Tuesday, May 31, 2011

Cicak

Salam.. Ritok cerita pasal cicak jak aaa.. Sebenarnya idea tok muncul lepas nangga cicak yang banyak kat rumah tok.. Mun ada masa kelak aku nak molah lestik k lestik cicak ya.. haha.. Nway, banyak asaku yang gelik ngn menatang nama cicak tok.. Aku pun dah asa gelik juak.. Mun dolok marek nemu cicak ya nang k empas ke lantey mun sik engkah mercun kat badannya..

Kejam sik?! haha.. Asaku lom kejam gilak lah. hahaa... Ok.. Tengah aku makan kopok d luar umah tadik adalah tertemu ngan sikok cicak tok.. Asaku tok species cicak badan licin.. Nama saintipik mungkin salamander kali.. Sapa yang lebih tauk boleh inform lam komen box.. Dibah tok gambar anak salamander yang aku tangkap ya tek.. Kecik jak nya.. Bok telus dari telur..
Kecik nak?!


Tok cubaan nak escape.


Licin badan cicak tok. Rona cekelet emas. Mun emas dah ku jual. haha.

Bagi sesiapa yang tauk pasal cicak tok boleh inform lam komen box. Thats all for now. Next time jumpa lagi dalam national geographic.. haha.. Sebelum lupak aku nak wish Selamat Hari Gawai kepada yang menyambut perayaan Gawai tahun tok.. Gayu guru gerai nyamai.. Palau mit mit jak kat jeraya.. Ingatlah sahabat and femili d kampung... Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua. Salam..

Monday, May 30, 2011

Stunt

Salam.. Pakabar takrang tek?! Hope sihat2 hendaknya.. Ritok dah masuk ari Isnin.. Mesti ada yang tgh ngantok mun sik asa nak nular jak ritok.. haha.. Sabar.. Kerja adalah amanah.. Cehhh.. Pandey jak merik nasihat.. haha.. Nway, mlm tadik terjumpa cgek video yang best.. Video tok pasal stunt yang dipolah menggunakan kereta Hyundai.. Exciting lahnya mpun stunt.. Aku harap mun sidak proton ada nangga video tok, polah lah juak kedak ya k kereta proton.. Tok iklan proton sik pernah ada yang best pun.. Bukan nak nganok la.. P realiti.. hehe.. Nway, layan jak video kat libah tok...

Mun belajar ambik lesen keta cara tok berapa orang yang akan lulus? haha..

Thursday, May 26, 2011

Peluntur

Salam.. Pa kabar takrang ritok?! Fine?! Doing great?! Hope really2 fine lah hohh.. Sebenarnya time tok aku msh blurr mok tulis apa k entry kali tok.. Fuhhh.. Dari tadik nangga cita House.. Bedah sia sitok.. Walaupun despite aku tok penggelik nangga darah dan cuts, maseh juak nak nangga cita ya.. Cemne nak mun neman bini beranak kelak ka? Aiyaaaa.. Mok dihapuskan rasa takut tok kelak.. Ishh.. 

Okeh.. Dah masuk perenggan keduak.. Tek dah cita hal darah apa inda masuk perenggan keduak pun aku maseh blur apa nak ditulis.. Takrang sik cayak aku tgh blur ka? blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... <<-- bukti aku tgh blur. 

Sapa juak yang suka nangga cita anime jepun Bleach? Mesti ada yang pernah dengar n tengok kartun ya nak.. Dibah tok aku engkah gambar poster anime Bleach..Banyak gik gambar lain p aku pilih tok sebab nampak cool jak.
Watak utama lam cita tok adalah Kurosaki Ichigo.. Wataknya adalah sebagai grim reaper mun ditranslate jadi tukang ambik nyawa.. Tapi tugas sebenarnya tok tek adalah menewaskan anasir jahat yang ingin memusnahkan manusia d bumi dan memberi panduan kepada roh orang meninggal untuk menuju ke zaman lepas mati.. Ok.. Ya tek adalah direct translation dari aku mpun.. Mun mok faham gik takrang boleh klik SITOK

Sebenarnya lamak juak dah cita tok.. Nektok dah masuk episod ke 450 ka sik salah aku.. Sapa yang ekot cita tok mesti tauk dah.. Mun takrang mok baca komiknya online pun buleh juak.. Boleh klik link SITOK. Yang aku suka pasal cita tok lagunya best untuk dilayan.. Walaupun aku tauk sikit2 jak bahasa Jepun p lagunya best lah.. Groovy. haha.. Aku bukanlah orang seni.. 

