Saturday, December 31, 2011

Aku Dan Cermin Mata

Salam.. Howdie people?! haha.. Pengaruh tivi banyak sangat.. Today is the last saturday for the year 2011.. What are the plan for this coming new year? For me, for sure I want to get married.. haha.. *mode kenjar* Nway, last night I had a stomach ache and now are feeling better after drinking some tea without any sugar.. Thanks Jue & Hanie for the tips..

Back to the topic.. Just few hours ago I got myself a new pair of anti slip rubber for my glasses.. It also called as ear grips.. 

Exactly like this. 


Not all are well known about this things.. Sure it is not macho to wear these but its kind of handy when u got an insubstantial nose bridge or a sweaty nose in hot day or doing some sport recreation. Like me to sweats a lot when plays badminton.. 

The ear grips are particularly handy for when you're looking downwards *e.g. when reading* or jumping around, because they hook onto the backs of your ears and stop the glasses sliding forward. There u go. That is the secret of keeping glasses and sunglasses at the top of even the most flat and sweaty noses! I can do a star jump wearing my modded  glasses and they'd still stay in place! Yeahhhh!

Some optician don't sell this ear grips.. But still u can find it on Cindy's or any pound shop.. I bought this ear grips from Jee Kwong Optical shop at Jalan Kulas near Bank Rakyat.. Bought it for RM5 for this pair of ear grips.. Till then.. Wish all happy new year and all the best.. Muahhhsss.. Lots of love.. Salam..

Friday, December 30, 2011

Pedihnya Asa

Salam.. Pa kabar takrang ritok?! Sorry for the late update.. Right now I'm in the middle of a pain.. Serious.. I feel pain in my stomach right now.. Cannot sleep well.. Just take some pills to kill the pain but it doesn't went well.. Anybody got a solution? Rite.. Will try to get some sleep right now.. Till then.. Salam.. 


Cilok gambar dari SITOK.

Thursday, December 29, 2011

Tugasan Untuk Hari Ini

Salam.. Good morning... Ehhh.. Msh morning ka?! haha.. How's your day today?! Fine? Good? Excellent? Sulky? Anyway, I had a great dreams last night.. Full of happiness.. haha...

Aaa.. I got some jobs.. Actually I'm really surprise because someone ask me to build a blog spot.. Not that I'm not good at that but seriously to make blog spot is just at your finger tips nowadays.. Rite..?! Never mind, I accept it as a challenge. 

Orite.. Till then.. Short entry ehh?! haha.. Muahmuahmuahhss.. Lots of love... Salam..


sumber dari SITOK.

Tuesday, December 27, 2011

Bermandi Manda Di Pullman Hotel

Salam.. Pa kabar takrang ritok? Sejuk jak sentiasa di kuching time tok.. Ada baca berita ritok tek pasal banjir area samarahan dan kuching.. Banyak tempat yang dah dibanjiri dengan air yang naik dengan mendadak.. Time toklah bagi penduduk kuching kenak berwaspada sentiasa.. Kerana dalam air ya mungkin ada "sesuatu".. haha..

Aku mpun tek bok pas balit dari berenang kat Hotel Pullman.. Luas juak la kolam d sia.. Berenang sampei cramp asa perut.. Adoh2.. Dah tua jak asa diri ku tok.. haha.. Nway, kolam mandi kat sia cerik aku ok jaklah berbanding nak berenang kat swimming pool d Damai Puri.. Sekda apa2 gilak kat sia.. Mun kat Damai Puri takrang buleh nangga laut.. Di sia takrang nangga dinding jak.. haha.. Apa2 pun best la dapat mandi kat sia.. Orite.. YA jak cerita dari aku ritok.. Sekda pa2 yang best gilak.. Gambar pun sekda ambik tadik.. Ishh.. Lupak nak mbak kemere bah nong.. haha.. Lupak juak nak madah yang dekat Pullman Hotel sia ada tempat shopping nama The Hills.. Sapa yang suka shopping boleh la g sia lepas mandi manda kat swimming pool.. hihi..  Till then.. Enjoy yourself. Ciao.. Salam...


Luas jak rupanya.. Sumber dari SITOK.


Tok antara pertunjukan kereta mewah yang pernah dianjurkan di The Hills. Sumber dari SITOK.

Monday, December 26, 2011

Tajuk Sik Tauk Mok Letak Apa..

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Hujan lebat sehari tok mesti banyak yang asa malas2 nak molah kerja.. Termasuk la ngan aku mpun.. haha.. Nway, ritok tek aku pergi menonton perlawanan badminton terbuka anjuran beras Teana.. 

Banyak juak la pemain2 yang handal masuk dalam pertandingan ya.. Mun ekot aku pun level men bedmenten time tok nang jauhla beza. haha.. Mok training lagik setahun mungkin aku boleh masuk pertandingan terbuka kedak ya.. :D 

Peserta yang muda masuk pertandingan ya tek adalah dalam usia 9 tahun.. Kecik jak badannya.. Tapi seriusli mun nangga caranya bermain badminton nang lihai.. Tapi kalah oleh pemain yang sama umur tapi ketinggiannya jauh berbeza banding ngn nemiak sorang ya tek.. 5 langkah pemain tinggi ya sama dengan 10 langkahnya nak sambut shuttle ya.. 

