Sunday, March 22, 2009

Minggu Bercerita

Dah lamak sik update blog ehhh... Kedak buku bank juak lamak sik apdate... Kali tuk aku nak review sikit ttg cerita yang dah aku tangga lam minggu tuk... Firstly aku dah nangga cita tuk.. Tangga jak posternya...




Tang kedak cerita Mafia jak tapi sekda kaitan terus ngn Mafia.

Tuk cerita pasal seorang ayah yang sgt menitikberatkan kekeluargaan... Tapi, pada suatu hari setelah balit ngn anaknya pas main hoki ais nya duak singgah d kedei 24jam... Anaknya telah d bunuh oleh seorang gengster... Jadi cerita selanjutnya tak urg pun nangga jak lah.. Rating yang aku boleh berik ngn cerita tuk 3/5 jak... Sekpat byk coz jalan cerita laju gilak n tauk jak endingnya kedak ney...

Story yang keduak nak aku tangga adalah cerita "Anamorph". Tangga tak urg poster nya lok... Kakya d\load o beli dvd...




Gelap ada jak gambar poster tuk...

Cita tuk berkisar mengenai seorang detektif yang mempunyai kisah lampau dengan siasatan pembunuh bersiri.... Pembunuh tuk nya asa masih gik idup dan sebelum tuk daknya telah salah munuh penjenayah.... Ya pendapatnya jak... Dak lain masih madah yg d bunuh ria adalah pembunuhnya.... Recently tetiba ada gik pembunuhan berlaku dan corak pembunuhan sama juak kedak yg sebelum tuk... D sia lah mulanya siasat balit... Corak pembunuhan tuk berkisar ttg cara Anamorphosis... Maksudnya ktk urg kenak carik lam mana2 kamus sebab aku malas nak naep pjg2 gik... Rating cerita tuk aku berik 3/5... Sebabnya aku rasa slow gilak... Kredit kepada pelakon jak lah... Watak utama lam cerita tuk pernah berlakon lam cerita spiderman 1.... Tangga jak lah k?!

Cita ketiga yang aku dah tangga juak lam minggu tuk adalah cerita "Let The Right One In"... Bawah tuk posternya...




Nama dibah ya adalah penulis bagi cerita tuk. Kredit for him.

Pilem tuk berkisar mengenai penemuan seorang budak berusia 9@10 tahun dengan seekor puntianak.. Puntianak tuk dah lamak idup tapi badan maseh kedak umur nemiak ya juak... D sekolah miak tuk selalu kenak buli... Smp ada sigek thp miak tuk kenak buli smp ada luka d mukanya kenak sebat k rotan... Bila lah nya bertemu ngn puntianak tuk maka gik sekolah?? Haha... Jawapan ya tak urg tangga dikpun lah.... Rating yang aku berik adalah 4/5.. Wow!! Besar juak rating ya??!! Aku berik rating besar kedak ya sebab puntianak lam cita tuk sik jiwang gilak kedak lam cita Twilight... Sorry adik kakak mun aku madah cemya... Tangga jak tak urg pun cita tuk...

Lastly but not least... Yerr... Kaka omputeh terus menerus.... Cita@pilem yang dah aku tangga juak lam minggu tuk adalah cita dari tempat yang byk eksport urg gaji iaitu Indonesia... Nama cita@pilem ya is "Ayat-Ayat Cinta"....




Kacak nak ompuan lam cita tuk?

Cita tuk lah yang molah aku berbunga-bunga d hati... Adusss... Cair ehhss.... Duak2 ompuan lam cerita tuk nang best n kacak n menawan... wahwahwahhh.... Byk da jak pujian... Neways, cita tuk berkisar mengenai seorang pelajar Universiti Al-Azhar yang namanya Fahri... Si Fahri tuk masih dalam kekalutan camne nak menunaikan hasrat mak bapaknya iaitu menikah... D pendekkan cerita tek si Fahri tuk d taaruf ngn seorang muslimah warga German.... Aku pun sik tauk juak hal taaruf tuk.. Mun mauk tauk tyk ngn ustaz2 yang terdekat ngn tak urg... Rating cerita tuk aku berik 3.5/5.. Nak setengah ya nyuruh kacak cerita ya adalah pelakonnya nang best2 semua... Jalan cerita ok... Sekda masalah... Tangga jak dikpun mun tauk lebih lanjut gik mengenai cita@pilem tuk...

Setakat tuk jak lah cerita aku tek.... Kelak2 aku molah review benda lain gik... Sikkan hal filem jak nak??!! Mok juak nak tauk hal lain... Ok lah... Berak lok.... Salam....






22 comments:

Ms Tikot's said...

Weh... rajin juak nangga wayang. Best ada jak. Kmk tok kah, dah berkurun x nanggar wayang aih...

eMBuN_mALaM said...

Suma cita pdh ktk ya... hampir suma mcm dpt d tekak jk ending nya... AYAT AYAT CINTA iboh pdh la... alu jiwang kmk... heeeeeee...

khairul onggon said...

Mena ya.. ompuan lam cerita Ayat2 Cinta ya nang kacak.. moga ada ompuan solehah kedak ya.. yerr..