Nway, cukuplah pasal info cerita peluntur a.k.a. Bleach ya.. Time tok gik angol sebab lom dinner gik.. Layan videoclip jak lah.. Dibah tok ada videoclip drummer n bass mbak lagu opening untuk cita bleach.. Nama lagu Rolling Star.. Penyanyi YUI. Layannnn... Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..
Pemain bass gitar ya kedak orang berekot jak jariknya.

Water Filter

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga baik2 sahaja.. Entry ritok ada berkaitan ngn water filter rumah.. Asa2nya semua rumah  nektok dah ada pasang water filter.. Siknya besar yang kecik pun mesti ada juak nak..

Entry ritok nak cita sikit pasal water filter.. Sebenarnya water filter tok fungsi asasnya adalah untuk mengfilterkan aek supaya lebih bersih untuk d minum.. Kuman2 dan kotoran degil lam aek ya akan dinyah kuarkan dari aek paip dan dikuarkan balit dalam bentuk aek yang bersih untuk diminum kedak kita minum aek sungei yang bebas pencemaran lah... 

Tapi sebenarnya filteration tok ada juak yang membunuh khasiat2 dalam aek.. Jadi, kenak tauk juak filter jenis cemne yang sesuai untuk kita pakei.. So, takrang faham nak apa d cita aku tok.. Mun sik faham juak boleh carik lam google ataupun search video dalam youtube berkenaan ngn water filter.. Nway, asanya nektok nang perlu ada water filter untuk setiap rumah.. Baru2 tok tek aku ada terbaca berita pasal kematian seorang rakyat Indonesia dalam sebuah tangki aek di rumah flet d Singapura nun... Aek ya sidak dah pakei selama seminggu untuk minum dan masak apa inda.. 

Sidak amat terkejut dengan penemuan mayat ya tek.. Fuhhhh.. Cemne nak asa tekak sidak bila nangga mayat dalam tangki aek ya.. Tedah.. Oklah.. Asanya ya jak lah dolok untuk nektok.. Mok beradu kejap gik.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam.
Kedak robot jak upanya lok..
Kedak Box makanan jak.
Tok perfume cool water. Bukan water filter.
A glass of water.. Human needs 8 glass of water daily.
Tuesday, May 24, 2011

Minggu 7

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga sehat2 hendaknya.. Ritok dah masuk minggu ke tujuh usia cabik yang aku tanam baru2 tok.. Sapa yang ada ekot perkembangan entry pasal cabik yang aku tanam aku ucap terima kaseh la sebab banyak berik sokongan dan dorongan.. Walaupun dalam bentuk komen.. I'll appreciate it..

Minggu tok tek banyak daun dah mula keluar pada dahan cabik ya dan aku dah start mula buang daun yang lamak ya.. Bukan apa, mun sik dbuang kelak nutrien dari baja akan smpei ke daun jak.. Aku mok dahannya membesar sebagai johan.. haha.. Masa tok bacaan EC meter untuk kepekatan baja ya aku maseh maintain dalam 2.0Us.. Mungkin dalam 3 minggu gik aku akan berik lebih gik kepekatan baja ya untuk suruhnya berbuah dengan lebat.. 

Ritok bok dapat berita juak pasal Nenek Udak ku dah meninggal dunia.. Feel sad.. Semoga rohnya ditempatkan dengan orang2 yang beriman.. Amin.. That's all for now.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam.

Monday, May 23, 2011

House

Salam.. Gud morning peoples.. Wahhhh.. Mata seh asa mengantok ehhss... Malam tadik palak rasa berat... Angol2 jak nyawa.. Telentang kerek sik cun... Terlentang kanan pun sik cun juak.. Aishhh.. Yalah akibat mbak minum aek kopi blend marek.. haha.. 

Nway, ritok bukan nak cita pasal rumah walaupun tajuk nama rumah.. Tapi berkaitan ngn cita siri Dr. House.. Sapa yang ada nangga cita tok? Nektok dah masuk season 7.. Marek dah layan dari episod 15 sampei episod 19.. Enchelar dah bigik mata koatan lamak gilak depan pc... haha..

