Friday, September 11, 2009

Cerita Ceritun

Salam... Entry kali tok just ulasan beberapa cerita yang dah aku tangga lam minggu2 lepas.. Adanya best... Adanya sik best.. Apa2 pun layan jak lah sia.. D sitok juak aku ada engkah sedikit ulasan cerita dari poin op biyu ku mpun.. Mun takrang ada komen lain sila2 jak terjah lam komen box... Zasss....



"Apocalypto". Tok cerita pasal org utan.. Bukan org utan nak berbulu ya.. Org nak tinggal lam utan. Jadi takrang tauklah dah nama tinggal lam utan tok sekdanya pandey nak bertipon apa inda.. Sidak tok tinggal nang dalam utan kalik. Kehidupan sidak tok nang kira bagus juaklah sebab sidaknya tolong-menolong dalam carik barang makan. So, ada suatu hari tek remuda tok tertemu ngn sidak pelarian. Tyklahnya tek kenak sidaknya lari. Padah org ya tek kampung sidak kenak jajah. Abis musnah jadi sidak nak carik penempatan baru. Selang sehari pasya kampung dak rang muda gik kenak serang. D sialah mulanya pengembaraan org muda tok tek. Siney title cita tok wujud ada juak lam cita tok. Rating aku berik dari 5 bintang adalah lam 3 bintang jak. Nak 2 igek gik bintang ya rasaku cita tuk ada penin kit nak nangga sebab makei bahasa yang pelik dan byk gilak adegan kerat-mengerat.


Org molah cita tuk nang ada pelik juak.




"Blindness". Cita tok asalnya tek d sebabkan oleh cgek wabak. Wabak kedak H1N1 cuma wabak tok tek menyebabkan org yg sakit ya tek buta. Nang totally buta. Tapi wabak buta yang dialami sidak tok cuma sidak nampak cahaya putih jak. Biasa buta kita sik nampak apa2. P lam tuk sidak boleh nampak cahaya putih. Rating aku berik cuma 3 juak. Sebabnya jalan cerita pjg dan membosankan. Mun dah buta apa gik nak dapat d polah? So, sidaknya tok tek telah d tempatkan ke cgek tempat bagi ngelak sidak lain kenak jangkitan. Last2 sigek bandar kenak. Mun nak tauk gik lebih lanjut ktk org carik jak cita tok. Endingnya biasa2 jak lah.. Haha.. Panjang ada jak review. Tangga jak ktk org cita tok kelak. Lupak juak nak madah lam cita tok ada sorang heroin yang ingin menyelamatkan lakinya yang terkenak wabak buta. Cemne nya nak nolong sila donlod o copy paste dari kawan yang ada cita tok.




Heroin lam cita tok sik kacak gilak.





"District 9". Cita tok berkisarkan alien dari planet siney-ntah-datang-sidaknya tiba2 mendarat d bumi. Sidaknya mpun mothership o kapal induk tersadai d awang-awangan. Landing pun bukanlah d White House seperti yang sidak sangkakan. Tapi sidaknya landing d Johannesburg. Mun nak tauk siney google jak. Geografi aku fail. Jgn tyk cney. So, alien2 tok tek d temu sidak bumi maseh idup dan d tempatkan d sebuah tempat d gelar sidak District 9. Byklah rakyat bumi membantah. Ada sorang hero lam cita tok ingin nak menyelamatkan sidak dengan merik bantuan ngantar sidak ke tempat yang lebih selamat gik dari district 9. D sialah bermulanya pengembaraan. Rating cita tok aku berik 4. hmm.. Besar juak lah sebab graphic cita nang best cuma jalan cerita ada sedikit sedih n jiwang2 jak. Nak tauk lagik sila2 jak donlod o copy n paste.





Ada juak Alien yang baik hati.





"I Love U Man". Bunyi cita cem pelik jak. Ada rupa2 kedak cita gay jak. P cita tuk sebenarnya berkisarkan pencarian seorang kawan lelaki. Just a true great friend. Hero lam cita tok nang bermasalah bila nak carik kawan lelaki yang sebenar. Dalamnya bercarik ngn kawan laki tek hero tok juak nak nikah. Jadi, d sia lah bermulanya cerita tok tek. Sebabnya nak carik seorang kawan laki k nemannya timenya nikah. Jumpa byk org laki sampei bercium ngn gay inda kotan nak bercarik seorang kawan lelaki. Last2 jumpa juak. K. Rating aku berik cita tok 3 jaklah. Mun takrang pun nangga bok takrang faham sebab cita tok pasal lelaki carik kawan lelaki. Ada juak org laki susah nak carik kawan lelaki.





Rupa kedak cita gay p... Tangga dikpun lah kelak. haha..





