Saturday, January 10, 2009

Cita Dalam Hujan


Aritok nang ujan jak2. Sekpat nak lepak d Pak Lah. Sesiapa yang lom tauk siney Pak Lah boleh carik d area kpg Boyan sia.. Dalam sehari tok aku sekda molah pa2 kecuali mukak blog dak lain k baca. Boring da jak. Dalam keboringan tek aku terkenang kisah dolok marek.

Mun ari ujan kedak tok lah paling aku suka sebab aku leh main ujan d luar. Sik kesah kedak ney upa ari ya. Kilat kedak flashlight sony A200 adik aku sik kesah janji dpt main ujan. Heran juak aku. Time ya lah aku sik gelik nak masuk parit o longkang yg d selimuti lumut nan hijau. Semakin besar parit ya tek makin best nak berenang. Cam molah kedak kolam olimpik d beijing jak.

Penah sehari time ujan ya aku ngn member aku molah bot k kertas matematik(patut juak math fail) lepas ya kmk org lepas ke dalam sungei a.k.a. parit ya tek. Dengan nerais gk madah "Laju! laju! laju!....." Tiba2 ada miak sorang tek tetiba jak terjah ke arah bot mek org ya tek. Dengan selamba jak mukanya terjun dlm parit. Pa gik mek org. Cerita lepas ya tauk2 jak lah. Malas nak madah pa terjadi pas ya. P kmk tok budak baik. Awal madah dirikpun budak baik.. Haha...

Ya lah kenangan dolok marek. Kinek tok di tangga balit tmpt kejadian ya tek bok aku perasan yg aku penah masuk n berenang lam tmpt ya.. Usia mematangkan fikiran.. Ya padah aku ngn dikpun.. K nyenang ati sebenarnya tek.. Haha... Tapi ya lah.. Kenangan ya tetap kenangan.. Sekda d medo mun ada juak ktk org yg penah mengalami kejadian kedak ya... Nemiak kinek tok sekda gk nak molah kedak ya sebab byk parit o longkang kinek tok dah d tutup rapat k ngelak kejadian sik d ingini kedak d polah aku dolok marek.. Mungkin ada miak masih main parit time tok... P nasihat aku waspada bila berada dlm parit.. Sebab dalam ya macam2 ada.. K lah... Ritok tek perut aku sik meragam... Jadi aku sempat nak naip entry k blog kali tok...


16 comments:

Mira said...

ada juak parit yang ditutup tp besi k cover ya dh dicuri koh.. menarr... x mek bulak... hahaa

AcHiKa said...

ahaha aok ho~~ iron ya berega ho~~ ehehe sik berulah pewut ktk mlm tuk ho~~renah2 jak~~ :P

Su Jamm said...

Aku fobia ngan parit besa, esp nk aik nya deras time ujan. Ada lah kenangan time gik kecik dolok..

AmirFX said...

Parit ya d kaber k ngelak kita masuk dalam ya.. Miak kinek tok sekpat dudok renah2.. Tauk ada tgn pandey panjang ngembak balit rumah besi ya kakya d jual.. Duit ya kelak k meli ding dang... Sik pun k meli pok Ali Baba...

uncleawang said...

Zaman kamik 60's mun banjir berpesta..pesta jalan-jalan cari awek..seluroh kampung keluar.Kamik di-Sibu masa ya...

Felicia F. Ramzi said...

time ujan suka nunggu air dari atap bocor. kin besar bocor, kin suk, sebab ya maksudnya air kin deras nimpak palak. pas ya demam. duli.

AmirFX said...

kat sri aman sik kenak banjir ka?? Sapa tinggal d sia owhhh??!

Felicia F. Ramzi said...

sri aman sik banjir. keta masih boleh lalu. kmk la deng oi, diam sri aman. kmk org la merinsak, 2 hari dah sikda bersurat khabar kotan kuching sikpat lalu serian. tedah

AmirFX said...

Owh... Duhal... Sri Aman ok mun sik dtg surat khabar.. Sidak sinun suka maca news yg outdated... Lmbt sehari o duak ari sekpa... Kedak molah budu... Kin lamak kenak perap kin nyaman.... haha... Info tok kmk dpt dari kwn mek yg penah tinggal d sri aman...

Felicia F. Ramzi said...

ha? benar kah? hahhaa pa kmk tiap2 hari meli..sampey org kat shell pun dah kenal kmk tiap pagi limpas sia kul 730am. kali kwn ktk ya sik gago gilak hal lain nak..kmk tok sikpat miss maca berita ..nasib borneo post dah ada Online..Thestar.com nang tiap ari dilawat.

AmirFX said...

Kawan kmk dolok keja ngantar surat khabar dari kuching smp Sri Aman... Neway... Zaman dah berubah.... Manusia pun berubah juak...

MakModen said...

zaman dah berubah.. macam iklan surat khabar ya juak... ehehe...

Felicia F. Ramzi said...

*sikda kaitan dgn tajuk. esok, sik kisahlah, pagi ka, petang ka. ktk visit balit comment ktk pasal Internet, i Love you ya ok..*senyum

aya_snooter said...

aok oh..mek dlok main lam parit pan umah juak bah! p gelik2 jak asa kaki mijak tnah lembik lam parit ya...p gik masih juak mok men lam parit! wahahaha..apa kaaa

WorldPeace said...

sedap "karipuff' itew...nak sikit leh?

AmirFX said...

Kepada Aya,
Huahuahuaaaa... Ada juak duhal mpoan men lam parit... Kwn ompuan mek dolok men carik tulan dinosor jak...

Kepada WorldPeace,
Karipuff iteww memang sedap... Nanti saya email....