Thursday, May 7, 2009

Apa yang Kitak Urang Nampak d Sekeliling?!

Salam, rituk aku nak bercerita sedikit mengenai apa yang dilihat oleh mata kita dalam seharian kehidupan... Tuk just aku pun opinion jak lah... Sekda kaitan ngn pihak ketiga... Nway, dalam kehidupan aku pun kinek tuk aku sekpat nak ngubah duak perkara... Tabiat merokok ngn tabiat minum aek susu.... Mungkin ada juak nak tetak mun aku madah aku tuk addict mun nak minum aek susu... Sik kesah perisa apa2 pun.... Rokok nang dah hmpir 10thn lom berenti gik.... Dah cuba tapi maseh sekpat... Dalam pada ya juak aku terpikir kenak sidak rokok tuk masih juak jual rokok sedangkan usaha kerajaan dah menimbun pakei nyedar sidak.....

Lastly aku nemu benda tuk time makan tengah hari d Saddad Court duak bulan lepas.... Mungkin aku terlepas pandang... Bukan sekadar hiasan... Mungkin juak benda tuk d polah untuk melariskan jualan sidaknya... Tangga tak urg gmbr d dibah...


Tuk lah gmbar yg d ambik sementara nunggu aek laici susu smp.



Perasan sik tak urg dgn nya mpun ayat d sia..? "last longer, always in style, more lights, Quality and Safety", semua ya kata2 +ve... Jadi asaku bila benda positif selalu bermain d minda jadi secara sik langsung akan menguntungkan pihak sidaknya... Penah sik nangga kotak rokok kinek tuk yang ada gambar penyakit yg d sebabkan oleh rokok? Adakah perokok akan berhenti?? Pasti jawapannya tidak..!! Kenapa perlu berhenti merokok bila nangga gmbr kedak ya?? Sebenarnya kita dah sedar keburukan merokok... Cuma penilaian ada dalam diri masing2... Seriously, bagi yg nak tauk rokok ya camne asa nya coba ketik sebatang...(umur hendaklah 18thn ke atas)..... Jadi, bagi perokok tegar... Aku nasihatkan teruskan merokok... Bagi yang sik tauk apa rasanya rokok ya biarlah ktk urg sik tauk apa2 hal rokok.... Biar sik tauk asal selamat...

Pengalaman tuk aku nak kongsi bersama sak tak urg tauk kenak perokok susah nak berenti... Mun nak cerita sebab sik mok nak berenti perokok akan memberi beribu-ribu alasan... Daknya adalah sebahagian dari rokok... Biarkan... Kesimpulannya d situk ktk urg mun nak nyuruh urg berenti merokok just hindarkan sidaknya time sidak merokok... Kinek tuk byk tmpt2 awam telah d pasang papan notis tentang kawasan larangan untuk merokok... Ada juak tempat untuk sidaknya merokok.... Adalah tanggungjawab kita semua mebanteras gejala merokok d kalangan nemiak bawah umur! Sidaknya patut kita ambik kesah sebab sidak generasi akan dtg... Mun dah d pupok dari awal ttg kesedaran jadi sekdalah sidak akan mengalami nasib2 yg sama.. Bagi kes keduak ya mungkin tak urg sik kesah mun aku tuk addicted minum aek susu... Mungkin effect lam perut jak lah... hmmm... Kinek tuk pun aku dah terasa... Jadi kengkawan bloggers, aku asa nak berak tyme tuk... Sorilah.. Kelak aku akan post lagik tajuk baru yang lebih mengancam dan sensasi... Salam....


Tuk susu nak suka d pinum aku. Perisa strawberry. Jenama tuk aku amik dari Goo.

19 comments:

f.i.e.z.a said...

mek sukaaa susu kaler pink..mun sejok giklaaa orgasmic rasanya.ahhaa

AcHiKa said...

owww kmk pun minat susu lembu~~ :P

AmirFX said...

kepada Fieza,
Best juak ktk pandey nak orgasmic inda... Haha... Nway, nang nyum2 susu itew..

kepada Achika,
Haha... Kenak kmk tuk.. ehhss... Suka nak netak urg... Nway, susu lembu manyak khasiat....

SRISUFI said...

salam amir...

dekat gambar 1st ya...kata2 ya pnuh motivasi kali jak eh...hehe


ni kopok lekor??