"One Litre Of Tears". Tok bukanlah movie p sebuah drama bersiri. Mungkin ada yang dah nangga n mungkin belom. Cita tuk berkisarkan seorang ompuan yang menghidapi penyakit Cerebullar Palsy. Penyakit tuk slowly aktif lam tubuhnya n d sia juak lah cerita mengenai perjuangan hidupnya. Cemne nak handle kawannya, cemne nak handle keluarganya n cemne nak handle percintaannya. Nang sedih gila nangga cita tuk. Awal madah lah, bagi sesiapa yang nak nangga cita tuk belilah sekotak tisu k nyalut aek mata tak urg. Mun sik sedih juak aku rasa nang urat sedih tak urg dah putus o nang sekda urat sedih. Ready2 jak lah. Abis nangga cita tok awal2 sedia ngan cita yang hepi2 supaya emosi stabil balit pasya. Rating aku berik 4. Tuk adalah drama jepun n mun dah cita jepun mesti gadis2 lam cita kiut miut jak. hehe.. Ya nyuruh aku merik rating kedak ya. Susah nak merik alasan lain gik. K lah. Mun nak nangga boleh donlod o carik d kedei DVD. Paling senang carik org ada cita tok, copy n paste jak.





Nang sedih cita tok. Sila beli tisu sekotak. Pesanan dari penaja.









Ok. Dah byk juak cerita drebiyu oleh aku pagi tok. Dharap tak org menilai dirikpun lah kelak. Mun ada kemusykilan ka o pendapat boleh d utarakan dalam kotak komen. Dohh ehh.. Asa nak berak inda. Muahmuahmuah... Sayang awak. Salam.




















34 comments:

Titil said...

Lamak dah mek sik nangga pilem eh. Bes na kitak. Eh. Ada klak kitak nangga Pezal Pakput supeimpos gamba-gamba tok koh. Adoheh.

AmirFX said...

kepada Scha Titil,
Haha.. Pilem tok 80% semua mek tangga d rumah jak.. Yorobi... Menar juak ehhss... Paksa mek merik muka sipik2 kedak Kerol Antasha tok... haha..

khairul onggon said...

Hahaha.. mesti ada ayat power maok berak ya hahaha...

avar said...

nice preview..cerita apocalypto ya mmg kacak...D9..x suka. 1 ltr of aek mata ya..lebih 1 liter koh aek mata mek terbuang tga cerita ya..nang sedih. tp cerita tok lari dr crita asal. based on true story ya. nice..nice...

Ms Tikot said...

Hehe... nang suka nanggar movie lah ktk tok & siap berik sinopsis cerita gik ya :-)

Rudy said...

alu xpayah gi wayang ku am, ahahahaha....

p/s ku mok gi MBO The spring..kacak wehh..

KHaiRuL aNTaSHa said...

Wow..one litre of tears..edeh2..alu kmk sipik2..ngegeh ktk ya!

AmirFX said...

kepada Onggon,
Haha.. Kebetulan jak ya.. haha...

kepada Avar,
Haha.. Preview kmk tuk based on true story time nangga juak... Nang menarlah.. Cita ya nyuruh urat neoron lam utak mek putus jak..ishh... Sedih gilak...

kepada MsTikots,
Haha.. Movie lam umah jak... Mun nak nangga wayang d luar nun ada lambat kit...

kepada Rudy,
Hahaaa.. Review ringkas jak ya... Mun nangga dikpun lain persepsi.. Semua ya aku review dari umah ku mpun.. Sekda g wayang...

p.s. Ku nengar MBO sia seh lom bukak gik... Dah bukak ka?

kepada KerolTasha,
Haha... Trademark ya...

Rudy said...

MBO dah bukak 9.9.9 ari ya tek.

Willie said...

Pok, dlm bayk bayk cerita u padah, ada duak cerita ku mok nangga tap isik Bernie mok nangga sebab takut sik berbaloi.

satu , apocolyto (sik tauk ku speling eh!) ku sik berani nangga sebab takut nya bosan. Bila u madah byk adegan kerat mengerat dan rating baru 3 jak, alu sik jadi ku nangga. Ku sik suka cerita kedak ya.

Duak, District 9. Aku macam berminat. Bila u merik rating 4 dan jalan cerita macam best, aku teringin nak nangga. aku mesti nangga cerita tok.

Thanks for your review. Aku tok sik cayak gilak review dlm newspaper sebab kadang-kadang x boleh cayak dan bias. Hehehe Review kawu lebih mencerminkan yg sebenar. Hehe

Big Momma said...

apocalypto ya best.... 3 kali ku nagga dvd ya, last baru dapat nanggar dari pun sampei ke hujung coz mun nanggar dirumah, ada aja barang dipolah....

willie, walaunya kerat-mengerat, i rekomen u nanggar!!!

blindness ya boring eh....

nok lain lon agi nanggar, kelak carik..