Second match tek perlawanan antara veteran.. Fuhhh.. Sidak tok dasyat juak corak permainan.. Ada sorang pemain veteran ya dah bongkok bila berjalan tapi permainannya boleh sama tahap dengan sidak junior 15 tahun.. Ada juak part sedih bila nangga berjalan nak beli aek minuman ya.. Dahla bongkok bila berjalan.. Bila rehat sekejap nak ambik napas mmg kedak ikan paus biru jak bila ngembus napasnya.. Walaupun keadaannya cemya, tahap permainan mmg harus dipuji.. Chaiyok2 pakcik! haha.. 

Match ketiga yang best juak ditangga tadik perlawanan antara beregu perempuan.. Tapi asaku perlawanan cemya sepatutnya carik wakil yang sama umur.. Perlawanan tok tek adalah antara nemiak umur belasan tahun lawan dengan kakak2 yang dah umur 30 lebih tahun.. Pemain belasan tahun ya nang kiut la muka sidak.. Gik jambu.. haha.. Pendapat aku la, mun sidak kakak2 ya main gik untuk 2 tahun akan datang boleh kalah la ngn nemiak ya.. haha.. Nway, need more training gik mun nak sampei ke tahap ya.. Malam tok training.. haha.. I had a great day.. How about yours? Till then.. Adios.. Salam..


Sori.. Sekda ambik gambar time sidak main tadik. Gambar tok aku cilok dari SITOK.

Mati Itu Pasti

Salam.. Sorry for the late entry.. Today is a quite busy day for me.. hihi.. Just about 10 hours ago my dear cousin had a heart attack and he passed away shortly after that.. Feel pity for the child that left behind without their father.. Before this, my cousin had a great day with his siblings.. Riding bicycle around Kuching area.. After 1 hour of cycling, he collapse.. The siblings are not aware of that..

After few minutes later then they realize that their brother has not yet return to home.. Just some coincidence, a passer saw my cousin lying at the ground unconscious.. He called the ambulance but shortly after arriving at the hospital, he died.. 

Before this happened, my cousin actually got some appointment to make some surgery regard his heart failure.. But he don't want to tell to his parents.. Don't want to make them worry.. That's his excuses.. For me its just Allah decision..  Faith had written that he would die from heart attack.. 

May Allah bless his souls.. InsyaAllah.. Orite.. Till then.. Salam..


sumber dari SITOK.

Saturday, December 24, 2011

Another Entry About Phones

Salam.. Found this video on Youtube.. Last entry I found a video about a man test crash an Xperia Active phones.. So many of you ask about the phones.. This is the link for the phones. You can buy it online or you can wait till it comes to the nearest mobile phone stores.. Click SITOK.

This new video that I will show in this entry is about an Iphone 4S and Samsung Galaxy S II.. See for yourself.. Thanks to Squaretrade.com for the video.. Enjoy.. Happy weekend and merry Christmas to my uncle Robinson and family.. Ciao.. Salam..



Will it blend?

Friday, December 23, 2011

Lets Talk About Phone

Salam.. Today is Friday.. Very lovely day.. Todays entry is about phones.. I found this video about crash test on Sony Xperia Active..






Actually the phone is super tough that can stand up to dust and water but after watching the video the truth is out there.. haha.. Till then.. Ciao.. Salam.

Thursday, December 22, 2011

Teknologi Sekarang

Salam.. Marek aku ada paparkan gambar berkenaan dengan pemproses CPU yang aku rasa banyak yang dah tauk.. Tapi ritok aku nak cerita sedikit jak la berkenaan dengan processor yang aku paparkan arimarek..

Processor yang aku paparkan arimarek adalah dari keluarga Intel.. Sapa sik tauk Intel boleh klik SITOK. Banyak komputer ataupun laptop dan peralatan yang mempunyai pemprosesan cip menggunakan Intel cip.. Cip tok berfungsi untuk memproses data pada dasarnya.. Fungsi lain k lastik cicak.. haha.. Just kidding.. 

Nama cip yang aku paparkan rimarek adalah cip Intel Extreme Core 2.. Sebenarnya cip tok adalah cip yang lamak dah sebenarnya.. Bukanlah cip i7 yang baru... Kelebihan cip tok berbanding dengan cip i7 adalah dari segi kemampuan membuat pelbagai kerja.. Selain dari mengemas rumah dan berbasuh pakaian.. haha.. Bezanya yang ketara adalah dari segi kelampauan cip ya sendiri untuk memproses data.. Walaupun cip tok dah lama berada d pasaran tapi cip Intel i7 lebih bagus gik dari segi pembuatan transistor.. Boleh menampung sehingga 731 million transistor.. 

