Thursday, March 10, 2011

Kereta Kompak

Salam.. Entry kali tok nak cita pasal keta kompak... Banyak orang mungkin dah tauk pasal keta kompak tok... Keta kompak tok maksudnya keta kecik yang saiznya tidak lebih dari keta sedan biasa dan mempunyai enjin yang kurang dari 2000cc... Tapi secara purata kita mengenali kereta kompak tok tegalnya kecik jak lah.. Senang gik nak cam..

So, sebenarnya aku ada 3 choice untuk dipilih sekiranya aku mempunyai duit.. Dibah tok takrang nangga gambar keta kompak ya... 




Keta Suzuki Solio. 


Keta Suzuki Solio tok dah lamak dah ada d pasaran Malaysia.. P untuk solio baru seperti gambar diatas ya lom ada kuar gik d sitok.. Mungkin lam 2-3 tahun akan datang boknya ada d Malaysia... Keta tok digelar juak sebagai mini wagon... Kacak jak upanya nak.. Yang baru ya ada polah untuk versi 2wd ngn 4wd.. So, cemne? Apa pendapat takrang?




Keta Scion xB




Keta tok namanya Scion xB.. Model keta tok nang susah kita nak nemu kat malaysia sebab pengeluarannya cuma ada d Amerika dan Eropah jak time tok.. Kereta Scion tok asal dari jenama Toyota... Dolok pengeluarannya nang kedak kereta kotak.. Haha.. Sebab ya kali banyak orang sik suka nak meli keta tok kerna rupa parasnya kedak kotak besar yang diberik 2 roda depan dan belakang.. haha.. Harganya mun d U.S. sekitar lam 16k untuk sebuah... Kereta tok boleh dicustomize dikpun oleh costumer sebelum keluar dari kilang... So cemne?! Apa pendapat takrang?




Keta Nissan Cube




Nissan Cube tok mesti ktk orang pernah jumpa... Kereta tok dah lamak juak d pasaran Malaysia... Ada orang sitok madah kedak keta kotak juak.. Haha.. Nang banyak keta kotak lam Malaysia tok... Mungkin designnya lebih senang gik nak dpolah... Ataupun perekanya adalah nemiak kecik yang bok belajar melukis keta... haha... Nway, keta tok disertakan enjin 1.8liter.. Kelebihan keta tok mempunyai kerusi belakang yang boleh dijadikan kedak sofa panjang.. Boleh polah sidang kat belakang lah.. haha.. So, cemne?! Apa pendapat takrang?


Oklah.. Yajak dolok pasal entry kali tok.. Palak dah asa penin2 lepas minum jagung milo kat kedei Lock Ann tek.. Komen2 pasal keta ya amatlah dialukan... Mok tdo lok kejap... Muahmuahmuahhhss.. Sayang awak semua... Salam..



20 comments:

Jue said...

Scion xB ya kck
ley customize gik ya..stail!
di US dah 16k
mun msk mesia..mahal gik ka kelak wuwu

nok nissan cube ya kck koh!!stail!

fLo said...

aih2...sakai mek ngga keta ya...xkalak tauk..kacak juak hoo...=p

axuerha said...

mek makei viva elite jak koh.. hikhik.. yg pasti keta idaman mek bukan keta kompak

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Komen kmk adalah...
kmk suka ngn kereta kecik..sebab senang nak reverse..pasal kmk sik pandei nak ngagak jarak..hahahahaha

mummysyafie said...

kacak keta tok..kiut jak rupanya. keta kecik camtok senang nak nyelit parking aieh..

ztie said...

apa mata kmk nangga keta2 ya mcm besar dan sik kompak ow. huhu

AmirFX said...

kepada Jue,
Haha.. Kacak oo.. Duak2nya stail..

kepada Flo,
Haha.. Kmk bok kalak juak nangga.. Yang nissan ya dah byk org makei... Nak duak igek gik ya lom pernah gik nangga kat jeraya...

kepada Axuerha,
Haha.. Apa keta idaman ktk? Tok cuma keta praktikal sebab kecik sikit dari sedan dan luasnya pun luggage..

kepada Vee,
Menar ya.. Senang nak side parking.. haha..

kepada MummySyafie,
Haha.. Minat juak ktk ngan keta tok? Nang menar.. Senang nak masuk parking k keta tok...

kepada Ztie,
Aaa.. Keta tok digelar kompak dari segi saiz enjen dan kelebarannya.. Mun kat sitok opkos keta kompak ya mesti mok besar kedak keta kancil o viva..

wa khairul onggon said...

Muto Kompek nya apuuuu... Design kotak2 jak hoh.. Aik milo jagong nyamankah? Ada juak duhal.. :P

Redbloodsnow said...

kck keta ya. mun kaler merah kompom menyerlah gik nya/..ceaaa..hahaha

btw, ktk follower pilihan kmk aritok :) check it out at here --> http://princessredbloodsnow.blogspot.com/2011/03/reddish-follower-blog-review-amirfx.html

Sharinginfoz said...

yang penting harga menarik dan fuel saving

AmirFX said...

kepada Onggon,
Haha.. Aok.. Dolok nang kedak keta kotak jak untuk first editionnya.. haha..

kepada PuteriSaljuMerah,
Menar? Wahhh.. Ok.. Kejap gik kmk terjah... haha...

kepada Sharinginfoz,
Haha.. Betul tu.. KEna jimat minyak sebab kat sini minyak mahal...

Faizal n Fashitah said...

oOOoo...pa suma rupa kedak kotak kasut jak. Lak laa ku molah keta kompak makei kotak kasut ah..hehhehe

MASZ said...

xberkenen na kmk ngga keta tok koh..nya best.tp bentuk nya ya pelik glak..ehehe

AmirFX said...

kepada Faizal nFashitah,
Haha.. Pakei kotak kasut bata.. Genti stail kelak.. haha..

kepada MAsz,
Haha.. Pelik ka? Ok jak tangga kmk.. haha..

ciK LyndaWawa igUana said...

kmk mok beli keta.keta pa bgs oo..
tapi bukan kinek la ..hehehehe

AmirFX said...

kepada Cik Wawa,
Haih.. Beli keta apa? Bajet ktk berapa? <<-- standard soklan salesman.. haha..

Yann Mazian said...

kmk sik suka keta pesen gya. kedak kasut jak di tangga mek bah. ekekeke. :D

AmirFX said...

kepada Yann,
Haha.. Kasut apa kah? haha...

PutRee SeJiNjaNg said...

mir..mek suka ngr kaler puteh ya...hehhe

AmirFX said...

kepada Putri Sejinjang,
Kaler putih kacak ooo...