AmirFX said...

kepada Rudy,
Yohh.. Best juak tarikhnya opening ehhss... Ok... Mun dpt nangga rami2 d sia gik kelak...

kepada Willie,
Haha... Makseh... Review ringkas jak ya... Lenkali aku engkah gik senarai cita yang dah aku tangga...

kepada Big Momma,
Haha.. Big Momma minat juak nangga movie owhh.... Kelak kmk nak engkah gik review cita yang kmk dah tangga...

e.r.m.i.e z.e.n.t.i.e said...

bang bang... cita nok mel gibson direct ya nang besh walaupun kita sik paham bahasa sidak ya.. he5x... dalam astro salu juak main cita ya... and kamek salu juak missed first cita ya... salu nangga tengah-tengah ajak... nang besh eh... selut ngan mel gibson...

Kelebar Malam said...

wah...best juak pilem apocalypto... thanks for the review...mok lah carik dvd cetak rompaknya lak...heeee...

AmirFX said...

kepada Ermiezentie,
Haha... Kmk bok first nangga... Shock juak lah nangga sebab lam utan yang kedak ya ada nemu piramid....

kepada MR n Mrs Kelebar,
Bah2... Carik jak... Best aih cita ya... Cuma kmk sik suka part kerat mengerat jak... haha..

Faizal n Fashitah said...

Aok lamak dah ku sik nangga wayang koh.. yerRRr.. sak la blom lamak lekak nangga crita penel destinesen ngan district 9 ehehehe... Ermm ingin mok nangga di MBO gik tok lak ehek..

AmirFX said...

kepada Pejal dan Bininya,
Haha.. Yalah.. Kau dah dpt molah wayang juak bah... haha.. Ampun tuanku.... Larikkk...

bunga said...

one litre of tears ya dah dekat 10x ulang, maseh juak mek run run nangiss.. nang sedehhhhhhhh gilakk..dek dek part kawan2 nya mulau nya yaa..jaik ati ngenangg..huhu..sik cukup eyh sekotak tisu.. uwaaa..

Ivy Metaga said...

kmk pernah tgk cerita yg pertama ya jak, yang lain2 sik pernah tapi pernah dgr jak hehheeee...

n i e z a said...

kmk suka cita Apocalypto ya! kaong2 jak ngga mbak saspen. nang best! dh diat juak ktk cita I Love You, Man ya o. lawak nak? leput ati mek tetak ngga, mun nak xda potong best gik.

ps: kmk dah pegi MBO mlm tadik ko. rasa di kl la. sakai li jak. haha..

SEN said...

hidup torrent!eheh

she_mah said...

1 litre of tears nang best. Nang polah kita menumpahkan air mata la tgk cta ya.hehe

dukunlintah plk said...

apokalipto best..

bait wabak blindness ya x pat bejangkit melalui tv.. mun sik ndak kah x pat nanggar movie agik..

*"nahh".. sambil mengenjok external HDD mintak cerita2 yg best.. hehe.. hidup torrent!!

AmirFX said...

kepada Munga,
Aihh.. Sik cukup inda.. Congek ada jak... haha... *nah ngenjok sekotak gik tisu jamban

kepada Ivy,
Best owhh.. Nak lain ya rata2nya best... Seyla terjah ke kedei DVD o donlod.. haha...

kepada Nieza,
Haha.. Nang lawak cita ya.. Kmk copy yang sekda censored..

p.s. Yohh.. Kmk jak lah yang lom pegi sia gik..

kepada Sen,
Go torrent! Go torrent! Go torrent!..... haha..

kepada She_mah,
Haha.. Setuju... Bak kata katie munga, nang sik cukup sekotak jak tisu.. gagagaaa...

kepada Dukun,
Apokalipto ya aku paling suka nangga muka bini hero ya... Kira dah paling kacak lah mun nemu ompuan cemya lam utan.. haha...

**bah... agak jak ke rumah raya kelak... sambil raya sambil tukar2 cerita.. haha...

*wink wink* said...

kmk dah 3 bulan x ngga cita..tedah..skian makseh.. =)

AmirFX said...

kepada Sh wink2,
Tedah.. Beli jak lah dvd o copy paste dari org yang ada cerita.. Boh nangga cita pelik2 jak lam bulan posa tok... haha...

~PakKaramu~ said...

Salam Lailatul qadar

AmirFX said...

kepada PakKaramu,
Ya pak.. Salam Lailatul Kadar buat bapak juga...

erolnukman said...

lamak dah sik layan movie eh..
DVD byk d beli tp lalu xda kesempatan nak nanggar..mbak gago ngan anak ajak dah sekian..

AmirFX said...

kepada Erol Sensei,
Tedah.. Mbak anak sekali jak lenkali.. P nangga cita nak lite2 jak lah... haha...

uncleawang said...

Nice preview:)
Selamat Hari Raya Ma'af Zahir & Batin.
Mun di Kuching jemput ke rumah..

AmirFX said...

kepada UncleAwang,
Thanks.. Kmk nang d kch time tok... Selamat Hari Raya buat uncle n family juak...

Titil said...

Salam Aidilfitri, Amir :)
Maap zaher batin.

AmirFX said...

kepada TitilGikSekali,
Selamat Hari Raya Scha Atil...