Bagi yang gila nak men game dan download data boleh la menggunakan Intel Extreme Core 2.. Bagi penggunaan biasa2 boleh menggunakan processor i7.. Harga untuk cip yang baru lebih murah gik berbanding dengan yang lama.. Cip intel Extreme Core 2 berharga rm5329.00 dan untuk Intel Core i7 Extreme harganya cuma rm3535.00 sahaja.. Pilihan di tangan anda.. haha.. Asanya cukuplah dolok pasal ya.. Angol takrang kelak... haha.. Orite.. Till then.. Ciao.. Salam..



Harga cip tok murah gik berbanding cip yang sebelumnya..

Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

The Times Are A-Changing

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Entry untuk ritok cuma berkenaan dengan lagu Bob Dylan.. Sapa pernah dengar lagu Bob Dylan sila main2 mata depan skrin sekarang.. haha.. 

Lagu Bob Dylan sebenarnya banyak juak impact dalam kehidupan.. Mungkin takrang ada yang sik perasan.. Orang ninggal Steve Jobs adalah penggemar lagu Bob Dylan.. Zamannya dolok2 time gik maseh muda.. Time ya Steve Jobs berpeleseran dengan kereta Volvonya mencari idea untuk mengubah dunia.. Kisah benar.. Baruk rimarek nangga cita pasal dokumentari Steve Jobs..

Untuk OST cerita Watchmen ada juak menggunakan lagu Bob Dylan.. Mun takrang perasan la.. Lagu ya dimain ketika permulaan cerita.. Mungkin lagu Bob Dylan tok mempunyai lirik yang mampu ngembak pendengarnya ke tahap super release tension kali.. hihi.. So, amacam dengan takrang? Lagu apa yang ada memberi impak dengan takrang? Boleh share dalam komen box.. Dibah tok aku sertakan lagu Bob Dylan yang selalu aku mainkan dalam playlist.. Layan.. Till then.. Ciao.. Salam..


Monday, December 19, 2011

Hair Cut

Salam.. Tengah lost mok update entry apa untuk arini.. Aaaaaa... Last Sunday was a great day actually.. The day was fine.. After makan2 tengah hari then hujan.. Best sangat time tu.. Mata pun cepat rasa mengantuk.. haha..

Before my eyes closed for sleep I got my hair cut first.. Don't want to waste my money into saloon I persuade my own father to give me a hair cut.. He agreed.. I try to find the scissors and some talc powder and after that ready for the hair cut...

First conversation between me n my father is that he asked me to cut it short or just simple cut. I reply for simple cut.. Just do the layer cut.. After 15 minutes later he asked me again to cut it short o just simple, but this time I sensed that my hair just been cut short.. haha..  "Never mind, just cut it short." Next time will go to the saloon.. haha.. I laugh when I see my hair just been cut the same way as people that are going to be interviewed.. 

The end of this month will be my fathers birthday.. Will buy him some hair stylist magazine for reference.. haha.. Nahhh.. I got better idea.. Just wait n see.. hihi.. Ok.. Thats all from me right now.. Till then.. Salam..





cilok gambar dari SITOK.

Sunday, December 18, 2011

Funny Proposal

Salam.. Morning all.. Last night wast a blast.. Had a great game with some of my new old friends.. Heinsen.. *terer ko main oooo* Nway, just found this video from Youtube shows how Rafael Nadal and Stefi Graf reacts when some people make a funny proposal to each of them two.. Enjoy the vids and happy SUnday...


Saturday, December 17, 2011

Pelik Bin Ajaib

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Hihi.. Aku sihat2 jak.. Lamak dah sik naip entry baru ehhsss.. Mala jak skip2.. Cemne nak maju tok.. haha.. Ok.. Ritok cuma nak cerita pasal sebuah rumah belakang rumah aku yang lamak tok aku perasan macam ada something wrong jak..

Aku sik taukla kenak setiap kali aku bukak pintu belakang, rumah ya sentiasa bukak lampunya dan penjan dapurnya sekali.. Dah duak kali aku jumpa.. Mun siang ari tek mungkin juak boleh padah orang rumah ya mok ambik angin.. Tapi tok tek dah masuk kol 2 pagi pun maseh juak cemya... Adakah rumah ya ada sensor bila orang belakang rumah bukak pintu dapur automatik penjan dan lampunya bukak? hmmm..

Apa pendapat takrang? Mungkin takrang ada mengalami benda yang sama kedak aku juak?! Boleh share dalam komen box.. Oklah.. Mok rehat lok.. Bok pas men bedmenten tek.. Puas hati ehss men malam tok tek.. Aok.. Sblm lupak.. Sapa2 blogger kuching yang mok join main bedmenten kelak boleh padah.. Boleh polah friendly match antara blogger.. :D Orite.. Mok tindok lok. Esok2 update gik.. Tata.. Selamat malam.. ehhss.. Dah masuk siang ari dah ooo.. Ciao.. Salam... 


