Monday, April 11, 2011

Diari Cili

Salam.. Seperti sedia maklum, aku sebelum tok tek ada cita pasal aku nak nanam cabik.. So, dah masuk 5 hari yang lepas anak benih cabik telah dtanam... Kinektok benih cabik aku dah menampakkan tunas2 hijau putih.. Wahhh.. Bangga ehhss.. Jadi juak benih ya tek.. haha... 

Dalam diari cabik kali tok aku just nak kongsi sikit pasal pemilihan benih2 cili.. Sapa2 yang suka nak bertanam cabik ya boleh baca.. Sapa yang sik nanam ya boleh ambik ilmu tok pakei masa depan kelak ka.. Neytauk berminat sama nak nanam cabik nak?! Sharing is caring.. Caring is taring.. Taring is tajam.. haha.. 

Ok.. First thing dalam pemilihan benih tok sebenarnya simple jak lah.. Takrang kenak carik benih yang berkualiti.. Kenak aku madah benih berkualiti.. Maksudnya ktk orang kenak pakei benih yang cukup kuat untuk melawan penyakit kulat dan serangga.. Ada benih yang djual kat pasaran ya yang murah tapi kualitinya kurang dari segi pembesaran anak pokok dan buahnya kelak.. 

Nektok dah ada jual benih hybrid.. Jenis hybrid tok maksudnya benih yang dah dikacukkan dengan benih yang lebih bagus.. Biasanya benih hybrid tok lebih tahan berbanding benih biasa.. Harganya mungkin mahal daripada benih biasa.. Benih biasa mungkin dalam harga rm2 - rm5 untuk 10gram biji benih.. Untuk benih hybrid harganya dalam rm20 - rm38 untuk 10gram biji benih.. Walaupun perbezaan harga amat ketara, tetapi hasil daripada benih tersebut lebih menguntungkan.. 

Kebanyakan benih yang djual kat pasar minggu o kedei pertanian biasanya dimport dari negara china dan taiwan.. For local lom ada gik nemu.. Mungkin teknologi lom ada kali... Sik pasti juak aku part ya... 

Next is takrang perlu carik peat most untuk start nanam benih ya.. Sapa yang sik tauk pasal peat moss ya boleh klik entry SITOK.. Dah ada benda ya semua takrang boleh la start nanam cabik ya.. haha.. Tok adalah  diari pasal eksperimentasi aku nanam cabik.. Mun ada yang kurang kelak aku akan padah gik cemne.. Sorry sebab sekda gambar.. Kelak2 aku akan cuba upload gambar proses2 yang aku polah untuk projek tok.. Sekian dahulu untuk sekarang.. Diari tok akan bersambung gik kelak.. Mok nak mandik lok pas berkebun tek.. Lupak nak padah.. Mun tangan takrang dah lepas berkebun ya cuci bersih2 sebelum pegang barang makan aaa.. Ada kuman wooo.. haha.. Ya tek pesanan dari penaja... Sekian dolok.. Tata.. Muahmuahmuahh.. Sayang awak semua... Salam... 




Tray untuk semaian anak benih.. 




Ingat F1 untuk kereta jak ka?! haha..




p.s. gambar diambik dari google

19 comments:

Just Call Me V said...

very2 interesting..zmn cuti sem dlok, suka nanam tomato jak..sayur lobak..depan umah 2 3 batas jak..bab bertanam2 tok kmk berminat..sbb suka main tanah..hahaha
mun drive lalu org nanam mcm2 eh..rindok ati..memuji dlm hati suatu hari nanti mun ada tanah..best ada jak..

update gik kelak gney hasil..

L@dyKichiMachiko said...

wahhhh...rajin eh.k apa ya? k jualkh or makan dikpun?mun ktk jual lak mek mok meli..kmk nang sikpat makan dgn penuh nikmat mun sekda cabik..^_^.. Dlok ms gik mudak2,rajin brtanam cabik tok..sampe sik termakan..burok camya jak. huhuhu.

