Thursday, December 25, 2008

Kedak Ney Boleh Jadi Camtok..



Aku bgn pagi tok dgn harapan dpt menceritakan ngn ktk org hal berkaitan pemandu. Pemandu tok ada berbagai jenis ragam n olah dikpun.. Ada sidaknya lebih suka ngn stail dikpun.. Memandu ada stail juak ka? Aku pun sik tauk juak...

Pada kebanyakan kita tok mun nak drive mesti ekot situasi... Mun nak bergawut kadang2 laju.. Mun time ilek slow jak mbak... Tapi sebenarnya kita tok seharusnya ekot undang2... P undang2 best nak d langgar... Haha.. Kadang2 aku pun terpengaruh juak untuk break the law... Tapi walaupun kita tok sik lah suka nak ekot juak p kenak juak... Sebab negara kita ada undang2... Pakei jak lah... Neypat nak membantah... Mun ada Pak Lah maca blog tok aku harapnya sik nahan aku lam ISA... Hehe...

Pemandu kenderaan d certain tmpt yg pernah aku pegi semuanya berbeza... Contohnya d Sibu... Aku dh beberapa kali g sia... Sidak sia nang suka nak mbak keta mcm sekda hal untuk langgar keta yg lmbat.. Mun org yg sik berani ati nak molah u turn tiba2 jgn jak drive d Sibu... Sidak sia kenak langgar pun sik hal.. Mungkin spare part body sidak byk simpan d umah... Ya d sibu... Mun d Miri lain gik cita... Sidak sia lebih suka mbak keta laju coz jln kedak highway n keta sidak juak byk yg 2.0 liter++ pun.. Mun stakat nak mbak lam 120kmh nang sik berasa... K keta kancil mbak lam 80kmh dh bergegar stereng... D bintulu lain gk cerita... Sidak tok lebih suka mbak ilek2 jak sebab sinun byk gilak lori nak mbak kayu balak o minyak gas sepanjang 15 meter atas jeraya... Jadi sidak sik berani nak mbak laju2... Mbak laju tegal nak motong lori kedak ya pun sik guna juak coz depan gik kelak ada gik lori lain...

D bandar aku tok d Kuching lain gk kes... Sidak suka mbak kenderaan sidaknya kedak g raon2 lam taman... Slow gila babas... Mun slow d lane yg betul sik juak hal... Mun mbak laju sama juak.... Bukan d lane paling kanan... Aku sebagai rakyat kuching pun rasa hampa juak bila bertemu ngn sidak camtok... P aku rasa syukur juak sebenarnya sidak kuching jarang ada eksiden yg teruk2. Sik kedak tempat d semenanjung malaya nun... Sidak sinun dasat gik mbak keta o tosikal.... Aku harap kita akan hadapi semuanya dgn tabah n tenang.... Saba2lah mbak keta... Jgn nak emosi... Nak berlombak, kita g sepang o blakang jamek jak... Mun maok bagus gk pasang airbag o seatbelt formula one lam keta... Bagi pengguna tosikal aku saran beli baju kalis jeraya tar n kasut but tebal mun asa nak lombak d jeraya.... Helmet apollo jgn beli... Sik lulus sirim helmet ya... Dak lepeh boh kata ktk org... Palak sidak dah d test sirim... Nang keras... Haha... Guro jak... Pakei jak helmet yg tebal kit.... Sik muka kedak jeraya kompleks lamak dolok mun eksiden...

Bagi pembaca blog tok... Mbak moto jangan mbak hati... Aku berak lok... Samekom n salam sejahtera...

4 comments:

khairul onggon said...

Nang mena ya.. mun di melaya, mcm urg gila jak sidak ngembak moto (keta) ngan motosikal.. Mun di highway lagiklah 150++km.. ada yg sampei 200kms.. nang gila..

Asanya dari segi penguatkuasaan yg lemah, kurang pemantauan. Mmg benar semuanya bermula dari dirik kita pun, tapi dengan penguatkuaan undang2, akan membuatkan kaki moto lebih berhati2 dan hormat urg lain, sik menting dirik sendirik..

Ok, callo lok, mok berak juak.. haha..

Saujanahati said...

hhm inilah yang akan terjadi apabila memandu sesuka rasa.Jangan biarakan ini terjadi kepada keluarga dan diri anda.

AcHiKa said...

eh~~ mena padah dirik walaupun kamik sik drebing~~keh3~~ :P

uncleawang said...

Jalan Kota Semarahan lain cerita..ada lorong untuk M.Sikal tapi sik di guna..kadang-kadang kita driving yg terpaksa kalah..
Thanks for droping by..see you some day.Selamat Tahun Baru Hijrah & 2009.