Nie pun pelik gak. haha..

Thursday, December 15, 2011

Lastik Cicak Sampei Parai

Salam.. Morning semua.. Huaaa.. Ngantok ehhsss... Malam tadik men bedmenten smp kol 12.. Fuhhh.. Kepak gila asa badan... Cehhhh... Late op updet.. Nang bizi gila jak.. haha.. NWay, marek aku siarkan takrang dengan gambar cicak yang mati kenak renjatan letrik.. Bukan kes curi letrik ataupun kes bunuh diri... Sebab yang pastinya, gambar ya diambik oleh orang lain.. Mungkin juak cicak ya sengaja dimasuknya palak cicak ya dalam ya ataupun cicak ya mmg melekat palaknya dalam ya dan kebetulan ditekan terus oleh certain people.. hihi.. Neytauk ehhh...

So, rata2 orang gelik dengan menatang nama cicak tok.. Serius menatang nama cicak tok nang gelik nak dipegang.. Mungkin tegal kakinya melekat2 kedak gam bila kenak pegang dan badannya meliut2 jak.. Ishhh.. hahaaa... Aaa.. Malam tok malam Jumaat.. Mun nak bunuh cicak malam tok dibolehkan untuk yang beragama Islam kerana ya perkara sunat untuk dipolah... Dibah tok aku sertakan hadis yang aku oleh dari tenet tek k takrang kongsi bersama.. Hadis kat bawah tok aku copy paste dari sumber SITOK..



1.Riwayat dari Ummu Syarik:
Sesungguhnya Nabi S.A.W menyuruhnya membunuh cicak

2.Riwayat dari Amir Bin Saad dari ayahnya:
Sesungguhnya nabi s.a.w menyuruh membunuh cicak dan menamakannya sebagai Fuwaisiqah

3.Riwayat dari Abi Hurairah dari Nabi S.A.W: 
sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan dituliskan baginya 100 kebajikan,dan membunuhnya dengan 2 kali pukulan dituliskan baginya kebajikan kurang dari yang pertama,dan membunuhnya dengan 3 pukulan, kebajikannya kurang dari yang kedua


Djaman aku dolok mun malam jumaat nang dah ready dengan lastik cicak dua tiga igek.. Lastik yang dipolah biasanya besar ibu jari kaki.. Makin besar makin cepat la cicak ya mati dibunuh.. haha.. Tapi ada juak kekurangannya.. Makin besar makin susah juak nak target cicak ya.. Sebab target ya dikaber uleh lastik ya tek.. haha.. Oklah.. Asanya cukuplah update untuk ritok.. ADa masa kelak aku update gik.. Ciao.. Selamat beramal.. Salam..

Cicakman the man! haha..

Wednesday, December 14, 2011

Tuesday, December 13, 2011

What Should We Do

Salam.. Morning all.. Found some vids from Facebook yesterday showing a chaos scene at Gaza city.. U'll be the judge..


Monday, December 12, 2011

Retro Classic Cars

Salam.. Entry berkenaan dengan kereta gik kali tok.. haha.. So, ritok mok sajikan takrang dengan kereta yang jarang2 dah dijumpa nektok.. Mun ada sekalipun mungkin orang empunya kereta ya warga emas sik pun nemiak yang suka nak modified kereta.. hihi..

Kereta yang aku nak padah adalah kereta Volkswagen Beetles.. Walaupun nektok dah ada Beetles keluaran baru tapi yang lama masih disukai rami.. Klasik baaa.. hihi.. Kereta tok dipolah pada tahun 1938.. Lamak yaaa... Asalnya nama kereta tok adalah Volkswagen.. Tapi dari asal kereta tok adalah di Jerman sidak nunggah kereta tok Kaferr bermaksud kumbang.. Jadi d sialah jadinya kereta Beetles Volkswagen.. 

Kereta beetles juak mempunyai banyak spec yang tersendiri.. Wuuuu.. Hebat juak ehh.. haha.. Setiap keluaran ada keistimewaan masing2.. ADanya mempunyai kuasa enjin yang besar.. Kereta tok juak diiktiraf sebagai kereta yang selesa untuk dipandu dan kuat dari segi enjinnya.. Pernah menjadi top seller car di USA pada tahun 1950.. Asanya mun nektok aku diberik kereta tok mok juak ehhss.. Untuk koleksi pun sekda masalah.. haha.. Orite.. Yajak dolok untuk entry ritok.. Mun mok tauk gik takrang leh klik SITOK. Dibah tok ada video nunjuk takrang cemne upa kereta ya dan perlumbaan drag menggunakan kereta beetles.. Cool video nway.. hihi.. Adios.. Salam...


Malam Ini Tidur Dengan Nyenyak

Salam.. Last entry untuk ritok.. hihi.. Bok lepas balit dari men bedmenten.. Nang best la.. Lamak dah sik main badan banyak keruk.. haha.. Nway, meets new and old friends.. But actually don't recall it yet till now.. Aaa.. Mungkin esok ada jawapan.. haha..