Kali tok cita House ya asaku predictable gilak jak.. Macam dah boleh tauk apa akan berlaku seterusnya.. Bezanya tek cuma kes2 yang dihandle lah.. Macam2 jenis kes yang Dr. House kenak solve.. Sigek juak asaku mungkin Dr. House kali tok kurang sarcastic.. Dah kurang kali ilmunya.. haha.. Yajaklah asaku tentang movie siri Dr. House.. Ada masa kelak aku review gik pasal movie siri yang lain.. Maybe cita Chuck o apa2 movie siri yang ada nektok.. K lah.. Mok bekfes gik.. Ada nak k bekfes ka?! haha.. Muahmuahmuahhss.. Sayang awak semua.. Salam...
Dr. Hosue been Simpsonified. haha..

Sunday, May 22, 2011

Speechless

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Ri minggu dah ritok... Mesti banyak aktiviti yang dipolah ngn femili.. Ada juak yang cuba mencarik rezki pada ujung minggu.. Apa2 pun doakan yang terbaik untuk semua... Ritok just nak kongsi gambar salah seorang blogger yang lamak tok cerita pasal moral.. Hehe.. Sapa sik kenal ngn blogger tok boleh cari info dalam google.. Aku pun bok tauk juak sapa blogger tok.. Lets the picture speak for itself.. What a shame..
credit to wartamaya.

Friday, May 20, 2011

Sukatan Baja

Salam.. Fuhhh.. Ritok tek nang kepak la.. Banyak jak keja nak dipolah

Thursday, May 19, 2011

Pengumuman

Salam.. Entry ringkas jak ritok.. Just nak madah ritok tek dengar berita sedih pasal seorang blogger tok tek.. Berita sedihnya tek kerana blogger tok dah kembali ke rahmatullah.. Blogger tok asanya banyak yang kenal..

Caption dari blog.

Aku rasa dalam duak tiga hari yang lepas aku ada dengar berita yang blogger tok masuk ke hospital sebab penyakit asma.. Terkejut bila dengar berita ritok tek yang blogger tok dah kembali ke pangkuan Ilahi.. Semoga rohnya berada dengan orang2 yang beriman dan sama2lah sedekahkan al-fatihah untuk beliau.. Salam takziah buat keluarga beliau.. 

Wednesday, May 18, 2011

Kadar Kadaran Kandahar

Salam.. Pa kabar takrang tek? ehhh.. Lamak dh sik update baru blog tok ngn entry2 yang kontrobersi ehh.. haha.. Blog tok bukanlah blog kontrobersi yerr semua.. Blog tok adalah blog kontrol besi supaya besi ya dapat dpakei jadi kaki meja dak kerusi...

Ritok cuaca sangatlah best.. Mun mbak tdo nang nyaman nar juak lah.. Nway, ritok nak cerita sikit pasal tanaman cabik yang aku polah nektok.. Kedong blog tok adalah diari aku juak untuk simpan info pasal tanaman cabik yang aku polah nektok..

Bagi sesiapa yang dah baca entry aku sebelum tok mesti dah tauk baja yang aku pakei.. Mun sik tauk juak boleh klik SITOK. Baja ya sebenarnya adalah campuran bahan2 lain untuk menghasilkan baja campuran larutan.. Mun baja biasa yang takrang temu kat kedei2 pertanian ya nang larut juak dalam aek cuma campurannya berbeda.. Selain daripada ya, baja yang aku pakei nektok ada sukatannya mpun.. Untuk molah sukatan ya perlu ada precision scale supaya sukatan yang diperlukan adalah betul dan tidak membazir..
Contoh penimbang elektronik. Source dari Google.


Bercerita pasal campuran ya asanya sik perlu dolok lah sebab time tok aku belum pernah polah baja ya jak gik.. Jadi sik perlu cita doloklah.. Tunggu tuan blog belajar cara molah baja.. 

Untuk tanaman fertigasi yang aku polah nektok, baja ya akan dicampur dengan air.. Sukatan baja dan aek adalah mengikut kepekatan yang diperlukan.. Pakei mengira kepekatan baja yang dah larut dalam aek ya tek, EC Meter diperlukan.. EC adalah singkatan untuk Electrical Conductivity.. Benda tok akan digunakan untuk menyukat kepekatan baja yang sesuai mengikut variety pokok.. Untuk pertumbuhan pokok yang dah mula berbuah, bacaan pada EC meter mesti dalam paras 1.5uS dan kepekatan akan ditambah sehingga 2.0uS sekiranya hari hujan.. Mun mok tauk gik takrang leh carik dalam google.. Penerangan aku tok cuma seringkas yang aku buleh berik... 