Khairul Antasha said...

oleh kerana kmk dah 18thun ke atas..kmk nak isap rokok sebatang lok..nak cerik nyaman ka sik..mun nyaman, dpt la kmk join ktk merokok smbil mkn kopok lekor rah boyan sia...yerr...sak kepul2 jak asap d boyan ya..hahahah

AmirFX said...

kepada S.Sufi,
Ktk sik madah awal... Tuk nomor kmk 012-8917*7*.... hehe

kepada Khairul,
Mun ompuan nak merokok effectnya teruk gik dari onglaki... Jom g boyan pekena kopok lekor... haha..

Redbloodsnow said...

hahaha..mena juak owh ngan ayat² kat lighter ya amir. ya lah nyuruh cdak smokers tok ssh nk berhenti

:P haha

Ivy Metaga said...

yohhhh...malah aja p toilet pas minum susu hahaha, bagus cam ya oooo, hari2 bole p toilet...
tapi mmg susa lah mo berhenti merokok ooo..kmk tgk laki2 dalam family kmk bah...semua merokok huhu
dulu my dad pernah cuba stop, tapi mmg sik dapat lah, mun dah berkumpul dgn kwn2 yg merokok, sik dapat elak ya...

aR _LonG said...

kamek da sigik lighter gambar teddy bear...:)..

berhentilah merokok..xbagus untuk kesihatan...

AmirFX said...

kepada Redblood,
Sidaknya nang sengaja kali engkah cemya... Haha...

kepada Ivy,
Yep... Org tua lagik susah mun nak berenti sebab dah menimbun nikotina dalam badana... ahakk..

kepada Arlong,
Lighter teddy bear?! Berik kmk jak... Sik bagus main ngn api... Kelak membakar diri... haha...

Su iJamm said...

Ku da few tips pakei brenti mrokok, pi sikpat ngkah lam blog lah.
Tadik ncarik jak muka dirik di mesjid patingan..

[h]einsen said...

hehe..lepak rah blog tok lok..

aku sik merokok, kawan2 disekeliling hampir 90% merokok. nasib jak aku sik terjebak heheh..

aku minum susu mantak, kawan2 disekeliling aku hampir 90% x minum susu mantak. nasib jak aku terjebak minum susu..heheh pa jak kah padah aku tok..

akhir kata salam lalu lalang hehe..

AmirFX said...

kepada SuIjam,
Uhhh... Ri jumat ria aku semayang d gitak.... Nway, thanks coz nak kongsi cerita berenti merokok...

kepada Heinsen,
Hihi.... Seyla jak lalu... Kedong kita tuk sama addicted minum aek susu... High 5.....!! haha...

Kelebar Malam said...

nang benar kata ktk...cdak yg sewaktu dgnnya ttg rokok tok nang pentar..macam2 cara jak daknya coba nok nyuruh urg beli rokok daknya. cdak perokok pun, malas kmk nok madah, semakin mahal rega rokok and semakin byk gambar2 ngeri ttg akibat merokok dilekat kat kotak rokok..aku rasa langsung sik merik kesan yg dihajati oleh dak kerajaan..

AmirFX said...

kepada Kelebar,
Yalah... Bukan dak kerajaan jak sik puas ati... Urg rumah pun byk sik puas ati sebab perokok sik kesah dah ngn rega rokok kinek tuk... Pendek kata semua urg dah tauk ttg keburukan merokok tuk... Nway, semoga kelak2 ada cara yg lebih berkesan untuk berhenti merokok...

aya_snooter said...

apa yang kamek nampak di sekeliling..org mokok..sama cam tunok duit juak lah? hekkk...pepatah orang lamak..mun marah ngan perokok..jangan dcuri susu di kedey!

Willie said...

Pemerhatian serta pemikiran yg tajam. Bagus

Ida Athanazir said...

dah sakit kelak baruk nak berenti merokok.

*sik suka benar bau asap rokok ya eh!*

susu kah, lambat sikit mek nak minum, mun dgn cereal ok.

AmirFX said...

kepada Aya,
Hahaa.... Mun dcuri susu d kedei nak ka besar gik dosanya... Nang pelik lah pepatah lok marek...

kepada Willie,
Ya dah abis perah dah palak utak mikir... haha...

kepada Ida,
Yep... It's true... Cuma sidak perokok tuk pun madah sidak sik rajin juak ngn asap ya... Better sidak isap jak sekali...Nang perokok tegarlah ya... Nway, susu + cereal kmk lamak dah sik merasa... Nyum2... Terkecor juak aek liur ehhs...