Back to topic ritok pasal malam tok tido dengan nyenyak sebab tadik dah berjaya mengalahkan pasukan cikgu Al-Mustain dari simunjan.. Fuhhh.. Bukanlah nak madah terer ney.. Cuma dah 3 minggu berturut mala jak kalah oleh team sidak.. Jadi malam tok dapat menebus kekalahan ya dengan jaya dan cemerlang sekali.. bwahahahahaaaa... Mungkin mombok ataupun terlanjur antu tapi puas ati sebab dapat menang... Hoyeahhhhh!! We are the champion...

Next week bertemu lagik.. Harap2 boleh menang gik.. haha.. To Al-Mustain and the gang -->> "We are the CHAMPION!".  So, malam tok dapat tdo dengan nyenyak sekali... Best2.. Mimpi yang indah2 untuk semua.. Adios.. Salam..



Thanks Freddie for the nice song ever.

Sunday, December 11, 2011

Cucuk Bintang?

Salam.. Tajuk entry ritok adalah berkenaan dengan istilah cucuk bintang.. Cucuk bintang tok bok aku tauk upanya istilah untuk orang pergi clubbing ataupun disco.. What the fuck! Kenak perlu istilah kedak ya?! MAcam haramjadahkapabenda... Serius shit aku blur oleh ayat ya.. 

Bagi sesiapa yang molah istilah kedak ya sila nyatakan dengan jelas apa maksudnya.. Aku tok bukanlah pakar bahasa yang dapat translate istilah2 cemya... Mun cucuk satay aku tauk.. Cucuk dindin aku tauk.. Tapi cucuk bintang?! Ya upa jauh bintang nak dicucuk.. Bagus nyucuk lubang idong.. Buang 'emas' lam lubang idong ada juak hasil yang bagus.. Dapat jak takrang bernapas dengan betul.. Ok2.. Cukup sudah.. Ciao.. Salam...


Monalisa semasa mencucuk lubang hidung. haha..

Saturday, December 10, 2011

Kereta Lembu

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek?! Hope semuanya baik2 sahaja.. Aku ritok tek pas berjual derian kat depan umah YB Daud... Fuhhh.. Happening ada jak.. Esok gik nak meneruskan perniagaan buah durian.. Cehhh.. Kira tycoon buah la.. haha.. Ok.. Ritok nak cerita pasal kereta lembu.. Ada blogger yang suggest aku soh cita pasal kereta lembu.. Well, I have no experience in kereta lembu.. So, aku cilok dari encik Wikipedia jak la... 

"Kereta lembu merupakan kenderaan dua roda yang ditarik oleh lembu. Ia merupakan pengangkutan yang digunakan sejak masa silam lagi dikebanyakan tempat di dunia. Ia masih digunakan hari ini di mana kenderaan moden terlalu mahal atau infrasturktur tidak menyokong kereta.

Kereta lembu yang ditarik oleh seekor lembu atau lebih kebiasaannya digunakan bagi mengangkut barangan. Rangka kereta dipasang pada lembu penarik dengan menggunakan rantai khas yang diikat pada kayu gandar, tetapi tali sahaja mungkin juga digunakan bagi seekor atau dua lembu. Pemandu dan pengiring barangan akan duduk di hadapan, dan beban dimuatkan di belakang. Secara tradisi barangan di bawa merupakan hasil pertanian dan balak."

Contoh kereta lembu yang ada kat Melaka. Credit pic to owhpic.


Tok boleh kira kereta lembu juak ka? haha..


Mun ekot pengalaman aku lamak tok la, di kampung2 kat Sarawak tok sidak sekda pakei pun kereta lembu.. Biasanya lembu kat sarawak tok dalam kandang jak.. Dijaga dengan baik untuk sembelihan akan datang ataupun dagingnya dijual secara komersial.. Aku pun berharap suatu masa kelak ingin juak nak nait kereta lembu tok... Cemne kah asanya.. ADakah sama kedak nait keta kancil ataupun kedak keta Toyota Vios... hmmm.. haha.. Pepatah lamak dolok, "lembu menyusukan tapi sapi dapat nama".. Aku dari dolok maseh confuse lembu dengan sapi tok sik sama ka?! haha..

So, siapa yang pernah nait kereta lembu tok boleh kongsi pendapat anda dalam komen box.. Mun suka ngn entry tok boleh klik +1.. Yajak la dolok untuk entry ritok.. Till then.. Adios.. Salam..

Friday, December 9, 2011

From Russia With Love

Salam.. Entry keduak untuk ritok.. Yahhh.. Ya boknya.. Ok.. Kedong dah polah entry pasal kenderaan, apakata untuk entry kali tok juak aku persembahkan kenderaan dari Rusia.. Hihii.. Jarang kita dengar jenama kereta dari Rusia.. But first. Untuk entry tok adalah kereta pacuan empat roda.. 4 by 4..