Asanya cukuplah dolok pasal kadar kepekatan baja yang dipakei aku untuk minggu tok.. Kadaran hujan minggu tok dah sampei tiga hari hujan lebat dan Kandahar adalah nama tempat di Pakistan nun.. haha.. Mun ada sebarang soklan buleh tanyak.. Harap takrang faham apa nak diexplain oleh aku time tok.. Next entry aku cita cemne nak bancuh baja.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..

Monday, May 16, 2011

Black Coffee Anyone?!

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga sehat2 hendaknya.. Pada cikgu2 seluruh dunia, Selamat Menyambut Hari Guru... Tanpa guru kita sikkan tauk ABC.. Ais Batu Campur.. haha... Nway, what a nice day today.. Suam2 kuku.. Sik panas sik juak sejuk gilak.. 

Fuhhhh.. Ritok just nak molah entry pasal kopi.. Sapa sitok penggemar kopi tegar? Aku?! Aku mpun sik lah minum gilak kopi tapi asanya rata2 orang2 tua kita minum aek kopi.. Time2 sejuk kedak tok nang bercarik benar lah aek kopi yang panas2... 

Bila dah minum aek kopi yang kaw o pekat ya nang melekat lah burit kat kerusi.. Betul sik? haha.. Mbak gik berporet.. Wahhhh.. Nikmat menar aek kopi ya... haha... Untuk rasa kopi yang lebih aroma dan rasa, biasanya kopi yang dikisar dengan machine ya nang nyaman lah.. Aromanya segar jak dari ladang kopi.. Tapi tauk sik takrang yang biji kopi ya sebelumnya dikisar akan digoreng dolok dengan ramuan2 tertentu.. Today I just realize about it.(org dah smp Kuching aku msh d simpang Batu Kitang) hahaa... 

Bok petang tek aku dah belajar sikit jak ilmu cara2 nak molah kopi dengan menggunakan ramuan yang ringkas jak.. Dengan ramuan ya boleh menghasilkan kopi yang berperisa.. Untuk ramuan ya aku terpaksa tutup mulut doloklah.. Bukan apa, aku gik belajar time tok.. Mun dah terer kelak bok buleh padah.. Heheee.. (kedekut ada jak).. Nowadays asanya ada juak kedei yang maseh jual kopi kedak ya.. Tapi bilangannya sik banyak.. Mungkin disebabkan ladang2 kopi dah terhad nektok... Seriously, aku pun asa benda ya dah terhad nektok.. Bayangkan harga kopi nektok sebungkus untuk 1kg serbuk kopi yang dikisar ya mencecah harga berpuluh ringgit.. 

Mesti takrang ingt aku nak nanam kopi gik nak... Tapi sebenarnya aku plan nak mencuba membuat serbuk kopi yang ada aroma tersendiri jak.. Kedak ada signature dikpun lah.. Mun jadi kelak aku mok berik nama kopi Perauk Tambang boleh!? haha.. Ataupun aku berik nama kopi Obamak.. hahaa... Packagingnya mungkin aku molah dalam bentuk kedak bekas coklet Oreo.. Stail kit nak?! Insyaallah.. Mun ada ilmu ya kelak aku akan kongsi bersama takrang.. Mun aku dah polah, aku akan market suruh takrang beli dolok.. Cuba try test uja cerik kopi ya.. haha..  That's all for now.. Thanks for reading.. Wish u all a hepi holiday.. Isok cuti Wesak.. Muahmuahmuahssss... Sayang awak semua... Salam..
Clover leaves. Mesti asa bertuah jak pas minum kopi tok.. haha...
Kopi paling mahal d dunia dihasilkan dari biji kopi yang dimakan oleh musang. 


Sunday, May 15, 2011

Getting To Know Better

Salam.. Ritok ari yang sangat meletihkan untuk jiwa dan raga.. haha.. Pagi tadik pergi breakfast d MekDI.. First time juak aku g bekfes kat sia.. Sik la rami ney manusia.. Mungkin org lebih suka bersama femili masak d umah jak awal pagi..

Makanan untuk bekfes pagi tek menu set A.. Sapa yang pernah bekfes kat sia mesti tauk set apa ya.. Makanannya mmm biasa jak cerik ku lah.. Sik lah best gilak2 pun.. Cuma yang aku suka part rotinya... Pedas.. Cemne sidak molah aku pun sik tauk juak... haha..