Abd Razak said...

Bolehlah raun pasar minggu ujung minggu tok encarik benih ya kelak..asa mok coba juak tok

saytunt yang fabulous said...

bukan sik minat nanam...tp nak bila betanam jak mesti mati pokok ku koh....macamney ya?

Oh Nanan said...

mek tgga mak mek nanam cabik kt umh nun mala jak mati bang amir. xtauk la pahal. tanah xsswai kali oh?

f.i.e.z.a said...

nang rajin betanam.kmk lom penah gik try nanam papa koh hehe

AmirFX said...

kepada VivianAR,
Haha.. Insyaallah kmk akan cuba update yang terkini pasal tok kelak.. Time tok benih yang kmk tanam dah nampak hasil..

kepada LadyKichi,
Haha.. Start gik baru jak... Kmk bok start juak tok.. haha..

kepada Abd. Razak,
Haha.. Boleh.. Carik ktk jenama Tai Lung mun sik salah kmk..

kepada Saytunt,
Haha.. Cuba pakei benih yang bagus gik.. Banyak juak possibility sebenarnya.. KElak aku cita gik lam next entry..

kepada Nanan,
Haha.. Mungkin juak lah.. Try tanam dalam polybag jak.. Xboh k tanah.. Try pakei sabut nyior yang d hancur..

kepada Fieza,
Haha.. Kmk pun bok first time juak tok.. Sblm tok nanam kaktus salu mati juak...

Faizal n Fashitah said...

Wahhh bagus projek tok. Ingin juak ku ncoba lak! ehek

fLo said...

waiseh...lak brik kmk ckit cabik ktk ya k....=p

Khairul Antasha said...

kmk mok order cabik 5 tan

Yann Mazian said...

kat rumah kmk, mak kmk nanam cabik kat dalam pasu. tapi jadi koh. mun rasa nak makan pedas2 sikit, retin jak cabik padi kat dalam pasu ya. hehe. tapi cabik besar ya sikda mak mek nanam. rindok bah bertanam nak gya. sik lelah turun ke pasar mun nak bebeli.

axuerha said...

kmk xpandey ilmu nanam2 cabik tok tp kmk mena2 suka cabik, mun mkn x pedas, x nyaman..xda cabaran...

Redbloodsnow said...

nang semangat la ktk jd pekebun cili...weh, kompom jd usahawan cili nak? jual ngan mek for FREE...miahahahaha

Tia said...

kata nenekku, family kmk ada pantang nanam cabi. sik boleh sebarang, boleh buta sumpahnya...he he he.... so, so far i sik pernah nanam cabi.

mun dah berbuah padah kelak... kita berulam....hahaha

PutRee SeJiNjaNg said...

nang rajin & semangat lah ktk dgn business cili ktk tok mir...papa pun gud luck k..hehhehe

Jue said...

wah rajin eh ktk nanam cabik
kelak boh ssh mok beli di luar kan
mun dah besar, tumis polah sambal cmpr belacan...perghhhhh sedap u!

AmirFX said...

kepada Faizal n Fashitah,
Haha.. Cuba2..

kepada Flo,
Haha.. Ok.. Kelak berik.. haha..

kepada KA,
Haha.. Ktk nak bukak kilang cabik ka?.. haha..

kepada YannMazian,
Haha.. Mun ktk sikmok g pasar, beli ngn kmk jak.. Dekat jak bah.. haha..

kepada Axuerha,
Haha.. Menar ya.. Cabaran nak nanam cabik tok boleh tahan juak.. haha..

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Boleh.. Agak jak kmk kat kebun kelak..

kepada Kak Tia,
Haha.. Ada juak duhal sumpahan cemya.. haha..

kepada PutriSejinjang,
Haha.. Thanks...

kepada Jue,
Perghhh.. Nyamai amat... haha..

mummysyafie said...

edeh..nak nanam cabik rupanya kitak mir.

ciK LyndaWawa igUana said...

boleh la kmk guna time kmk mengangur xda keja lak oo....