Ada rupa kedak keta bigfoot jak.


Orite.. Kereta tok diberik nama Aton-Impulse Viking.. The ATON IMPULSE VIKING-2992 is a unique special purpose vehicle, ideal for heavy industry, exploration, arctic use, flood-relief, NGOs, rescue and emergency services. VIKING is the only amphibious off-road vehicle in the world to have passed through certification to meet UN/ECE regulations for unrestricted ON-ROAD USE.


VIKING's world-leading amphibious capabilities are based around its purpose-designed flotation construction, centrally mounted engine and powerful water-jet propulsion enable it to ford open water at speeds of up to 15 km/h.

Off-road, VIKING is overwhelmingly superior to comparable amphibians, with cross-country ability akin to tracked vehicles. High maneuverability, turn-over resistance and endurance provide safety and comfort in remote or hazardous areas. 

With a curb weight of only 1.46 tonnes, riding on giant 1300x600x533 tires, VIKING's exceptionally low ground pressure enables to "float" on soft snow surfaces and avoids damage to sensitive environments. VIKING has independent pneumatic front and rear wheel suspension with adjustable clearance and a tire air-pressure adjustment system operable from the cab while driving the vehicle.

VIKING's top speed on-road is 50 mph at 16.8 mpg; off-road at 11.8 mpg. On-road speed is limited by the tires (cost $700 each) which are rated to 50 mph. ATON IMPULSE is bringing out new custom tires rated to 62 mph, as well as bullet proof tires. More powerful engine models will be fitted in future models.

For more info takrang leh click SITOK. Dibah tok ada sedikit videoklip nunjuk cemne upa kereta dan kelebihan kereta ya.. 





Serius besar tayarnya tapi sik nganok jeraya.. 


p.s. credit to AtonImpulse.com
p.s.s. tajuk nang sik apat pakei lah..

Sik Tauk Apa Nak Ditulis Untuk Ritok

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Sorilah.. Dah masuk sehari setengah sekda update apa2 untuk blog tok.. Kebizian melanda.. haha.. Sik tauk apa nak ditulis sebenarnya.. Entahla.. Macam kosong jak asa.. Cehhh.. Ayat poyo ada jak..

Nway, malam tadik berempas pulas men bedmenten tapi kalah juak.. Mungkin nasib sekda.. haha... Shuttlecock itu separa bulat.. So, takrang layan video lagu jak untuk ritok.. JEng3.. Sila scroll dibah untuk menonton video lagu dari MIA.. Made In Africa.. haha.. Sekati mesen jak nama.. Ok.. Till then.. Salam..


Wednesday, December 7, 2011

Persepsi Tentang Kereta

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Semua blogger molah entry bisu ritok ooo.. haha.. Ok, ritok nak cerita pasal gambar bisu yang aku post sebelum tok.. Kitak orang leh klik SITOK mun nak nangga entry ya..

Sebenarnya ya adalah kereta konsep untuk kereta M1 BMW.. Belum dikeluarkan secara komersial gik.. Harganya mungkin mencecah dalam jutaan ringgit malaysia.. Hihi.. Sapa yang ada duit lebih kedak Sultan Brunei ya boleh la beli sebuah.. haha.. Nway, yang aku suka pasal keta ya adalah jenamanya.. Kenak aku suka dengan jenama BMW? BMW stand for Best Man Win... haha.. 

Secara serius jenama tok adalah jenama kereta mewah yang sik asing lagi di kalangan orang2 yang ingin memiliki kereta yang mempunyai kualitas yang terbaik.. Jaminan kereta tersebut boleh mencecah sehingga 5 tahun.. hihi.. Rosak jak peralatan dalam kereta ya sidak BMW akan ganti secara percuma..

Cgek juak kenak pilihan BMW tok biasanya k orang2 yang masih muda macam aku tok.. haha.. *ingga sik?* Mun takrang perasan lah, untuk kereta jenama Mercedez kebanyakan sidak yang dah tua2 jak pakei kereta jenama ya.. Tapi aku rasa mun kereta Mercedez ya ada design yang updated mungkin aku akan pilih.. So, amacam? Apa pendapat takrang dengan dua jenama tok? Give me ur opinion.. Below are some pictures of BMW and Mercedes car.. Let u choose the best.. hihi.. Till Then.. Adios.. Salam..


Mercedes SLR. Credit to Lebai Google.


BMW M1 concept. Credit to ArtRacing.

Wordless Wednesday

Salam.. Entry for wordless Wednesday.. Enjoy..



Tuesday, December 6, 2011

Moto X Dan BMX

Salam semua.. Gud evening.. Ritok pandey lambat inda nak update blog.. Nyawa kepak gilak pas men bedmenten malam tadik... hihi.. Nway, ritok just nak share video pasal Moto X.. Moto X tok sebenarnya adalah motosikal yang diubahsuai jadi kedak basikal BMX... Cemne ya? Ok.. Look at the picture below..