Petang tek ada urusan sikit dengan kebun kecik cabik ku.. Ingat dah settle marek dah.. Ritok tek ada masalah sikit ngan media tanaman yang aku pakei iaitu coco peat(sabut nyior anchorr).. Bukan masalah apa, cuma media ya sik cukup basah.. Menyebabkan aku ngan pengurus kebun sorang gik paksa kuarkan balit coco peat ya dari polibeg cabik ya.. Ngambik masa juak lah nak proses balit coco peat ya supaya basah.. Tenaga kerja time tok duak orang jak.. Mun ada tangan kedak suntong boleh kali kerja dengan cepat.. haha.. 

Tok pun bok balit dari kebun kecik ya tek.. Badan maseh asa lenguh2.. Apu, mok diengkah atas kosi osim badan tok.. Yeahhhh... Bok la aku tauk coco peat ya perlu basah.. Mun kering, aek sikkan lekat dalam coco peat ya kelak.. Now i know.. hmmmmmmm... Nway, sapa2 yang mok tauk pasal nanam cabik menggunakan fertigasi boleh rujuk ngan site my-fertigasi.com. Mok tanyak ngan aku pun buleh juak.. Kongsi2 ilmu.. Ilmu itam sekda aaa.. Ya takrang leh tanyak ngan Mona Fendi.. haha.. Oklah.. Mok mandik lok.. Dibah tok aku kongsi sigek duak gambar k rujukan takrang cemne upa sistem fertigasi ya... Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Salam..

Cemtoklah upa anak cabik dalam polibeg.. Nak benda rona itam ya adalah dripper.


Paip 16mm untuk salurkan aek paip dan aek baja ke dalam polibeg.

Benda rona silver ya adalah plastik silvershine.


Tangki aek baja. Dalam ya aku pakei waterpump aquarium kecik untuk salurkan aek ke polibeg.

Saturday, May 14, 2011

Try To Make It Right

Salam.. Pa kabar takrang tek?! Semoga sihat2 hendaknya. Dah masuk 14hb Mei dah ooo.. Uishh.. Sik asa masa berlalu dengan pantas.. Lamak juak dah sik update blog yang usang tok.. Yerrr.. Macam dah lamak menar jak.. Haha..

Nway, ritok last day anak2 cabik ku idup dalam tray semaian.. Lepas tok akan dipindah ke dalam bekas yang lebih besar gik.. Haraplah anak cabik ya akan membesar dengan jayanya.. Dapat ku molah dalam big scale gik kelak.. yeahhh.. Apa gik ooo?! Sebenarnya sekda idea juak nak molah entry baru ritok.. Perut gik tengah lapar juak time tok.. Jadi idea kurang kit.. haha..

Pagi tadik ada ku nerimak sigek bungkusan dari sorang blogger yang Fabulous.. Wasehhhh.. Tima kaseh banyak2 atas penghargaan ya.. Sik sangka juak aku dapat nerimak hadiah penghargaan kedak ya.. Sapa yang ingin berkenalan ngn blogger ya k nambah rakan2 blogger boleh terjah ke SITOK. Cun juak marek friday the 13th p aku sik lalek sebab ritok adalah Saturday the 14th.. Sebab ritok adalah besday aku.. Yahooo.. Chewahhh.. 

Dah masuk perenggan ketiga dah.. Mmm.. Ok.. Asanya cukuplah dolok time tok.. Mok cari barang k amam lok.. Lapar ehhsss... Onyeng, sayang laparlah.. Polah pizza ngn sayang lok... haha..Dah2.. Muahmuahmuahhsss.. Sayang awak semua.. Sayang onyeng juga.. Salam..
Kedak toklah upa anak cabik ya dalam polibeg kelak. Gambar tok diambik dari Google.

Monday, May 9, 2011

Kamboh

Salam.. Nak molah entry kamboh kejap lok.. Dah ok sikit dari demam nak.. haha.. Oklah.. Minggu lepas sebelum aku kenak demam aku dah start merik baja ngan anak2 cabikku.. Sehat2 dah sidak koh.. Haha.. Bagi yang lom tauk pasal penanaman cabik aku ya buleh refer entry2 sebelum tok..

Dibah tok ada gambar yang aku ambik semasa proses merik baja ngan anak cabik a.k.a. cili..
Baja A. A bukan untuk Ayam.

