Friday, May 18, 2012

Sarawakiana Thursday Late Update

Salam.. Sori lambat polah update.. Ritok adalah Sarawakiana Thursday *dah masuk hari Jumaat pun*.. Entri ritok dalam bahasa Sarawak k?! haha.. Apa kabar takrang ritok tek? Banyak juak kejadian yang dah berlaku lamak tok.. Macam2 cerita dan berita jak..

Mula2 mok cerita pasal gambar untuk Wordless Wednesday lok aaa.. Nak pertama sekali gambar aku culik dari FB.. Sapa yang lom tauk leh klik SITOK untuk tengok gambar ya.. Gambar ya adalah untuk menunjukkan sokongan dari Malaysia kepada rakyat Palestin yang ditahan di Israel tanpa bicara dan yang sedang mengadakan mogok lapar... Setidak2nya kita maseh prihatin dengan apa yang berlaku di Palestin dengan meletakkan gambar tersebut sebagai gambar profile untuk Facebook.. Sesiapa yang ingin makei gambar ya boleh copy dari mana2 pengguna gambar ya di Facebuku..

Gambar keduak yang aku paparkan adalah menu nasik lemak sambal ikan bilis.. Menu ya aku makan pada belah pagi dan tengah hari.. haha.. Banyak ada jak nasik lemak yang mak aku polah ari ya sampei boleh makan untuk tengah hari sekali.. Untuk nangga gambar nasik lemak ya boleh klik SITOK...

Gambar ketiga adalah berkaitan dengan politik di Malaysia.. Aku rasa bila ada jak gambar pasal politik di Malaysia tok jarang jak ada komen2 dari pembaca.. Mungkin ada yang masih kurang arif pasal politik tapi kenak ingat politik tok juak lah yang membina negara kita Malaysia.. Mun sekda politik pasti akan ada kacau bilau dalam negara.. Bukanlah aku tok dalam bidang politik tapi sekurang2nya kita merik idea cemne nak memajukan negara kita mpun.. Kuasa memilih di tangan kita.. Berdiri atas pagar untuk negara sendiri macam neylah negara nak maju... Sik kesah ka mun pemimpin ya makan reta takrang pembayar cukai lamak tok? Sik kesah ka mun kebajikan takrang di negara tok terabai? Ubahlah sekarang yerrr.. hihi..

Ok.. Masuk gambar ketiga adalah gambar berkenaan dengan kasut bedmenten.. hehe.. Kasut tok adalah dalam senarai impian untuk bulan baru kelak.. Sik banyak yang dimaok.. Mintak2 doa dari takrang jak supaya impian aku tercapai.. Semoga Allah membalas jasa baik takrang kelak.. InsyaAllah.. Untuk nangga gambar ya takrang leh klik SITOK... 

Terakhir sekali adalah gambar berkaitan dengan pasu bunga.. Pasu bunga ya mengingatkan aku tentang hari guru yang disambut setiap tahun.. Walaupun aku dah bertahun2 juak ninggal alam persekolahan, pasu bunga ya tetap juak diterimak dari anak2 murid mak ngan bapak ku.. Sidak duak ya nang sik pernah lepas dari hadiah pasu bunga.. haha.. Apa2 pun jasa guru tetap dikenang.. Tanpa guru sapa gik mok ajar takrang.. Harapkan pagar, pagar pun dah roboh.. haha.. Peribahasa sekati mesen.. 

Fuhh.. Panjang juak entry kali tok.. Cehhh.. Alu nak muji dikpun.. haha.. Apa2 pun. Aku doakan yang terbaik untuk kalian semua.. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca blog picisan tok.. Sehingga berjumpa di lain waktu.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..


Membaca amalan mulia.. Kiutnya budak nie.. Macam aku jer kecik2 dulu..



20 comments:

Ardini Izzati said...

Haha. Tak paham sikit part bahasa Sarawak tu ;)

Marya Yusof said...

As salam Amir,

Happy Belated Teacher's Day for ur parents ya! Hadiah pasu bunga? hehehe... Maybe itu yg senang.. ;))

2-3 days ago, I've cooked nasi lomak for lunch! Nyum...nyum... Tp lepas tu mengantuk sesgt! hehehe

Jlnkan tggjwb sbg seorg rakyat! Jgn nnt anak cucu menyalahkan kite krn tindakan kite pd hari ini... Undi yg kurang mudharatnya... Insya'ALLAH negara kita aman damai... :))

Masih menanti pemimpin yg benar2 berjihad kerana agama, bangsa & negara...errmm...

Marya Yusof said...

Lupak kita tok... gracias para 'anti virus' :)))


Sdg download!

Abd Razak said...

Salam Mir...

Duhal mak bapak kitak tek cikgu...manyaklah pasu di rumah kitak owhhh

Mizz Coki said...

Hahahah nice entry tuk kaban, aku pun ka ngaga entri dikenak hari guru meh, Hari Pengajar aihh..

My Life's Journey said...

yahhhhh sarawak mari sudah!!!wahhh anak cikgu paduhai kitak tok ..patut rupa ktk kdak geniusss ... i like :)

Gen2Merah said...

Hehe. Kebetulan sy pun nak tukar kasut badminton ni. Kasut sedia ada dah koyak. Sama2 la moga impian kta tcapai. Gjehe

Masz Sidek said...

semangat2... ya entry ktk tok panjang... heheheh :)

Jue said...

oh both parent cikgu juak
wah siok! mesti ramei org kenal ko juak hor amir!

Bui Junaidi said...

YAHHH..X LELAH GIK NANGGA ENTRY2 DEBAH NUN,SEMUA DH D EKPLAIN RAH ENTRY TOK..HEHEHE

Nazayiena said...

Pjg juak entry kali tuk...Emak ngan bapak ktk cikgu padu hal,selamat hari guru utk duak nya...

khairunnisa ♥ said...

jiran :) happy teachers day to ur parents :) apa hadiah ktk utk cdak? :)

sik sabar mok balit Kuching! :)

azurachan said...

Salam...
Aok owh, mun dolok marek mesti merik hadiah pasu bunga ngn cekgu.
Jaman nektok rasanya jarang la. Kakak kamek dpt hadiah sandal dari studentnya. Yah... mun ada mok merik dak ipad ndak rindok ati jadi cekgu nak. hehhehee.

teha said...

oh.. parents cg rupe nye :)

onie said...

kitak sihat jak di sitok ..... dah lama sik baca bahasa sarawak....... hiks


p/s: kitak dah tukar header ...takutkan?haha

Cik Yatt said...

alaa..kurg faham..huhu

Zul Fattah said...

same r amir.. masa skolah rendah dulu.. aku hadiah pasu bunga dgan bunga2 skali kat cikgu aku.. haha..
ikan sungai, gongde dan mcam2 lg la..

Hanie Dew said...

wuuish..amir entry WW di combine semua.bagus..bagus..semoga ko dpt kasut bedminten tu. da dpt jgn lupa tunjuk. XD

err..aku xpenah hadiahkan cikgu aku pasu bunga.btw parents ko suka gerdening kot.tu yg ank murid kasi pasu.

aku ketagih membaca sekrg ni.buku belambak lambak akt umah.kalau satu buku tu nak habis susah hati aku nak beli buku baru..huhuuh.

LadyBird said...

kenapa selalu hadiahkan pasu bunga? kat semenanjung x macam tu kot.. lady biasanya beri mende lain..

eVa said...

ne tuju lamak ilak ilang tok hahaha.. mek xsuka politik aie. huhuhu