Tayar kecik dan body yang hampir sama kedak basikal BMX.


Moto X tok biasanya menggunakan enjin sesaran yang kecik jak.. Lebih kurang dalam 100 - 150 cc.. Untuk lebih kesenangan untuk kendalian, tempat duduknya dipotong kecik gik supaya senang gik nak polah skill.. Ok2.. Senang cita takrang layan video kat dibah tok.. Penunggang dari France.. Julian Dupont.. Kat malaysia asanya sidak men motor cross biasa2 jak.. Disinun sidak polah motor cross jadi kedak basikal BMX.. Serius cool.. Till then.. Salam..




Men kat belakang Stadium Sarawak best juak tok.. haha..




p.s. credit to lebai Google n Youtube.

Monday, December 5, 2011

Ya Taiba Dan Patung Dari Mekah

Salam.. Kai Fa Ha Lu ka? Apa kabar takrang? hihi.. Entry ritok ada kaitan dengan bahasa Arab.. Cop2.. Aku bukanlah pandey gilak pun dalam bahasa arab.. haha.. Ritok tek aku tertemu dengan cgek lagu dari Arab nun yang macam familiar jak aku dengar..

Godek punya godek duhal tek aku lamak tok dengar lagu ya dari salah cgek patung gerak2 yang parents aku beli untuk anak buah aku ria tek.. Patung ya simple jak.. Kedak patung dalam gambar kat dibah tok..


Simple jak upanya tapi boleh gerak2 tangan dan kakinya.. Macam orang berenang jak.



Patung ya ada dinamo dalam badannya yang boleh sohnya gerak2 kedak orang berenang jak.. Pakei baju kaler merah.. Dua igek bateri double A k gerakkan patung ya.. Selain dari gerak2 macam orang berenang patung ya juak menyanyi lagu Ya Taiba.. Aku pun pada mulanya siktauk lagu apa dinyanyi oleh patung ya.. Sampeilah nektok bok aku pasan duhal patung ya mbak lagu nasyid Ya Taiba.. haha.. 

Nektok anak patung ya stay dalam bilit aku dah sebab parentsnya sikmok nak beli bateri gik.. Hari2 mala jak men ngn anak patung ya sampeinya terekot juak nak berenang macam patung ya.. Kiut ada jak upanya.. haha.. Ehh.. Mok tengok muka anak buah aku ka? Tengok gambar kat bawah tok..


Muka manyak happy bila diberik rantey mutiara.


Ceredit nemiak tok nektok.. Maknya bukak katalog Avon mok juak nak nangga.. Mok ngorder baju dalam katalog ya juak.. haha.. Ok.. Dibah tok aku sertakan video nasyid Ya Taiba dan translation untuk lagu ya.. Ya jak dolok entry ritok.. Ada masa kelak polah entry baru gik.. Salam.. 


credit to Youtube.


Translation :
Chorus
O Tayba, O Tayba
O cure of the patient
we missed you, and passion has called us to you

As the ship departed, it forgot me
they sailed away and my tears never dried up
they took my heart and my soul with them
O Tayba, you're the distracted's love

Chorus

My direction of prayer (my Qiblah), the house of Allah, I'm patient
perhaps a day will come to visit you
I wonder, Will I be looking upon alkaaba
and being overwhelmed with it's safety..

Chorus

Our prophet, my best wishes, to visit u,
At least once in my life
and near you, to perform my prayers
to praise my Lord, and to recite Qur'an

Chorus

O Madina, How lucky you are
for the coming of the loadstar
May I have a shelter beside you
Indeed, your light has enchanted us

credit to Sikku.

Mimpi Ngeri Untuk Pemain Bolasepak

Salam.. Selamat Pagi semua... Di pagi yang ceria tok mari saksikan video yang boleh menyebabkan mimpi ngeri untuk pemain bolasepak... Serius ngeri.. LOL...


Sunday, December 4, 2011

Sunday Evening

Salam.. Entry ringkas jak untuk tengah hari yang ceria.. Aku perasan banyak gegirls di luar nun suka tengok cita korea.. Meh2.. Ritok layan lagu korea.. Guitarist untuk lagu tok sik lain dari Korea juak.. Namanya Sung Ha Jung.. Penyanyi Megan Lee.. Songs from Narsha.. I'm In Love.. Megan Lee edit videonya berlagu dengan menggabungkan muzik dari gitar yang dimain oleh Sung Ha Jung.. Layannnnnn... Adios.. Salam..



credit for Youtube 

Sambungan Entry Puding Hati Cinta

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Hope semua baik2 sahaja.. I've just come back from the Stapok arena playing badminton.. Great match today.. Lutut sebelah kanan dah kembang.. Weeee.. Bestnyerrr... haha.. 

