Tuesday, March 1, 2011

Peat moss @ Tanah Benih

Salam.. Pa polah takrang tek? Semoga semuanya ceria selalu.. Ritok entry pasal peatmoss atau nama lainnya tanah benih... Tok adalah entry ketiga pasal penanaman cabik.. Mungkin ada yang dah tauk pasal benda tok.. Tok cuma perkongsian sedikit ilmu yang aku dapat dari kursus di Kajang ria tek...

Sebenarnya peat moss tok asalnya adalah dari tanah yang lembik.. Banyak didapati dekat ngn area paya bakau ataupun tanah lembut... Peat moss tok biasanya mengandungi banyak unsur-unsur yang bagus untuk memulakan tanaman.. Contohnya untuk menanam anak benih... Mok tauk gik ktk orang leh klik kat SITOK

Di Malaysia ada mengeluarkan peat moss secara komersil tetapi kandungan di dalamnya masih kurang.. Jadi, rata2 petani d sitok lebih suka membeli yang dari negara German o dari Finland. Duak negara tok mengeluarkan peat moss yang lebih bagus gik khasiatnya.. Sapa2 yang ingin nak nanam sayuran o tanaman lain ka digalakkan untuk menggunakan peat moss dari negara ya tek.. Bukan nak madah sitok ngeluar peat moss sik bagus cuma belum mampu untuk menghasilkan tanaman yang baik dengan keluaran dari negara luar... Ada faham? Mun sik faham juak faham2kan jak lah oooo... haha...

Kandungan peat moss terpulang kepada pengeluarnya.... Peat moss tok biasanya sidak jual dalam kiraan liter.. Untuk 80liter peat moss boleh padah beratnya dalam 40 - 50 kg... Pengiraan ya lom pass gik.. Hehe.. Tanyak ngan Hani pasal ya kelak... Sebabnya ada ambik kursus perladangan.. haha... Tangga gambar kat libah cemne upa packaging untuk peat moss.. 




Tok dari Canada. 62 Liter.




Dari Holland.




Banyak gik negara pengeluar lain yang mengeluarkan peat moss tok.. Tapi bekalan sentiasa sik mencukupi.. Aku pun sik pasti juak kenak... Mungkin ada kaitan ngan kastam o sidak pun logistic... So, benda tok penting untuk pertumbuhan anak benih la sebenarnya.. Sapa yang mampu boleh juak pakei terus benda tok untuk nanam tumbuhan o sayuran sampeinya besar.. Kosnya tinggi lah.. haha.. Oklah.. Yajak untuk hari tok.. Esok mok tengok wayang.. Yeaahaaa.. Lamak dah sik nangga wayang ehhsss.. Ehh.. Sekda kaitan alu jak nangga wayang ngan tajuk entry.. haha.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..


14 comments:

uSu iJamm said...

Ku ingat tek peat moss ya beradik ngan deja moss. Bagus juak mun kita jadi pengeluar peat moss o..

Chenal said...

apa beza nyeh ngan kompos???
samo nakkk?

RaMa-RaMa Fareeza said...

try kitak nanyak berapa rega ya dr supplier pasya mun ktk da modal leh borong n jual di ctok hehhe....

wa khairul onggon said...

peat moss? hihihi bok pes taem ku nengar.. yalah ku suka blog u tok pok.. lain dari yg lain.. ku suka juak pertanian2 tuk :)

VIVIAN said...

ingt nama org ya tek..hehe

PutRee SeJiNjaNg said...

ada kaitan ngan kastam?? kenak mir?? sik paham mek..mek tok kastam aih..huhuhu

Redbloodsnow said...

nang petani tegar lah tok ow...hehe

hani apandi said...

shioohhhh.

jap2..

buka buku lok.hahaa

Ms Tikot said...

Peat Moss tok mesti ada bahan kimia nak???

AmirFX said...

kepada Su Ijam,
Haha.. Bukan ehhh... Petunggal jak.. haha..

kepada Chenal,
Sama.. Bezanya pengeluar jak... Local pun ada juak ngeluar tanah kompos tok...

kepada RAma2,
Haha.. Ok set... haha..

kepada Onggon,
Haha... Makseh bro.. Bah, leh join sama kelak molah pertanian pintar... haha...

kepada VivianAR,
Haha.. Bukan ehh.. Nama tanah kompos ya translet ke bahasa omputeh...

kepada Puteri Sejinjang,
Haha.. Kmk ada tyk ngn sidak pengedar ya... Benda cemya ada susah kit nak masuk ke Malaysia sebab sidak takut ada tercemar ngan virus2 jak..

kepada RedBlood,
Haha.. Petani moden.. haha..

kepada Hani,
Haha.. Bukak buku nun.. Dpt kmk refer ngn ktk kelak.. haha...

kepada Ms Tikot,
Haha... Sekda.. Kandungan nutrient dalamnya jak berbeda...

e F a said...

mklumat yg bagus utk org nak berkebun pastok...

AmirFX said...

kepada Efa,
Haha.. Yepp.. Thanks..

mummysyafie said...

ya ampun..skrg dah nak jadi petani berjaya ka mir..

AmirFX said...

kepada MummySyafie,
Haha.. Insyaallah kak.. Petani moden...