Monday, January 25, 2010

Sorang Jak Kah?!

Luahan seorang suami yg dibenarkan berkahwin lagi (by Hamba Allah aka Suami Orang)


Saya sbg lelaki rasa tercabar bila isteri saya sering ckp umur saya dah melewati 40 thn. Life starts at 40. 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku. Bila berangan nak kahwin lain ni mmg seronok. 'Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan2 aku pegi Siam nak nikoh lagi satu, bini aku siap suruh kawin lagi...?!'

Tapi lepas fikir panjang, rasa2nya tak nak lah. Sebab apa? Let's say kalau saya kahwin dengan anak dara, katakan umur 20an. Mmg seronok beb tp bab makan minum, pakai, rasa nya tentu asyik teringatkan my first wife. Tak perlu nak ajar. Semua dia dah tahu. Tp rasa2 bleh ke isteri muda disuruh buat gitu, tentu dia byk ragam. Ye lah dia muda, saya tua. Sure kena manjakan dia lebih sbb dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan ...

Kalau kita rasa isteri tua byk belanja, isteri muda pasti lagi teruk. Budak 20an zaman skang dgn henbeg Coach, LV, henpon Nokia N95, iPhone.. Belum kereta, paling korok pun mesti Honda atau Toyota. Perempuan muda skang mana main naik Proton atau Perodua. Kalau tak bagi, dia tak layan kita plak nanti.

Dgn isteri tua, awal2 kawin naik motor cabuk pun sanggup, berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu. Rumah dengan bini tua dulu pun setakat rumah kecik, perkakas pun tak banyak.

Utk isteri muda, terpaksa buat OT/part time utk bayar rumah teres dua tingkat tu, LCD, dll..Umur 40an ni, darah tinggi lak nanti kena buat OT/part time hari2... weekend pun kena cari duit..rehat tak bleh..

Anak2 pulak akan memberontak sakan. Yelah skang ni kan byk kes bapak kahwin lain anak2 tertekan. Ramai jadi liar, hisap dadah dsb. Takut mereka menjauhkan diri & membenci saya pula. Disebabkan masyarakat kita ni pandang serong pd keluarga yg kahwin lebih dari satu. Saya dah tua, perlu perhatian dari anak2.

Di rumah isteri tua, anak2 dah besar, boleh tolong mak, bleh rehat sambil gurau senda. Duduk rumah bini muda, yang tua ni lak kena salin pampers, mandikan baby.

Tak boleh jadik nih byk benda yg kena buat. Mula2 kawin seronok. Bila dah ada anak, tgjwb baru bermula sebagaimana dgn isteri pertama dulu2. Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak pegi shopping, nak dukung anak2. Silap haribulan org kata pilih baju cucu. Eii tak sanggup.. dan paling haru, org ingat isteri muda tu anak sendiri ...

Balik rumah mertua (isteri pertama) pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria2 kita nak kan anak dia. Lps tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak letak kat mana. Raya plak tak kan asyik balik umah mertua2 aje. Rumah mak bapak sendiri bila plak nak balik..

Hishhhhyk lagi benda2 nak dihadapi bila kawin lebih satu ni.. Mungkin ramai yg sukakan kahwin lebih dari satu tapi bagi saya, tak nak tambah. Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar. Tapi sekadar menurutkan nafsu saje rasanya tak payah la.

Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata. Bukannya nafsu di dlm kepala. Pengorbanan isteri (walaupun dia pernah merungut, salah kita juga, cuai dan mengabaikannya) . Apa2 pun semuanya bermula dengan kita. Insaflah...

Kalau nak ikut nabi, rasanya solat pun selalu terlambat atau terlepas. Baca Quran pun sekali-sekala. .Ikut sunnah Nabi apa nama tu. Bab poligami je ikut sunnah. Bab agama yg lain, masih terkial kial? Wallahualam.

-Hamba Allah aka Suami Orang-



*nota-kaki-type-R

time tok tgh kunyah2 gula batu cloud 9 perisa teh lemon. nyaman nar juak..

15 comments:

Asma Cullen said...

ahahaaaaaaaa... pologami... apuuu... xsuma ompuan MUDA mcm yaaaa... asanya skrg... mek tauk apahal ompuan MUDA carik laki tua... ahahaaaaa... sbb org bujang kinek towk suka JANDA... kui kui kuiii... byk cth weiii... Azizah Ariffin... Erra Fazira... Abby Abadi... suma dpt org bujang uuuuuu... handsome gk yaaaaa... melepasss org dara... adakah sebab hantaran cdak HALF PRICE? ehekzzz...
fikir2 kan... selamat beramal...

AmirFX said...

kepada Asma,
Org bujang nektok tgh bertungkus lumus carik rezki halal... Halalal Tayyibann...

am-rie said...

aoklah...sorg pun sik terjaga...ney ndak duak..hehe..

AmirFX said...

kepada Amrie,
Haha.. Menar2..

Khairul Antasha said...

wahsehhh..poligami...goreng pun sodappp....hihihi

Ms Tikot said...

Aih... pa da cita poligami indah tok... Tp kmk rasalah, x semua bini mudak jaik. Hehehe

f.i.e.z.a said...

mena ta nya nok ujong ya.poligami jak d ekot nok lain tunggang tebalit.hehe

mek mok urg bujang.simok jd mo 2.hehe

Beautiful Stranger said...

perlu adil..mun bini muda maok ferrari..bini tua mesti ada ferrari juak..sorang maok diam banglo..sorang gik mesti banglo juak.
adoh..

mun reta gik dpt kita mikir adil dlm bentuk duet...

mun soal hati? syg lebih..ya bukan adil nak?

eh...

fikir2kan amir..mun mok poligami ya..
hahahha

Ida Athanazir said...

*reminder*

solat, mengaji... ya ampunn... Umur dah lanjut mesti tambah ibadah.

gine ndak dah beranak 5??! kongan sik kelak??

Felicia F. Ramzi said...

sik sanggup rasa bermadu. mun laki dah ingin nak berlaki baru, then biar kmk dilepaskan. maka segala kekusutan yang melanda jiwa nya tek, dapat dikurangkan. sik perlu mikir hal first wife gik sebab bini muda yang baru dah megang title first wife.
bukan bongkak tapi, mun lelaki boleh berbelah kasih, then lepaskan bini pertama sak nya mencari kasih baru. Adil nak?

dukunlintah plk said...

saya sokong ahmoi felicia.. bagus putus jak "mun laki dah ingin nak berlaki baru".. gay paduhal, ndak ku berani.. wahahahahaha.. haehh lain d komen.. hehe

sushi_me said...

takmo dimadu...mkn madu nak....single lagi neh..tapi takut juge terjadi mase depan...mintak2 dijauhkan..aminnn

AmirFX said...

kepada KerolTasha,
Poligami goreng nang dah lamak resipi ya... haha.. Nyam2...

kepada Ms Tikots,
Menar2.. Sik semua jaik.. haha...

kepada Fieza,
Org bujang ngarey jak.. Pick one.. haha..

kepada VivianAr,
Haha.. Join parti keAdilan...

kepada Mama Ida,
*sambil ngucap*
Yalah org laki nektok kak... haha...

kepada AhMoi Santek,
Ktk sependapat ngn kawan mek sorang gik... Cemne ktk leh tauk? haahaaa...

kepada Dukun,
Mun dah jadi kedak Gay ya bahaya ya... haha...

AmirFX said...

kepada shushi-me,
Haha.. Aminnn... Pikirkan yg terbaik jer...

Angel Suzy said...

terbaek