Entry tok nak dipolah sebab ada orang mintak ajar cemne nak polah puding tok.. Ada sorang blogger tok keruk a.k.a. kaku bila nak polah puding tok.. Cop2.. Sebelum ya takrang refer dolok ngn entry SITOK.. Dah baca? Lets continue.. The answer to the question is simple.. Ice breaker.. Faham sik maksudnya? Bukanlah takrang perlu carik pemecah batu ais dan perlu pecahkan ais.. haha.. LOL.. Just a simple step that is u just confront it with some jokes.. Lame jokes oso can maaaa.. But, try to get it right.. 

The next thing u gotta know is what ur partner want.. Hmmm.. Tricky.. Kalau nak tahu senang jerrr.. Jadilah pendengar yang setia.. Dengar setiap cerita yang disampaikan.. Ambil isi2 penting.. Setuju dengan setiap apa tindakan yang nak diambil.. Lepas tu korang blah dan buat muka selamber.. 1..2...3... Tadaaa... Rasa korang cemne bila kenak polah cemya? Mesti lah blur juak.. Bila dah blur ya padah la apa2 reason yang asa takrang sesuai.. Padah kaki kenak semut2 ka.. Telinga tiba2 gatal ka.. So, automatikalinya orang ya akan respon dengan takrang.. Bila dah ada 2 way conversation baruklah takrang berik pendapat...

Jelas di sia nunjuk takrang ada keinginan dengan apa yang nak disampaikan oleh orang ya.. Sik kesah lelaki ataupun perempuan.. Sama jak asanya.. Bagi lelaki yang ingin elak asa kelu ya asanya kenak banyak prektis klakar ngan orang.. Bila dah biasa kelak sekda masalah la dengan kelu ataupun keruk.. Normally human like to be complimented even for a small matter.. Kena bagi pujian.. Barulah orang ya yakin ngn kita.. 

Mmm.. Asanya cukuplah dolok info pasal ya.. Prektis mek perfek.. haha.. Belajar untuk gagal.. Gagal bukanlah untuk selamanya.. Untuk Raziq, yakinlah dengan diri sendiri.. Wish all the best.. Orite, time to get some rest.. Today will attend another best friend wedding.. Aaaa... Janganlah ada soklan bonus gik kelak.. *cross finger* haha.. Thanks for reading.. Adios muchachos.. Till then.. Salam..



Thanks Youtube for the video.. *dari tadik dengar lagu tok lam Mix FM*

Saturday, December 3, 2011

Puding Hati Cinta

Salam.. Pa kabar takrang ritok tek? Mesti bok balit dari pengilan ataupun dari cuti2.. hihi.. Aku mpun bok pas balit dari pengilan kawan lama.. Bencik nar juak bila ada soklan "Bila gik turn kau?" Adoh2.. Susah nar nak jawab.. haha.. Orite, ritok just nak kongsi kueh Puding Hati Cinta.. Eceeceehhhh... Dibah tok aku sertakan bahan2nya...



baHan2.....



8kG kaSih sYg...
5kG b'toLaK ansur....
2.5kG keRjaSama....
200GrM ceMburU...

caRa mEmbuaTnyA:

Masukkan kasih sayang ke dalam bekas kecil.. Gaulkan bersama sifat tolak ansur tadi.. Selepas tu masukkan kerjasama tadi setelah kasih sayang sebati dengan tolak ansur... Last sekali masukkan cemburu secukup rasa.. Jangan terlalu banyak sebab boleh menyebabkan kepahitan dalam puding tersebut.. 


Selamat Menjamu Selera.. (link asal kat SITOK)



Asanya semua pernah molah puding tok nak.. Mun sik puding ada macam2 gik jenis resipi cinta.. Siknya jadi puding jadi kueh lapis.. haha.. Asas perhubungan adalah bagi aku keikhlasan.. Sik kesah takrang tengah berkawan ataupun dah dalam hubungan suami isteri.. Harap2 yang baca pasal tok faham la.. Aku sik pandey gilak nak terangkan dalam bentuk penulisan.. So, ya jak dolok untuk entry ritok.. Adios.. Salam..





p.s. credit info to Nursyazwani Zainudin and video to Ono Lucille

Friday, December 2, 2011

Wish U Were Here

Salam.. Evening people.. Just a quick update.. Wish u were here is the topic for today.. I think right now somebody wish u were here... hihi.. Actually this is a new song from Avril Lavigne.. The song is quite catchy.. In the past few days I have been singing the song in the toilet.. haha.. Not that I'm a bad singer but its true, I'm a terrible singer.. haha.. So, enjoy the video.. See u guys and girls tomorrow.. Tomorrow I will be far far far far far away to attend my friends wedding.. haha.. Just kidding.. The wedding just a few blocks away from my house.. Till then.. Adios muchachos.. Salam..


Thursday, December 1, 2011

Extreme Sport

Salam.. Pa  kabar takrang ritok tek? Di kuching time tok tengah hujan lebat. Drive slowly kepada blogger yang nak driving time tok.. Today's entry just want to share some cool video from extreme sport.. Extreme means melampau.. Enjoy the vids..