Tuesday, February 8, 2011

Kad Grafik

Salam.. Entry ringkas jak.. Ritok tugasan saya nak gi carik graphic card.. Sapa2 yang sik tauk pasal graphic card ya boleh klik SITOK




Kedak black box jak.




Calibre graphic card.




Nvidia Graphic Card




ATI Radeon Graphic Card




CROSSFIRE (untuk ATI graphic card)




SLI (untuk Nvidia Graphic Card)






Graphic card tok biasanya dipasang untuk melicinkan pergerakan gambar yang bergerak.. Videolah nak.. Untuk mendapatkan hasil gambar atau kualiti video yang menarik boleh gunakan graphic card yang sudah terbina dalaman setiap papan induk.. Mun asa maok video yang lebih licin ataupun halus gik kualiti gambarnya , boleh cuba untuk graphic card yang lebih berkuasa tapi kenak pastikan dolok kuasa yang dibekalkan oleh pemproses ya cukup stabil untuk mengoptimumkan penggunaan graphic card yang kuasa besar... Bagi pengguna laptop graphic card sudah ada terbina dalaman.. Sik perlu takrang susah2 nak beli baru gik..

Memandangkan laptop digunakan untuk bebas bergerak jadi penggunaan graphic card adalah terhad.. Faham2 jak lah... Sekpatlah retinya ya.. haha.. Biasanya graphic card yang berkuasa besar ya digunakan untuk game yang banyak menggunakan grafik dan juga untuk pereka2 yang memerlukan kuasa grafik yang lebih tinggi supaya hasil mereka nampak lebih sempurna.. Contoh sidak pereka bangunan, kereta, baju dan peralatan elektronik.. 

Oklah.. Yajak mok dicrita dolok time tok.. Kelak cerita gik.. Maka tek madah ringkas jak.. Tok panjang ada jak cerita .. haha.. Ok.. Muahmuahmuahhsss... Sayang awak semua.. Salam...




Mungkin g sitok kelak jalan2.. 





21 comments:

Khairul Antasha said...

kmk ada clinic card jak..

AmirFX said...

kepada Khairul Antasha,
Haha.. Boleh juak.. Time sakit jak ktk pakei.. haha..

Abd Razak said...

Retinya tek nang laptop sikpat di upgradelah...

Norris said...

lama juak aku sik gago ngan benda gia eh...dolok pandey ku hal ya..ahahaha..sejak kei laptop tok neyda gago gik..pakei jak apa yg ade..

VIVIAN said...

wp kmk tok slalu neman deng ke seberkas..nya nang tahan ngadap seberkas arum bulak tiap hari dpt ke sia...semata2 nilit barang komputer tok..tp kmk sigek apa sik ambik kesah apa benda grapic kard tok..haha

Faizal n Fashitah said...

Okeh! beli sigek k aku juak. maksehhh hehe..

ztie said...

tlg beli graphic kad k kmk cucuk rah usb mek lok .. slow gilak nak Molah rendering tk.

Ms Tikot said...

Kat seberkas byk graphic card ya...

wa khairul onggon said...

Nektuk ku makei GCard 1GB.. Ekceli ku suka ATI compare ngan Nvidia, tapi nektuk dah berbalit makei Nvidia agik :P bok puas ati asaku huh.. hehehe...

ciK LyndaWawa igUana said...

cia kmk rojak rah atas sekali..hehe

axuerha said...

kmk xtauk psl card ya, tq 4 da info kelak leh coba..tp kmk tauk psl my card

AmirFX said...

kepada Abd Razak,
Haha.. Aok.. Susah mok upgrade gik...

kepada Norris,
Haha.. Yalah ooo... Pakei selagik ada..

kepada Vivian,
Haha.. Ngipak jak ya.. Barang elektronik tok turun nait juak reganya....

kepada Faizal n Fashitah,
Haha.. Aoklah.. Tunggu nganti Taib lok.. haha...

kepada Ztie,
Haha.. Rendering ya pa benda bah? Nah.. Grapik kad superman k ktk...

kepada Ms Tikots,
Haha.. Sia nang godangnya.. haha..

kepada Onggon,
Haha.. Dirik salu edit gambar ooo... Nang bagus juak k Nvidia tok sebab dpt sapot byk game...

kepada Cik Wawa,
Haha.. Tunggu kmk nemu ktk d wisma kelak... haha..

kepada Axuerha,
Haha.. MyKad kmk dah tukar kaler.. Cemne tok?! haha..

Redbloodsnow said...

mek sik tauk sal card graphic tp mek malas nk click link ya...hahahaha :P

AmirFX said...

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Mun ktk rajin klik... Mun sik tandah jak... haha...

mummysyafie said...

yobi..wisma seberkas..lamak dah sik ke sitok. masih ada ngiu kee sia ka? hihihi

Nikolai said...

hehehhe boh beli Grap card Am.. beli Xbox jak siaa. pat ta duak bertepas xbox live.. hahhaha

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Masih... All Joy pun msh ada juak... Nektok tgh sale sidaknya...

kepada Nikolai,
Haha.. Tunggu lok man.. Mun ada rezki sekda masalah...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

owh...baruk ninek tauk ya nama nya kad grafik..ninek ingat kad epi besday ka..kad belentine ka..

saberkas...adoi..ninek rindu ngn bangunan saberkas ya koh cu..=0).

AmirFX said...

kepada Ninek Vee,
O tedah ninek.. Pulang gik sia ktk nek.. Dah maju kuching nektok.. haha..

Nikolai said...

nek tok aku mala mbak xbox ku pulang opis kat sri aman nun .. haa kan senang mbak. senang pasang. mun pc tek lelah ku berangkut.. hahaha *nak ngarap laptop boh jak.. meli alienware bok best pake main game hehhehe

AmirFX said...

kepada Nikolai,
Haha.. Mun ko ada masa update gik cerita ko d sinun... haha..