salam.. Ritok adalah entry dalam bahasa Sarawak.. Sila terjah kawan2 yang pandai berbahasa Sarawak untuk memahami entry harini... haha.. 

Aaaaaa... Kejap2.. Gik tgh blur.. Ok.. Sebenarnya ritok just nak madah tentang kenak aku polah entry Rabu bisu arimarek adalah gara2 cerita tok.. Klik SITOK.. Cita tok sebenarnya aku secara sik sengaja juak terbukak.. Dah nangga tek cerita animasi Incredible Hulk alu lah layap... Hero yang diminat juak Hulk tok.. Paling best bilanya bertukar jadi Hulk.. Badannya bertukar kaler jadi kaler ijo lumut.. 

Cita incredible hulk tok dolok bermula pada tahun 1962 bulan Mei.. *patut juak aku minat duhal sama bulan aku lahir* ehehee.. Nway, asal cerita incredible hulk adalah penciptaan watak impulsive alter ego dari seorang psikiatari Dr. Bruce Banner.. Hulk muncul bila Banner secara sik sengaja terdedah dengan bom gamma yang diciptanya.. 

Bila Bruce Banner marah ataupun kecewa ataupun asa nak ngansa gentinya bertukar menjadi Hulk.. Mengikut Stan Lee pencipta the Hulk tok adalah sebenarnya gabungan dari cerita Dr Jekyll and Mr Hyde dan Frankenstein.. Dua2 nya adalah resaksa yang menakutkan.. Kaler hulk dolok sebenarnya berubah mengikut cerita tapi yang selalu dipakei adalah kaler ijo lumut.. Jadi kaler ya menjadi tandaniaga untuk Hulk sampei ke tok ari..

Macam ney? Best nak sejarah the Hulk.. Aok.. Pelakon pertama yang melakonkan watak the Hulk adalah Lou Feriggno.. Watak Dr Bruce Banner dilakonkan oleh Bill Bixby.. Sidak duak ya berlakon dalam set yang berlainan semasa penggambaran kecuali dalam sigek episod "King of The Beach".. Ok.. Asanya cukuplah info pasal the Hulk.. Mun mok tauk gik boleh klik SITOK.. The Hulk adalah antara feveret hero aku masa gik kecik2 dolok.. Nektok pun maseh terekot juak dengan makei contact lens rona ijo.. Kira tek leh jadi the Hulk la.. haha.. Alrite.. Cukuplah dolok entry untuk Sarawakiana ritok.. Tima kaseh sebab sudi baca blog tok.. Mun suka boleh la tekan +1.. Sehingga bertemu lagi... Chao.. Salam...


Gagah nak upanya?! hihi..

27 comments:

Yumida said...

ingat tek badang....badang pn wana ijo..muntahnya wana gadong

mMoOnN aAlLeEaA said...

lucu na eh.menjadi tandaniaga...

Bui Junaidi said...

DOLOK KMK MINAT CERITA HULK TOK..

PIWIT,LAHIR BULAN 5 DUHAL,BRP ARIBULAN TEK?

Lady Shana Sweet said...

Kontek len ijo... hahah menarik menarik!!

Jue said...

nang gagah kalah badang oi hihihi
dolok ku suka mun klaka mesti sbut "aku jd hulk kang!" hahaha

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

waduh2 zuan enggak bisa paham apa di tuturkn sih~ hehe.. :D

hulk ada dalam filem avenger :D

erolnukman said...

wasehhh..fav hero kau duhal..aku sama juak masa skolah dolok aih.suka mlukis hulk..lukis body nya yang bbigik2.hehehe..
and sigek ku lucu bila time aku nak nangis/marah mula lah mejin dirik jadi hulk.pejam mata,pas ya gegar2 badan..cek2 sik menjadi.kahkahkahkah!!

Masz Sidek said...

lamak dah cerita tok ooo...
1962... kmk lom lahir gik... hehehe ;P

EyqaLuvender said...

banyok tok pehe ayat2 dale entry ni...
guano nih???

TEH DAN KOPI said...

HULKKKKKK eayarghhhhhh wana gadong lok ehh badannya...

zahidahwahid said...

kamek sik pernah tangga cita tok...adoi!! >.<

eVa said...

Frankenstein??? patut rupa nya gya.. mek xtauk sejarah nya bh..bila ngga, geli bh.. pkr2 mek sapa molah semadin ijo ya hahaha

SEN said...

aku ada tshirt hulk di beli ku rah bundle oi..

Chenal said...

Sehh..dh da molah entry Sarawakiana Thursday kawan!

cita orang gadongg...(kawal kemarahan anda!) kelak ijooo

Hanie Dew said...

waahhh..hulk badang omputih. tapi kesian asyik kene beli baju ngan suar baru.

khairunnisa ♥ said...

first time nanga hulk :P hahaaa..

p/s : dah nanga 127hrs, seram aih -_- sikmok nanga lagik.

Gen2Merah said...

salam bro amir... lama x jenguk2 sini...

memang banyak info2 katun la kat sini.. ada hulk, ada ultraman, ada power rangers plak tu/.. hee

Mak Usu said...

Hulk! selalu kelaei ngan abg nak nangga cita lain.. Kecik2 takut nangga badan hulk...hihi

p/s: byk da jak oltorem sitok.. follow sitok k..

nazreen said...

ohhh baru tau hulk ni gabungan Dr Jekyll and Mr Hyde dan Frankenstein....patut la ganas camtu..haha..

si ngokngek said...

best-2,tp aku tak suka hulk nie..mcm katak hijau..eerrr

nie sejarah hulk versi sarawak..huyooo

Daddylicious said...

peh...mmg tercabar minda taktala mebacanya...hehe

[sutera kasih] said...

apa tok? kdk nemiak jak ktk ya :P

Cik Yatt said...

tak minat cite hulk..hee

budak penjara said...

haha..ak baca entry ko 1/1 ni..x paham sangat la tok

ciK LyndaWawa said...

hak hogan eh..hehehe..
mkn muntah badang leh jadi kuat oo..
hehe

MaryaYusof said...

Masa kecik2 dulu suka jugak tgk cerita hulk... teringat ofis mate dulu yg suka molah sarawak... die pun sarawakian...org miri :)

suzie rahman said...

alamak xfhm r bro.haha...rituk2..