Tuesday, November 25, 2008

Tabiat Merokok

Aritok aku bgn awal pagi. Tetiba aku rasa sesak nafas. Tahan aku sakit ya beberapa minit n lepas ya aku rasa nak batuk. Batuk lah aku tek dengan penuh perasaan. Alu lah keluar semua kahak. Pikir ku balit.... Apa yg aku telan sampei keluar kahak kedak ya gilak??... Lamak juak lah aku berpikir... Baruk aku ingat yg aku telah merokok sampei dua kotak rokok dunhill ari marek.. Fuhhh... Macam tidak! Biasanya aku merokok sik lah byk gilak pun. Sekadar melepas rindu nak merokok... Tapi ya lah hakikat yg aku perlu terimak. Aku adalah seorang perokok tegar.. Wadushh.. Tensen juak lah dgn gelaran ya.. Aku asa dah lamak gilak aku tok merokok.. Bila lagik masa untuk aku nak berhenti merokok.. Jawapan adalah dirikpun jak tauk.. Mun nak ngamal makan gula batu kelak lain gik cerita.. Rumpong juak gigi kelak.. Lain gik masalah timbul.. Aku sedar aku perlu molah sesuatu.. D harap penghujung cerita tok akan ada yg lebih baik untuk diriku dan rakan seperjuanganku.. Amin...

5 comments:

f.i.e.z.a said...

mun dapat berenti terus jak smoking ya..mek ada wak try sebatang duak tp x best alu.ya mek eran apa yg best smoking ho?cool ka?macho ka? ;P

miss jana chibi said...

hurmm..
awak thanks coz jd follower
dlm blog sy..;)

Audio said...

Actually, smoking tok boleh menyebabkan ketagihan mun di amal selalu sampeii lah jadi perokok tegar. Sikda yang cool or macho nya merokok tok. Cuma becoz of ketagihan. Nok nama urang merokok tok, mun sik mokok.. mesti boring. Denyut2 jak nyawa ncarik rokok ehek.

anyway,.. from my experience,.. sikda apapa barang yang boleh dimakan yang dapat membuangkan tabiat merokok tok. Cuma sigek jak cara.. which is terus berniat bersungguh-sungguh untok simok merokok, then terus berenti. Minum aek suam banyak2. Jangan amalkan minum aek bercafein seperti teh, kopi atau aek cola. Kerna cafein akan meransang nyawa nak merokok :)

Bibi Fabulosity said...

hmm..bagus lah mun dah sedar..ehehehe..udah2 gik mokok ya..sik bagusss...muehkehkehkeh..hensem juak bah mun sik mrokok..

khairul onggon said...

Katakan sik maok ngan rokok.. hehe.. Coba try test jak brenti..