Ivy Metaga said...

kmk tgk ayat2 cinta ya masa ditayangkan kat tv3, nang kacak2 heroin nya ya..jiwang habis..tapi mek suka tgk cerita hantu lalala..

AmirFX said...

kepada MsTikot,
Adohhh... Samalah kita tuk... Nak molah first step nangga wayang tuk nang ada payah kit.... So, semua cerita ya kmk d/load jak sbnrnya....

kepada EmbunMalam,
Yepp.... Yang crita Anamorph jak kmk sekpat nak tekak sbb pelik jak upanya time kenak tmbak penjahat ya...

kepada Onggon,
Hehee... Juh sama2 carik ompuan kedak ya....

kepada Ivy,
Wohhh... Misteri sungguh lah awak....

Khairul Antasha said...

Ayat2 cinta nang best eh...kmk suka ngan Fahri ya..Aisya nang kacak..menawan...

aya_snooter said...

cita nok nomo 1 ya macam best.tapi kitak merik 3/5 jak..cam kureng jak oh.p cita ayat2 cinta ya nang best!ehek..lak nak nangga agik la ehh..

madey9600 said...

nang lmk na da aku tok x nangga cita eh...nang ketinggalan alu jak..klak leh la try smua cita tok eh...

Willie said...

Kira thriller la cerita ya? Ku teringin nak tengok cerita TAKEN. org madah best.

Update blog ok? kelak mun lamak sik update alu dijual ke bank negara blog kitak. ahaks!

Audio said...

"Let The Right One In' <--- best! rindok ku nangga..nang layan ehek XD

AmirFX said...

kepada Khairul Antasha,
Menar ya.. Kmk maseh lam pencarian Aisha tyme tuk...

kepada aya_snooter,
Haha... Kisah cinta yg best setakat tuk... Kmk suka pat Fahri nak merisik si Aisha... Bila Aisha mukak purdahnya nang alu caerr kmk nangga... yerr... Kmk juak caerr...

kepada madey9600,
Boleh saja... Ko d/loads jak... Byk cita tuk aku men d/loads jak... Sekda gilak nak pegi nangga wayang... Byk gilak sensored..

kepada Willie,
Uhhh?? TAKEN? Haruslah aku mencari cita ya kejap gik... Tq willie..

kepada Audio,
Nang best... Ompuan ya simple jak upanya tapi hidup sebagai puntianak nang best...

Angel Suzy said...

uieee. movie

Felicia F. Ramzi said...

ayat2 cinta ya cita melayu kah indonesia? aaa lambat kesahku..
kmk sik gemar cerita hantu, byk ke saspen jak..lemah jantung kmk..

Kelebar Malam said...

nang boleh tahan ktk tok..boleh jadi duta pakei promote filem-filem tempatan..

Si Penconteng said...

Lamak dah mek sik nangga muvi eh. Rindu ngan tibi! Yerrr.

SyFazidawaty said...

maksehhh bg amir coz poster2 ctok byk merik mek idea k moleh poster mek pun..pa2pun ayat2 cinta best..fahri ensem! =D

Ida Athanazir said...

nang kacak rompuan dlm ayat ayat cinta ya, mata ajak dah memikat. Skin nya iboh crita, org indon nang kacak

achika said...

dlm semua2 pilem ya~ mek nengok ayat2 cinta shj~~ ehek :P pengorbanan uhuk~~

AmirFX said...

kepada AngelSuzy,
Yep... Movie tuk k kmk layan tyme boring2 d opis... hehehee...

kepada Felicia,
Cita Indonesia... Cita yg lain ya sekda kaitan ngn antu... Thriller suspen ada kali... Yg sigek ya cita hal puntianak d Rusia... Nway, ktk tangga jak lah.... Kmk asa ktk akan enjoyable nangga cita ya semua...

kepada KelebarMalam,
Nunggu dak Finas nunggah jak gik..... haha....

kepada Zatil,
Yohhh... Brapa lamak dah sik nangga tibi?? Kmk pun sik nangga tibi juak... Nangga cita pun main d/loads jak....

kepada Syfazi,
Mo man tai.... Pakei jak... Sekda bayaran dkenakan... Nway, lakonan Fahri ya nang best juak asa mek... hehee.... Makin2 timenya nemu si Aisha pertama kali ya... Kedak kmk juak... Malu2 kuching... hehe...

kepada Ida,
Setuju amat sih... Gebu banget.. heehee.. Nway, mun dah part urg gaji alu lain jak pikir kita...

kepada AchikaMikaKiut,
Aihhh... Dah makei wordpress... Pa kabar Achika kinek tuk??!! Tangga jak muvie lain ya pakei Achika muang boring d Mukah nun...

Ida Athanazir said...

ha ha... malas nak madah. org gaji lain dah ginetik nya

WhiteTulip said...

kamek sik pernah gik nangga cta suma yaa...huhu..

tauk ada ending nya berak..hahaa...asal molah entry grenti tak skt perut owhh..hehehe..

Redbloodsnow said...

cita ayat² cinta ya nang bestttttttttt gilak² aie. ailikeee!!! mek merik rate 10/10...full stars..hehe