Thursday, April 28, 2011

Tumbuh dan Tumbuh dan Tumbuh lagi... Hahahaaaaa......

Usia dah masuk 2 minggu.



Banyak dah anak daun tumbuh. Fuhh..



Yang madot. Tedahnya..




Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga sehat2 hendaknya.. Ritok sekda apa nak d polah.. Tengah surfing tenet jak ritok.. Ada nangga gambar kat atas ya? Ya semua adalah anak pokok cabik yang diusahakan lamak tok.. Ada juak yang sik mok tumbuh2 dan ada juak yang tumbuh tapi madot.. Nway, percentagenya boleh padah dalam 95% gia lah.. 

So, sapa2 yang mok nanam cabik aku suggest pakei benih yang bagus lah.. Bukan nak promote pun, cuma benih tok peratusan jadi nang amat besar. hoho.. Yang sik jadi ya mungkin sebab benih ya masuk ke dalam peat moss terlalu dalam sebab mendap oleh air siraman.. Ada orang molah tok untuk first time dapat 7% jak jadi.. Bangga juak lah kejap.. haha.. Minggu depan anak benih tok akan start d berik baja gik kelak.. Semakin mencabar nampaknya.. Part tok kelak aku akan cita gik cemne nak berik baja ngan anak benih..

So, yajak dolok untuk update ritok.. Muahmuahmuahsss.. Sayang awak semua.. Salam.

18 comments:

E F A said...

boleh tahan kitak amir... jadi pekebun yang berjaya dah nektok..

Jue said...

chayok2 geng
tok pakei ko bniaga atau testing market tok
dr ari ya mok nanya, tok cabik bsr ka kecik (pelik sik soalan tok hahaha)

saytunt yang fabulous said...

tahniah....sudah mendapatkan hasilnya.....teruskan usaha (komen cikgu skali jak bunyi)

AmirFX said...

kepada Efa,
Haha.. Insyaallah.. Petani moden on the move.. haha...

kepada Jue,
Haha.. K testing dolok.. Mmm.. Tok jenis cabik kulai.. Nak besar n panjang...


kepada SaytuntFabulos,
Haha.. Sik lamak gik... Tok bok nak masuk 3 minggu.. Thanks..

fLo said...

best eh,,,,rindok ati ngga nk...mok juak bercucuk tanam lak...=p

Ms Tikot said...

Best eh... maok jadi cabik ya...

Redbloodsnow said...

hahaha..lamak mek x dgr perkataan madot! :D

mummysyafie said...

mikir mercun ajak boleh madot tek mir..kitak tang macam² jak

khairunnisa ♥ said...

pernah tanam macam macam juak rah blkg rumah.. sua tanam kacang panjang *(^-^)* haha, lawak na jak yang madot ya aih..

Abd Razak said...

Syuk mek nangga cara kitak nanam..pastok adalah hasilnya owhhh

AmirFX said...

kepada Flo,
Bah2.. Jom.. haha..

kepada Ms Tikot,
Haha.. Berkat kesabaran.. haaha..

kepada PuteriSaljuMerah,
Haha.. Bahasa klasik dah nektok.. haha..

kepada MummySyafie,
Haha.. Aok ooo.. Biasa kita makei mercun jak..

kepada khairunnisa,
Haha.. Dah jadi trend nektok tanam sayur kedirik....

kepada Abd. Razak,
Insyaallah.. Lom d berik baja gik ya...

Chenal said...

Cabik bangsa apa d tanam tuk AmirFX?

AmirFX said...

kepada Chenal,
Jenis cabik kulai..

ciK LyndaWawa igUana said...

yer..tumbuh dah cabik nya...nginang kerak gik kitak..hehhe

AmirFX said...

kepada Cik Wawa,
Haha.. Inang kerak inda... Polah sup kerak jak ooo.. hahaa...

Jue said...

oh cabik besar nok org slalu jual di supermarket ya kah

mun cabik gerunong...perghhhhh

harus ku terjah rumah ko..kidnap cgek dua hahaha

NunsNajib said...

hoi! hahaha :P

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Yeppp.. Cabik besar.. Lom berani molah cabik geronong.. Takut sekda pasaran kelak...

kepada Nuns Najib,
Omak kau terkejut...!! Haishhh.. haha..