Baja B. B bukan untuk B**i. hahaa..

Setiap baja ya dsukat untuk campuran dengan aek untuk menghasilkan ibu baja.

Anak cabik ya tek akan drendam dalam campuran baja A dan Baja B.
Penggunaan EC meter untuk menyukat kepekatan baja jenis larutan cecair 

Ok.. Asanya takrang faham nak apa dpolah aku ya.. Maseh juak sik faham kelak aku nerang cgek2.. Pertama sekali untuk proses tok takrang kenak ada Baja A ngn Baja B. Baja tok adalah jenis larutan dalam aek.. Untuk molah baja A dan B tok ada ramuannya mpun.. Ktk orang kenak tauk hal2 kimia pasal benda tok mun sukatan sik betul boleh membantutkan tumbesaran anak pokok.. Untuk kali tok aku makei baja yang dah sedia ada.. Men beli jak d pasaran.. Cuma yang perlu dtauk adalah sukatannya untuk menghasilkan ibu baja..

Sistem yang aku pakei untuk polah pertanian cabik tok aku pakei sistem fertigasi.. Lebih jimat dan senang.. Sebab apa? Sebab sistem tok automatik.. Jadi mun pandei lupak kah apa nak siram ataupun berik baja benda tok akan polah mengikut masa yang dtetapkan.. Sik perlu gago gik nak polah siraman secara manual.. hehe.. K lah. Yajak dolok untuk nektok.. Tenet pun dah start angol time tok.. Sebelumnya datang angol dengan lebih teruk better aku publish dolok entry tok.. Salam semua.. Muahhsss...

Saturday, May 7, 2011

Cara Mok Ada

Salam.. Entry ringkas jak pagi tok.. Dibah tok ada VC Rod Stewart.. Lagu lamak.. Dengar lagu tok best juak mun ada pemandei main gitar.. Kakya

Thursday, May 5, 2011

Berperang Dengan Demam

Salam.. Lamak dah sik molah entry baru ehhh.. Nyengok2 jak blog takrang.. Ada juak singgah2 kejap merik komen p blog dikpun sik d update... Aparaaa... haha.. Bukan apa, time tok gik berperang ngan asa demam, batuk n selsema.. Dak tiga beradik ya...

Nektok batuk dah ok2 lah.. Sik la bergema takbir raya time batuk.. haha.. Nway, hope takrang sehat juak hendaknya.. Jangan ada yang sik sehat.. Sapa yang sik sehat ya cepat2 jak makan ubat n minum aek kosong banyak2.. Kali tok nak update sikit pasal bola... Pagi lepas ada match FC Barcelona ngn Real Madrid.. Ada sapa nangga? Aku sik nangga pagi ya.. Palak gik weng2.. Tahniah la untuk FC Barca sebab berjaya masuk final melawan ngn Manchester United.. 

Sik salah aku pagi isok kelak match ya.. *Barcelona kompom menang* muahahahaaa... Sama2 lah kita nantikan.. Sesungguhnya bola itu bulat... Tiang gol itu segiempat.. haha.. K lah. Ya jak lok update.. Dibah tok aku ada engkah muka Cristiano Ronaldo yang hensem jadi gilaan dolok marek ngan takrang.. haha..
Apu, nama nyak. Balit Portugal tanam jagung jak sia.

Wednesday, May 4, 2011

Kalah Lagi

Salam.. Lamak dah sik update ehhss.. Nway, just nak madah pasukan bolasepak REAL MADRID kalah gik sekali... Yahoooo... Sik sangka boleh kalah gik.. Yahhh.. Gik asa... Untuk peminat setia Cristiano Ronaldo aku persembahkan mukanya yang hensem ya.. wahahahaahaaaa.....
Tuesday, May 3, 2011

Singkatan

Salam.. Morning peoples... Huarghhhh... Seh asa ngantok sik takrang time tok? Sapa yang asa ngantok ya g minum milo panas o teh c peng dolok.. haha.. Nway, ritok just nak cerita pasal singkatan.. Biasanya kita tok molah singkatan bila asa nama yang dberik ya panjang gilak o susah nak d sebut..

So, mesti takrang ada terpikir ngan singkatan bagi nama tersebut.. Contohnya kedak bila nama seseorang ya panjang gilak.. Nama yang diberik tek contohnya kedak Mohd. Khairudin Amirul Baki.. Singkatan k nama ya tek MKAB... Maseh susah juak takrang pakei Khai..